Oulun Prikka kiertoon -hankeen tavoitteena on lisätä ruoka-avun määrää
Projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg esitteli uutta Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskusta avoimien ovien päivänä. Kuvat: Petri Isoniemi
Hiukkavaarassa sijaitsevassa Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa järjestettiin avoimien ovien päivä torstaina 23. syyskuuta. Kysymyksessä on kiertotalouden logistiikkakeskus, jossa otetaan vastaan kaupoista tulevaa hävikkiruokaa tarkoituksena jakaa ruoka edelleen ruoka-apua tarvitseville. Tavoitteena on lisätä annettavan ruoka-avun määrää, kun hävikkiruokaa saadaan enemmän kiertoon.
Logistiikkakeskuksella on projektipäällikkö Katja McQueen-Winbergin mukaan useita yhteistyökumppaneita, joilta tulee hävikkiruokaa. Logistiikkakeskuksesta vieraillaan kaupoissa ja tukuissa hakemassa pakattua ruokaa, jota ei ole saatu myydyksi.
”Hyvin innostuneesti oululaiset ruokakaupat ja yritykset ovat lähteneet mukaan tähän”, hän kertoo.
Hävikkiruokaa lajitellaan logistiikkakeskuksessa. Tässä yhteydessä elintarvikepakkausten päivämäärät tarkistetaan ja myös elintarvikkeiden lämpötilat mitataan. Lämpötilan mittaamisella varmistetaan, että kylmäketju ei ole katkennut. Leivät tunnustellaan ja arvioidaan, jotta joukossa ei ole esimerkiksi kuivuneita leipiä. Logistiikkakeskuksessa on varasto ja kylmiö elintarvikkeille, jotka sitten kuljetaan jakelijoille.
Tavoitteena vakiinnuttaa toiminta
Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksesta viedään elintarvikkeita eri ruoka-aputoimijoille, jotka jakavat ruokaa eteenpäin. Osa yhteistyökumppaneista valmistaa itse ruokaa logistiikkakeskuksesta tulevista raaka-aineista. Logistiikkakeskus tekee yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin, asukatupien, eri seurakuntien ja hankkeiden kanssa. Ruoka-aputoimijat pyrkivät tunnistamaan ruoka-apua tarvitsevat.
Katja McQueen-Winbergin mukaan ruoka-avun tarve on suuri Oulussa.
”Uskon, että tämän koronan myötä se on lisääntynyt vielä ja että vielä ei osata tunnistaa, kuinka paljon ruoka-aputarvetta on. Yhtenä tavoitteena tässä hankkeessa on, että voitaisiin tunnistaa sellaisia ryhmiä, jotka eivät vielä ole mukana ruoka-aputoiminnassa”, hän kertoo.
Prikka kiertoon -hanke on suunniteltu kaksi vuotta kestäväksi hankkeeksi. McQueen-Winbergin mukaan tavoitteena kuitenkin on vakiinnuttaa toimintaa, joka juurrutetaan Ouluun. Prikka kiertoon -hanke on myös työllistämishanke. Se työllistää nyt neljä työkokeilijaa ja yhden kokoaikaisen varastotyöntekijän, mutta tavoitteena on saada lisää työkokeilijoita ja palkkatukityöntekijöitä. McQueen-Winberg toivoo, että uusi autonkuljettaja aloittaa työnsä logistiikkakeskuksessa kuukauden sisällä.
”Voimme laajentaa logistiikkareittiämme, kun voimme hakea ja viedä hävikkiruokaa kahdella autolla”, hän kertoo.
Hävikkiruokakiertue saavutti Oulun
Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa järjestetty avoimien ovien päivä oli osa ympäristöjärjestö Dodon Kaikki käyttöön -hävikkiruokakiertuetta. Tämän kiertueen tarkoitus on kiinnittää huomiota siihen, että ruoan tuhlaaminen on myös luonnonvarojen tuhlaaminen. Maa- ja metsätalousministeriö tukee kiertuetta. Oulun lisäksi kiertueen tapahtumapaikkoja ovat Helsinki, Tampere ja Turku. Dodo on vuonna 1995 perustettu ympäristöjärjestö, joka käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti.
Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskus aloitti toimintansa Oulun Hiukkavaarassa 30. elokuuta. Prikka kiertoon -hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajina ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä ja Oulun kaupunki. Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa tätä hanketta, jonka taustalla on syksyllä 2020 valmistunut Oulun Prikka -esiselvitys.