Oulun Päivillä kaupunginosat puhkeavat juhlaan Kaijonharjussa, Tuirassa ja Karjasillalla
Titta på Tuira on elävöittänyt Tuiran kaupunginosaa jo vuodesta 2016 lähtien. Kuva: Remu Karhulahti
Oulun Päiviä on vietetty vuodesta 1962 lähtien, joten nyt on aika juhlia 60-vuotista tapahtumaa. Kolmen päivän aikana on tarjolla lähes sata eri tapahtumaa, joiden sisältö vaihtelee kulttuurista liikuntaan ja näyttelyistä ruokaelämyksiin. Koko perheelle suunnatut korttelijuhlat ovat osa laajaa ohjelmistoa.
Oulun Päivät on Oulun vanhin kulttuuritapahtuma ja ensimmäisiä tapahtumia koko maassamme. Ohjelmisto koostuu pääasiassa eri yhdistysten, yhteisöjen, kolmannen sektorin sekä julkisen sektorin järjestämistä tapahtumista.
Karjasillan asukasyhdistyksellä on pitkät perinteet alueen tapahtumajärjestäjinä. Tämän vuoden ohjelmassa on haluttu korostaa erityisesti paikallista musiikkia.
”Haluamme esitellä pienen läpileikkauksen Karjasillalla asuvista harrastelijoista ja ammattilaisista. Ja näitä tällä alueella riittää”, kertoo Mauri Korhonen Karjasillan asukasyhdistyksestä.
”Jatkossa olisi tarkoitus ottaa joka vuosi jokin teema. Varsinkin vuonna 2026, kun tulee kuluneeksi 85 vuotta alueen ensimmäisten talojen valmistumisesta”, hän jatkaa.
Uumajan puistossa pidettävässä tapahtumassa on musiikillisten elämysten lisäksi tarjolla hevosajelua sekä tikkamestaruuskilpailu.
Kaijontorilla kuhisee Kaijonpäivillä
Kaijonharjunalueen yhteisöllinen toiminta on viime vuosina lisääntynyt. Siitä esimerkkinä on keväällä 2022 avautunut Kaijontupa, joka on kaikille avoin yhteisötila, jossa järjestetään muun muassa erilaisia työpajoja ja tapahtumia.
Kaijontupa on mukana myös Kaijontorin aluella järjestettävässä Kaijonpäivät-kyläjuhlassa. Tapahtuman moottoreina toimivat Kuivasjärven pienkiinteistöyhdistys yhdessä Kaijonharjun kirjaston ja nuorisotoimen kanssa.
Kuivasjärven pienkiinteistöyhdistys on pitkän linjan toimija, johon on ajan saatossa yhdistynyt myös paikallisen asukasyhdistyksen toiminta. Yhdistyksen edustajat ovat pitäneet Kuivasjärven ympäristön, alueen luonnon ja asukasviihtyisyyden puolia muun muassa kunnallispolitiikassa, sekä järjestäneet matalan kynnyksen toimintaa musiikkitapahtumista onkikilpailuihin.
”Kaijonpäivät-tapahtuma on pyritty toteuttamaan mahdollisimman paikallisesti, alueen omia osaajia ja tekijöitä hyödyntäen ja esille tuoden”, kertoo Tanja Kuusniemi Kaijonpäivien työryhmästä.
”Kuten aina tapahtumissamme, myös kestävyys ja ympäristövaikutusten minimoiminen ovat tärkeä osa tapahtumaa”, hän jatkaa.
Kaijonpäivillä on ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille. Muun muassa pomppulinna ja satujooga pitävät pienet liikkeessä ja kulttuuria tarjoillaan ainakin runojen ja musiikin muodossa.
”Päiväohjelman avaa Oulu Big Bandin esitys klo 12.00 ja päivän monipuolinen ohjelmisto kissa-agilitystä pyöränkorjauspajaan ja lapsimuusikoiden esityksiin on siroteltu ympäri Kaijonharjua”, esittelee Kuusniemi
Tuirassa sukkadiskoillaan
Titta på Tuira -tapahtuman miljöönä toimii tänä vuonna Merikosken koulun piha-alue, mutta monipuolista ohjelmaa on tuttuun tapaan ympäri kaupunginosaa. Oulu Urban Culturen tuottamassa tapahtumassa on perinteisesti esitelty laajasti oululaista kulttuuriosaamista.
Vuodesta 2016 lähtien järjestetyn tapahtuman tavoitteena on Tuiran kaupunginosan esiintuominen eläväisenä ja persoonallisena paikkana. Tavoite on vuosien saatossa saavutettu ja tapahtuma on juurtunut osaksi Tuiran urbaania identiteettiä.
”Syntyessään tapahtuma oli ensimmäinen oululaista kaupunkikulttuuria ja taidetta ohjelmistossaan painottava korttelijuhla, joka toivoaksemme on avannut tietä myös uusille aloituksille korttelijuhlien kaanonissa”, toteaa tapahtumatyöryhmän jäsen Hanna Jakku.
Merikosken koululla esiintyvät muun muassa Teekkaritorvet sekä mieskuoro Huutajat. Koulun ruokalassa puolestaan sijaitsee Klub Kirppis goes Titta på Tuira sekä Janne-Pekka Mannisen valokuvanäyttely.
”Työryhmän kesken odotamme erityisesti sukkadiskoa, jossa pääsee hippaamaan Somepoen ja Otto Augustin rytmien tahdissa. Haluamme tuoda takaisin sen saman hikisen hellän tunteen, joka syntyi jokaisen alakoulun jumppasalissa”, kertoo Jakku.
Kaupunginosatapahtumia järjestetään myös Raksilassa, Myllytullissa, Kiimingissä, Pateniemessä, Ylikiimingissä ja Oulunsalossa. Tapahtumakohtaiset aikataulut ja Oulun päivien ohjelman löydät tästä linkistä.