Oulussa saa apua nuorten kokemaan seksuaaliväkivaltaan

Tietoisuus seksuaaliväkivallasta on parantunut viidessä vuodessa Oulun seudulla. Myös apua osataan hakea nopeasti. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuolteen Tyttöjen Talon seksuaaliväkivaltatyönohjaaja Mervi Koskela kohtaa työssään 12-29-vuotiaita tyttöjä ja naisia.  

”Seksuaalisen väkivallan kokemukset ovat valitettavan yleisiä. Toisaalta palvelut ja tietoisuus asiasta ovat uutisoinnin ja esimerkiksi Turvallisen Oulun myötä parantuneet”, kertoo Koskela viiden vuoden kokemuksella työstään.   

Puhuminen helpottaa

Koskelan mukaan tyypillistä on, että seksuaalisen väkivallan kokemusta mietitään monta vuotta ennen kuin siitä uskalletaan puhua.

”Nykyään nuoret kuitenkin tuovat entistä aikaisemmin seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kokemuksensa keskusteltaviksi”, Koskela sanoo.

Nopea käsittely edistääkin toipumista.

”Selvästi nuoret ovat helpottuneita, kun pääsevät puhumaan. Apua tarvitaan pitkään, koska tapahtunut voi olla mieleltä piilossa monia vuosia. Sitten koettu voi pulpahtaa mieleen jossain tilanteessa.”

Tyttöjen Talolla tuetaan myös rikosprosessin aloittamisessa.

Kaikilla nuorilla ei ole välineitä etätapaamiseen. Silloin pyritään tapaamaan kasvokkain.

Sukupuoli ei suojaa väkivallalta

Oulun seurakuntien erityisnuorisotyössä on Voimaneidot-ryhmiä, joissa tunnetyöskennellään. Tällöin myös seksuaaliväkivalta voi nousta esille.

”Kohtaamisen pitäisi olla sellaista, että ilmapiiri on turvallinen ja kuuleva. Toisen kokemuksesta ei saa olettaa mitään eikä aikuismaisesti kauhistella tai myöskään väheksyä sitä”, sanoo Oulun seurakuntayhtymän erityisnuorisotyöntekijä Anja Saukkomaa.

Vuolteen Poikien Talon ohjaaja Matti Rissanen kertoo, että miehillä apuun hakeutumista hankaloittavat yleiset asenteet, jossa nainen on uhri ja mies pahantekijä. Sukupuoli ei kuitenkaan suojaa väkivallalta.

”Miehillä näkyy, että aikaa on kulunut ennen kuin apua haetaan. Häpeä on ilmeinen ja yleensä meille näissä asioissa hakeudutaan ammattiauttajan kautta. Mitä nopeammin apua saa, sitä parempi olisi kokijalle”, pohtii Rissanen.

”Sallivuus on tärkeää: saa puhua.”

Tuki on koettu konkreettisesti hyödylliseksi

Turvallinen Oulu -hankkeen psykososiaalisen tuen Nopsa-tiimi auttaa seksuaalista kaltoinkohtelua kohdanneita alle 29-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Lisäksi se päivystävää eri ongelmatilanteissa niin sanotussa Walk-In -toiminnassaan 13-18-vuotiaille oululaisille nuorille.

”Ei ole niin pientä huolta, josta ei kannattaisi puhua. Koska kaikilla ei ole aina taitoja sanoittaa tapahtunutta, tuomme myös tilanteita tietoiseksi”, sanoo projektikoordinaattori Joni Saarela.

Nopsa-tiimi kerää palautetta säännöllisesti. Sen mukaan matalan kynnyksen palveluista on ollut kokijalleen konkreettista hyötyä.