Pääministeri Orpo Oulussa: Kaksoisraiteen rahoituksesta päätetään heti, kun suunnitelmat valmistuvat

Pääministeri Petteri Orpo sanoi Oulun olevan "Suomen start-up-pääkaupunki", jossa ei jääty tuleen makaamaan, kun Nokia aikoinaan joutui vaikeuksiin. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Täällä pohjoisessa on kaikkea sitä, mitä tällä hetkellä maailmalla janotaan”, pääministeri Petteri Orpo sanoi vieraillessaan keskiviikkona Oulussa Pohjoisen turvallisuus- ja talousfoorumissa. Pääministeri lupasi, että hallitusohjelman Pohjoista ohjelmaa edistetään ja että Oulu–Liminka-kaksoisraiteen rahoitus lyödään lukkoon heti, kun hankkeen suunnitelmat valmistuvat. Esille nostettiin myös ajatus Naton osaamiskeskuksesta Oulussa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kehui Oulussa käydessään vuolaasti pohjoista osaamista ja asennetta. Orpo puhui arvovaltaiselle yleisölle Pohjankartanon saliin keskiviikkoillaksi kokoontuneessa Pohjoisen turvallisuus- ja talousfoorumissa.

”Eteenpäin katsova, optimistinen, yrittämiseen ja tekemiseen perustuva ote pitäisi saada leviämään koko Suomeen”, Rovaniemeltä Ouluun tullut pääministeri sanoi pohjoiseen mentaliteettiin viitaten.

Orpo tunnusti myös pohjoisen korostuneen geopoliittisen merkityksen huoltovarmuuden turvaajana Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Pääministeri vakuutti, että pohjoiselle tärkeitä liikennehankkeita edistetään ja muistutti, että hallitusohjelmassa on varattu pääradan kehittämiseen 500–600 miljoonaa euroa.

Vakuutan teille, että koko Suomen yhteyksiä kehitetään tasapuolisesti.
Pääministeri Petteri Orpo

Erikseen kysyttäessä hän sanoi, että osana tätä myös Oulu–Liminka-välin kaksoisraidehanke aiotaan toteuttaa, kunhan Väylävirasto saa suunnitelmansa valmiiksi. Suunnitelma on tarkoitus tuoda nähtäville alkavan syksyn aikana.

”Vähän pilke silmäkulmassa olen sanonut, että hallitus on syypää lähes kaikkeen, mutta näiden suunnitelmien tekemisestä me emme ole vastuussa. Mutta heti, kun suunnitelmat ovat valmiit, tehdään myös päätökset rahoituksesta. Jo hallitusohjelmaneuvotteluissa Oulu–Liminka-välille on varattu rahoitus osana kolmen miljardin infrainvestointipakettia”, Orpo sanoi ja lisäsi tietävänsä hyvin pullonkaulavaikutuksen, jonka kaksoisraiteeton etappi tällä hetkellä pääradalle aiheuttaa.

”Vakuutan teille, että koko Suomen yhteyksiä kehitetään tasapuolisesti.”

Pohjoinen ohjelma käynnissä

Hallitusohjelmaan kirjattu Pohjoinen ohjelma on käynnistetty, ja Orpon mukaan siihen kohdistuu suuria odotuksia.

”Siihen on kutsuttu pohjoisen Suomen keskeiset toimijat, ja todella toivon, että työ on hedelmällistä. Katsotaan avoimesti, mikä on mahdollista, mitä uusia ideoita voidaan tuoda pöytään, millä luodaan uuden kasvun ja tulevaisuuden rakentamisen elementtejä. Hallitus on erittäin sitoutunut tähän työhön ja odotamme tuloksia. Sen jälkeen katsotaan, mitä kaikkea on mahdollista toimeen panna”, Orpo sanoi.

”Tietenkin on sanottava myös se harmillinen pikku asia, että rahaa ei enää juurikaan ole”, hän lisäsi, mutta muistutti myös, että olemassa olevia resursseja voidaan käyttää fiksummin.

”Kaikki ei voi aina olla kiinni siitä, että on suuri määrä uutta rahaa käytettävissä.”

NATOn osaamiskeskus Ouluun?

Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava esitti Pohjoisen turvallisuus- ja talousfoorumissa, että Suomi hakisi Naton osaamiskeskusta ja että se perustettaisiin Ouluun.

Kaupunginjohtajan esityksen mukaan Oulun kaupunki osallistuisi osaltaan hajautetun tekoälyn, 6G:n ja kvanttiteknologioiden osaamiskeskuksen perustamiskustannuksiin. Varsinaisen toiminnan rahoitus tulisi Natolta, EU:lta ja Suomen valtiolta.

Mies puhujapöntössä.

Kaupunginjohtaja Ari Alatossava sanoi, että Oulun osaaminen muun muassa 6G-teknologiassa on valttikortti, joka kannattaa hyödyntää valtakunnallisesti.

Suomi on jo saanut hallituksen päätöksellä Naton DIANA-yrityskiihdyttämön ja testauskeskuksen Ouluun ja Espooseen. Testauskeskuksia johdetaan VTT:n, Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston yhteistyönä.

”Oulun kansainvälisesti tunnettu radioteknologian 6G-tutkimus sekä DIANA-yhteistyö tukisivat erittäin hyvin osaamiskeskuksen toimintaa. Tässä yhdistyvät suomalainen vientiteollisuus ja puolustuksen tarpeet. DIANA on jo lyhyen elinaikansa aikana ehtinyt näyttää, kuinka paljon positiivista virtaa ja tekemistä se tuo paitsi tutkimuskentälle, myös yritysmaailmaan”, Alatossava sanoi.

Nato näkyy joka tapauksessa

Pääministeri Orpo ei suoraan ottanut kantaa kaupunginjohtaja Alatossavan esitykseen, mutta totesi, että Nato tulee joka tapauksessa näkymään Pohjois-Suomessa paljonkin.

”Harjoitusten merkeissä, ehkä osaamiskeskuksenakin, Diana-keskuksena se jo näkyy. Se tulee varmasti näkymään rakenteina ja infrastruktuureina, jonkin verran myös täällä pysyvästi olevina sotilaina”, Orpo sanoi ja totesi Naton tuovan osaltaan pohjoiselle mahdollisuuksia kehitykselle ja kasvulle.

Orpo totesi, että Pohjois-Suomessa on ”kaikkea sitä, mitä tällä hetkellä maailmalla janotaan”.

”Puhdasta luontoa, puhdasta energiaa, vettä, metsää, kaivannaisia, turismia ja sitä osaamista. On osaamista energiaomavaraisuuteen ja -teknologiaan liittyen, ja täällä Oulussa erityisesti digitalisaatioon ja 6G-teknologiaan liittyen. Siksi Naton DIANA-testikeskus tänne tuli. Osaaminen synnyttää uutta osaamista, kasvua ja mahdollisuuksia”, Orpo muistutti ja sanoi, että Oulua voi kutsua myös Suomen ”start-up-pääkaupungiksi”.

Lue myös