Oulun nuorisovaaleissa ennätysmäärä ehdokkaita – mukana myös istuvia ONEn edustajia

Pekka-Emil Karvonen (vas) ja Johannes Heikkinen ovat olleet kaksi vuotta Nuorisovaltuusto ONEn edustajia. Valtuutettuina he ovat päässeet osallistumaan lukuisiin tapahtumiin saadakseen oululaisten nuorten äänen kuuluviin. Kuvat: Anne Laurila

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nuorisovaltuusto ONE ja vaikuttaminen nuorten asioihin kiinnostaa oululaisia nuoria, sillä vaaleissa ehdolle asettui 50 nuorta ympäri Oulua.

Ehdokkaat ovat 15–19-vuotiaita oululaisia, ja heitä pääsee äänestämään sähköisesti 16. marraskuuta alkaen. Valinnan edustajista tekevät paikalliset nuoret, sillä äänioikeus vaaleissa on 13–19-vuotiailla oululaisilla ja Oulussa opiskelevilla nuorilla.

Nuorisovaltuustoon valitaan 24 nuorta varsinaisiksi jäseniksi ja kuusi varajäseniksi. Ehdokkaista seitsemän on istunut Nuorisovaltuusto ONEssa kuluneella toimikaudella ja hakee edustajauralleen jatkoa. ONEn istuva puheenjohtaja Siiri Ruokola ei ole ehdokkaana, sillä jatkaakseen valtuustossa hän on pian liian vanha. Yhteiskunnallista vaikuttamista Ruokola tuskin tulee jättämään.

”Kiinnostus politiikkaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on varmasti lähtenyt kotoa, isäni on aina ollut puolueaktiivi. Muistan lapsena leikkineeni kokousta pöydän alla, joten voisi sanoa, että olen kasvanut politiikan keskellä. Mutta kuntapolitiikka – se ei kyllä aluksi kiinnostanut yhtään!” Ruokola nauraa.

Sittemmin Ruokola hurahti täysin kuntapolitiikkaan – Nuorisovaltuusto ONEn jäsenenä hän pääsi mukaan lautakuntiin ja vaikuttamaan suoraan sellaisiin asioihin, mitkä vaikuttavat nuorten elämään, omaankin. Viimeiset puolivuotta Ruokola on ollut ONEn puheenjohtajana.

”Kuntapolitiikka on oikeasti kiinnostavaa! Kuntapolitiikan kautta vaikutetaan omaan arkeen ja sen sujuvuuteen meidän näkökulmastamme, vaikka kouluruoan laatuun ja riittävyyteen tai koulutuntien pituuteen”, Ruokola pohtii.

Eurooppa-yliopisto UNICin tapahtumassa BusinessAsemalla pohditaan, miten nuoret pääsevät vaikuttamaan yhteiskunnassa. Pekka-Eemil Karvonen ja Mirja Vehkaperä keskustelemassa, onko nuorilla riittävästi vaikutuskanavia Oulussa.

Nuorisovaltuustolta pyydetään lausuntoja, esityksiä ja aloitteita kunnan eri toimielimille, ja ONE toimii nuorten äänenä lautakunnissa ja kaupungin päätöksenteossa. Hallintokielessä riittää opettelua, sen ONEn puheenjohtaja myöntää.

”Politiikkakieli on joskus hankalaa, haluaisin että asioista puhuttaisiin enemmän kuntalaisten sanoilla. Me kerrotaan päätöksenteosta nuorille, se on yksi nuorisovaltuuston tehtävä. Ideoita ja aloitteita tulee meille nuorilta suoraan tai osallisuusryhmien kautta. Lasten- ja nuorten kaupunkikokouksesta tuli todella paljon ideoita, joita voimme viedä nuorisovaltuustona eteenpäin. Olen itsekin käynyt nuorisokahvila Walkersissa tapaamassa nuoria ja kysynyt suoraan, mitä ideoita ja kehittämistarpeita heillä olisi”, Ruokola kertoo.

Ruokola ei siis hae jatkoa nuorisovaltuustossa, eikä aika ole vielä kypsä eduskuntavaalien ehdokkaaksi.

”En halua vielä pyrkiä eduskuntaan, lakien säätäminen on niin iso juttu. Kansanedustajuus on minulle lapsuudenhaave, mutta saa nähdä mihin elämä johtaa. Kuntavaaleihin asetun ehdolle, jos elämäntilanne sen sallii”, Ruokola arvioi vaikuttamisuransa jatkoa.

Opettavainen kokemus

Seuraavassa UNICin työpajassa mukana voi olla joukko uusia nuorisovaltuutettuja. 

Myös Johannes Heikkinen ja Pekka-Eemil Karvonen pitävät kulunutta kautta nuorisovaltuustossa opettavaisena ja mukavana. Karvonen on asettunut ehdolle myös seuraavalle ONEn kaudelle, mutta Heikkinen haluaa pitää taukoa luottamustehtävistä – hän on ONEn lisäksi myös Suomen lukiolaisten Liitossa mukana.

”ONE on ollut opettavainen kokemus tosi monella eri tavalla. Tässä on päässyt työskentelemään sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa ei ehkä jaa yhteistä arvopohjaa tai mielipiteitä”, Heikkinen pohtii.

”Olen oppinut politiikasta paljon, kun on nähnyt millaista työtä päätösten taustalla tehdään ja millaisia ihmisiä politiikassa on mukana. Politiikka on muuttunut paljon inhimillisemmäksi. Suurimmalla osalla on oikeasti halu muuttaa yhteiskunnasta parempi, mikä ainakin itselleni luo toivoa – kuntapolitiikka ei ole pelkkä katastrofi”, Heikkinen naurahtaa.

Vaativa laji se silti on – myös nuorisovaltuuston edustajana. Asioihin perehtyminen ja valtuustotyöskentelyyn sitoutuminen vaatii ajallista satsausta, minkä vuoksi Karvonen pohtii vielä, riittääkö opintojen ohessa aikaa ja voimavaroja vielä seuraavalle kahden vuoden kaudelle ONEssa.

”ONEssa on ollut kiinnostavia projekteja, joissa on ollut tosi mukavaa olla mukana. Teimme esimerkiksi podcastia ja haastattelimme eri asiantuntijoita radiolähetyksessä, ne ovat olleet itseäni kiinnostavia juttuja. Ja kyllä ihan lautakunnan kokouksiinkin on ollut mukava mennä”, Karvonen kertoo.

Nuorisovaalien tulos ratkeaa perjantaina 25. marraskuuta, jolloin tulokset julkaistaan kello 18 Nuorten Oulun Instagram- ja Facebook sivuilla, sekä Nuorten Oulun verkkosivuilla.

Uusi nuorisovaltuusto aloittaa kaksivuotiskautensa tammikuussa 2023. Nuorisovaltuuston järjestäytymiskokous pidetään ryhmäytysleirin yhteydessä. Uudet jäsenet koulutetaan nuorisovaltuustotoimintaan.

Nuorisovaaliehdokkaisiin voi tutustua nuorisovaalisivustolla tästä linkistä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös