Oulun Talk show, osa 2: Suurlähettiläs sukeltaa insinöörien sielunelämään
Bittiumin Jari-Pekka Innanen (vas.) ja Haltianin Janne Kilpeläinen vastasivat Oulun suurlähettilään kysymyksiin kesämökeiltään.
Menestyvän ja kansainvälisen liiketoiminnan ytimessä ovat Oulun suurlähettilään talk show’n tämän viikon vieraat.
Pörssiyhtiö Bittium on langattoman tiedonsiirron pioneeri, jonka laitteita ja ohjelmistoja hyödynnetään esimerkiksi tietoturvakommunikaatiossa, puolustusvoimissa ja terveydenhuollossa.
Bittiumin engineering-toiminnoista vastaava johtaja Jari-Pekka Innanen kehuu, että yliopiston ja ammattikorkeakoulun ansiosta uusia osaajia koulutetaan koko ajan lisää ja teknologiayrityksiä on runsaasti.
Esineiden internetiin erikoistuneen tuotekehitysyhtiö Haltianin myynti- ja markkinointijohtaja Janne Kilpeläinen kiittelee hänkin korkeakoulujen ja yritysten välistä yhteistyötä.
”Kansainvälisiä opiskelijoita on paljon ja heidän joukostaan löytyy hyviä tiimiläisiä yritykseen, joka näkee markkinakseen ulkomaat.”
Kasvuvauhdissa oleva Haltian on tänä vuonna avannut toimistot Iso-Britanniaan, Saksaan ja Singaporeen.
Kilpeläinen on tyytyväinen myös oululaisten yritysten keskinäiseen yhteistyöhön ja kaupungin organisaatioilta saatavaan kansainvälistymisapuun. Yhdessä lähdetään esimerkiksi esittäytymään messuille eri puolille maailmaa.
Osaajia tarvitaan lisää
Oululaisilla on loistava maine maailmalla.
”Olemme pohjoisen pallonpuoliskon Piilaakso. Tuotteemme ovat kalliimpia kuin kiinalaisten firmojen, mutta meidät valitaan, koska meihin luotetaan. Suomalaiseen tietoturvaan luotetaan”, sanoo Jari-Pekka Innanen.
Erityisesti tietoturvaosaajia Bittium tarvitsee koko ajan lisää, sillä kysyntää on. Ohjelmistokehittäjiä ei Oulussa ole tarpeeksi tarjolla kaupungin teknologiayritysten tarpeisiin.
Bittium palkkaa kuukausittain keskimäärin kymmenen uutta työntekijää.
”Oululaiset yritykset kilpailevat samoista osaajista, jotka sitten liikkuvat näiden yritysten välillä. Se ei ole kestävä tilanne. Jos saisimme tänne vaikka 200 uutta softaria [ohjelmistokehittäjää], tilanne olisi stabiilimpi”, Innanen sanoo.
Janne Kilpeläinen kertoo, että Haltian tarvitsee niin uran alkuvaiheessa olevia tekijöitä kuin kokeneempia konkareita. Teknologia-ala muuttuu nopeasti ja työntekijöiden on oltava motivoituneita ja nälkäisiä oppimaan uutta, oli kyse sitten mekaniikan tai ohjelmistojen suunnittelusta tai myynnistä ja markkinoinnista.
Kokemusta Ouluun muuttamisesta
Janne Kilpeläinen palasi perheensä kanssa viime vuonna Ouluun usean Lähi-idässä vietetyn vuoden jälkeen. Muutto Ouluun sujui jouhevasti.
”Asunto ja lapsille paikka kansainvälisestä koulusta järjestyivät nopeasti. Oulussa kaikki on lähellä, julkinen liikenne toimii ja pyörätiet ovat hyvät”, synnyinkaupunkiinsa palannut Kilpeläinen sanoo.
Jari-Pekka Innanen puolestaan on ”tullista tullut”, sillä hän on alun perin kotoisin Torniosta. Oulussa hän on asunut viimeiset 26 vuotta ja kokee olevansa oululainen, ei enää torniolainen.
Oulun sopiva koko, upeat pyöräreitit ja turvallisuus ovat tehneet Innaseenkin vaikutuksen.
”Oulu on hyvä kaupunki tehdä työtä, asua ja kasvattaa lapsia”, oululainen diplomi-insinööri toteaa. Lisäksi Oulu on hänen mielestään kesäkaupunkien ykkönen.
Katso Oulun suurlähettilään talk show, niin pääset kurkistamaan syvemmälle oululaiseen liike-elämään, tapaamaan kenttäreportteri Iiro Insinöörin ja nostamaan rautaa painonnostaja Anni Vuohijoen kanssa: talkshow.oulu.com.