Oulun politiikkakoulussa nuori pääsee vaikuttamaan – ilmoittautuminen käynnissä

Ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja yläkoulun oppilaat voivat ilmoittautua politiikkakouluun pääsiäiseen asti oman opettajan tai Instagramin kautta. Kuva: kaupungin kuvagalleria.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Politiikkakoulun projektityöntekijä Marjut Lehtonen tietää, että moni nuori kokee nykyisin osattomuutta.

”Me haluamme saada nuoret mukaan yhteiskuntaan ja heille sen kokemuksen, että nuoret ovat tärkeitä.”

Tutkimuksista on huomattu, että nykynuoret käyttävät monia vaikuttamisen tapoja.

”Äänestäminen on vain yksi pisara vaikuttamisen meressä, mahdollisuudet ovat rajattomat kuten mielipidekirjoitukset ja mielenosoituksetkin. Haluamme löytää nuorille aktiivisen ja mielekkään vaikuttamisen tavan”, sanoo Noora Mäkinen, toinen projektityöntekijöistä.

Osallistua voi Instagramissakin

Mukaan nuoria innostetaan kouluvierailuin, työpajoissa ja ennen kaikkea Instagramissa. Facebook-sivua politiikkakoululla ei ole.

Ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja yläkoulun oppilaat voivat ilmoittautua politiikkakouluun pääsiäiseen asti oman opettajan tai Instagramin kautta. Mukaan otetaan 3–5 pilottikoulua.

Tavoitteena on ylisukupolvisuus siten, että jokaisella nuorisovaltuutetulla on nimikkopäättäjä. He yhdessä käyvät nimikkokouluilla kertomassa poliittisesta vaikuttamisesta. Kouluilla vieraillaan syksyllä.

Vierailuja voi seurata koulussa esimerkiksi luokallinen oppilaita ja opettaja. Vierailu tehdään etäyhteyksillä. Vastavuoroiseen keskusteluun pyritään myös Instagramissa. Siellä voi myös seurata vierailuja ja videoita.   

Politiikka on aamupalakeskustelua

Vaikeaa ja pelottavaa sävyä politiikka-sanan ympäriltä pyritään myös häivyttämään.

”Politiikkahan ei ole täysin sama asia kuin puoluepolitiikka vaan politiikka on jokapäiväistä elämää ja selkeästi omiin asioihin vaikuttamista, aamupalakeskustelua”, vakuuttavat Lehtonen ja Mäkinen.

Politiikkakoulussa uskotaan, että jos nuorena onnistuu vaikuttamisessa, tapa kantaa aikuisuuteen asti. 

 

Nuorten politiikkakoulu

Politiikkakoulu on käynnissä 31.3.2021 asti.

Rahoittajina ovat Sitra sekä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut. Kyseessä on Sitran Demokratiakokeilut 2020 -hanke.

Mukana politiikkakoulun toteuttamisessa ja yhteistyössä ovat alueelliset lasten ja nuorten osallisuusryhmät, nuorisotilojen nuoriso-ohjaajat sekä nuorisovaltuusto.

Lisätietoa löytyy näistä osoitteista: www.ouka.fi/nuortenpolitiikkakoulu ja Instagram: @nuortenpolitiikkakoulu

 

Lue myös