Oulun yliopiston koulutushankkeessa tarjotaan digitaitoja työttömille nuorille ja maahanmuuttajille

Fab lab on ollut mukana pienvalmistuksen jalkautustyössä jo useamman vuoden. Kuva: Oulun yliopisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nyt meneillään oleva kolmivuotinen ESR-rahoitteinen TehdäänMuutos eli Make4Change -hanke tähtää työttömien työelämä- ja opiskeluvalmiuksien parantamiseen digitaalisen pienvalmistuksen ja making-ajattelun avulla.

“Keskeisenä toimintamuotona hankkeessa on yhteistyöorganisaatioiden kanssa järjestettävät työpajat, joissa opetellaan muun muassa digitaaliseen pienvalistukseen liittyviä laaja-alaisia työelämätaitoja, suunnittelu- ja projektinhallinta taitoja, tietokoneen käyttöä, ryhmätyöskentelyä sekä kielitaitoja”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori, tutkijatohtori Leena Ventä-Olkkonen.

Osana hanketta on viime syksyn ja talven aikana on järjestetty työpajoja Auta Lasta -yhdistyksen maahanmuuttajille suunnatun ompelukerhotoiminnan sekä Oulun kaupungin nuorten työpajojen puitteissa.

Kerhotoiminnassa maahanmuuttajat ovat päässeet kokeilemaan kannettavaa laserleikkuria ja vinyylileikkurin toimintaa.

“Osallistujia on ohjattu henkilökohtaisesti, ja vastaanotto on ollut innostunutta”, Ventä-Olkkonen iloitsee.

Etäyhteyksistä yhdessä tekemiseen

Toimintaa onkin tarkoitus jatkaa heti, kun koronarajoitukset hellittävät. Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan puitteissa hankkeen työpajoja on pidetty koronarajoitusten aikana etäyhteyksin ja hybridimuotoisesti.

Osallistujat ovat muun muassa suunnitelleet ja mallintaneet parille logon, jonka ovat leikanneet vinyylileikkurilla ja painaneet kangaskassiin, suunnitelleet ja laserleikanneet lyhdyn sekä suunnitelleet ja mallintaneet joulukoristeen 3D-mallinnusohjelmalla.

Keväällä 2021 TehdäänMuutos-hanke aloittaa yhteistyön myös Oulun kaupungin ohjelmointiin keskittyvän Diginikkarit-projektin kanssa. TehdäänMuutos lisää Diginikkarit-projektin kokonaisuuteen prosesseja, joissa osallistujat saavat harjoitella muun muassa mallinnusta, laserleikkausta, 3D-tulostusta ja sulautettua ohjelmointia.

Sitä ennen hankkeessa alkaa uusi työpaja, jossa osallistujat pääsevät ohjelmoimaan itselleen nettiportfolion. Portfolion avulla voi tuoda esiin omaa osaamistaan työnhakua varten tai esimerkiksi markkinoida tuotettaan.