Oulussa alkaa ensimmäisenä Suomessa kolmivuotinen rasisminvastainen työ – taustalla mittava EU-tuki

Jatkossa kaupunki puuttuu erityisesti rakenteelliseen rasismiin, jotta kaikilla olisi hyvä elää Oulussa.
Oulun kaupunki on laatinut Suomen ensimmäisen kaupunkitasoisen rasisminvastaisen toimenpideohjelman ja saanut Kaikkien Oulu -hankkeelle myönteisen rahoituspäätöksen.
Seuraavien vajaan kolmen vuoden aikana kaupunki käyttää noin 1,2 miljoonaa euroa rasisminvastaiseen työhön. Toiminnan mahdollistaa EU:n sosiaalirahoitukselta saatu tuki.
”Oulun kaupunginhallituksen hyväksymä rasisminvastainen ohjelma tarjoaa tälle työlle raamit ja reunaehdot. Seuraavien kolmen vuoden aikana kaupunki keskittyy tiettyihin valikoituihin toimenpiteisiin. Rahoituksella toteutetaan Oulun kaupungin moninaisuusjohtamista ja henkilöstön antirasismiosaamista, ja tällä toimenpiteellä kaupunki puuttuu erityisesti rakenteelliseen rasismiin,” sanoo kaupunginjohtaja Ari Alatossava.
Muun muassa tukipiste rasismin uhreille
Hyvien väestösuhteiden edistämiseksi ja vihapuheen ennaltaehkäisemiseksi hanke käynnistää eri asuinalueisiin kohdennettuja dialogeja, vieraskielisten ja kaupungin välistä yhteistoimintaa sekä säännöllisiä keskusteluja.
Lisäksi perustetaan rasisminvastainen monitoimijaverkosto sekä matalan kynnyksen tukipiste rasismin uhreille, jossa he saavat tietoa viranomaisprosesseista ja palveluista. Elämykseen ja kokemukseen perustuvan koulutuksen kautta avataan nuorille rasismiin ja yhdenvertaisuuteen liittyviä näkökulmia sekä kuvataan niiden ilmenemismuotoja.
Suunnittelussa paikallisia ja kansallisia toimijoita
”Kaikkien Oulu -hanke tulee tekemään rasisminvastaista työtä, jossa on selvä uutuusarvo: hankkeessa käytetään erilaisten menetelmien yhdistelmää ja toteutus tapahtuu monialaisesti. Hanke kehittää rasisminvastaisen työn paikallistason toimintamallin, jossa ennaltaehkäisevä ja korjaava työ tehdään poikkihallinnollisesti ja moniammatillisesti”, sanoo kehitysjohtaja Juha Aho.
Hankkeen suunnitteluvaiheeseen on sitoutunut eri paikallistason toimijoita kuten poliisi ja Oulun yliopisto sekä kaupungin kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut ja maahanmuuttopalvelut.
Mukana ovat myös kansalliset toimijat, kuten Valtioneuvoston kanslia ja THL. Nämä tahot ovat sitoutuneet tukemaan hankkeen toimenpiteitä ja heidän avustuksellaan voidaan levittää hankkeen tuloksia myös valtakunnallisesti. Hankkeen tavoitteeseen on sitoutunut myös eurooppalaisten kaupunkien rasisminvastaisen verkoston asiantuntijoita.
Käsikirja ohjeistaa tulevaa
Hankkeen loppuraportin yhteydessä tehdään paikallistason rasisminvastaisen työn käsikirja, jossa ohjeistetaan erityisesti kaupunkitason rasisminvastaisen työn toimintamallista. Se sisältää kattavan oppaan eri toimenpiteiden läpiviemiseen aina pohjavalmisteluista arviointiin asti.
Hankkeen tuloksia hyödynnetään ja ne viedään kaupungintason strategisiin suunnitelmiin: kaupungin rasisminvastaiseen suunnitelmaan, henkilöstön tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, kotoutumislain mukaiseen toimenpideohjelmaan ja kaupungin hyvinvointisuunnitelmaan.
”Oulun kaupunki on sitoutunut rasisminvastaisen työhön ja hanke tarjoa mahdollisuuden viedä lupaus yhdenvertaisuudesta käytäntöön ja konkretiaan. Hankkeen avulla kehitetään uudet palvelut ja haetaan pysyvää muutosta toimintatapoihin. Tämä hanke luo ainutlaatuisen mallin, joka toimii pohjana tulevaisuudessa kaupunkivetoisesta syrjinnän vastaisesta työstä”, sanoo Kaikkien Oulu -hankkeen projektipäällikkö Priyanka Sood.