Oulun kaupungin kesäilme syntyy heleistä väreistä ja 12 000 kesäkukan taimesta

Saila Määttä hoivaa kukkapylväiden taimia Hupisaarten kasvihuoneella. Kuvat: Anne Laurila

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen on paljon vartijana: hän vastaa Oulun Infra -liikelaitoksen Ympäristöpalveluissa tiimiensä kanssa, miltä kesäinen Oulu näyttää ja tuoksuu. Vaikka iso osa kesäkukista tuleekin valmiina yksityiseltä puutarhalta, riittää tekemistä Oulun viheralueiden suunnittelussa, rakentamisessa ja kunnossapidossa. 

“Kesäkukat tilataan valmiina puutarhalta, mutta esimerkiksi kaikki kaupungin puistoihin ja viheralueille istutettavat puut tulevat meidän omalta taimistolta, jossa tällä hetkellä on 21 000 puuta kasvamassa”, Pulkkinen kertoo.

Kukkapylväiden taimet tulevat esikasvatettuina puutarhalta Hupisaarten kasvihuoneelle, jossa ne istutetaan näyttäviin pylväisiin. Myös osa edellisten vuosien kukista talvehtii Hupisaarilla ja päätyy uudelleen istutuksiin ympäri kaupunkia.

“Tänä kesänä kaupunki on heleän värikäs. Kukkapylväissä on korallia, sinistä ja laventelia, muutoin kesäkukkien väreissä loistavat lime, sitruunan keltainen, koralli sekä pinkin eri sävyjä”, kertoo Saila Määttä, työnsuunnittelija Hupisaarten kasvihuoneelta.  

“Lajikkeita on noin 40, käytämme hyväksi havaittuja ja kestäviä kasveja, kuten daaliaa ja markettaa, mutta kokeilemme myös uusia yksittäisiä lajikkeita. Tänä kesänä on tulossa istutuksiin esimerkiksi heiniä ja kannaa, mitä meillä ei ole vähään aikaan ollutkaan”, Määttä toteaa.

Kaupungintalon edustalla kukkasipulit ovat pian kukassa.

Kaupungintalon istutusalue on puutarhurin paraatipaikka

Kesäkukkien väriteemat ja lajikkeet mietitään hyvissä ajoin ja tilaus puutarhalle on lähtenyt jo viime vuoden marraskuussa. Kukkapylväitä, istutuslaatikoita ja amppeleita viedään ympäri kaupunkia, mutta keskustassa Rotuaari ja kaupungintalon edusta ovat alueita, joiden kukkaloistoon kiinnitetään erityistä huomiota.

“Kaupungintalon edusta on nyt vielä syysistutusten jäljiltä, mutta eiköhän siellä pian kuki syksyllä istutetut tulppaanit. Kun sipulien kukinta on ohi, vaihdetaan kaupungintalon eteenkin kesäkukat. Pelargoniaa, daaliaa, markettaa, bataattia ja tähtilobeliaa on ainakin tulossa”, kertoo istutusalueiden suunnittelusta vastaava Jaana Koivisto.

Lempikukkia Koivistolla ei niinkään ole, vaan työssään hän keskittyy enemmän värimaailmojen yhdistämiseen. Istuksia suunnitellaan yhdessä Määtän kanssa.

“Kasvit voivat olla mitä vain, kunhan värit sointuvat kauniisti keskenään. Ehkä viime aikoina heinät ovat alkaneet miellyttämään omaa silmää – niin luonnossa, kuin osana istutuksiakin” toteaa Koivisto.

Kaikki istutukset eivät ole kesäkukkien varassa, myös monivuotisia perennapenkkejä on ympäri kaupungin viheralueita. Nekin käydään keväisin läpi ja tarkistetaan, tarvitseeko talven jäljiltä tehdä korjausistutuksia. 

“Kevät ja alkukesä on meille kiireistä aikaa, että saadaan kaikki taimet istutettua ja istutukset valmiiksi. Juhannukseen mennessä kaiken pitäisi kuitenkin olla valmista”, toteaa Määttä. 

Kukkivat mustasilmäsusannat tuovat silmälle iloa.

Varsinkin kesäistutusten saavuttua katukuvaan, saa ympäristötiimi paljon palautetta, oikein kehuiksi asti.  

“Kyllä kesäkukista saadaan paljon positiivista palautetta, on mukava tuottaa kaupunkilaisille iloista mieltä”, Koivisto kertoo.

Koiviston vinkit täydelliseen kukkaistutukseen ovat selvät: kasvupaikka ja valo vaikuttavat paljon onnistumiseen. Kukkaistutukset kukoistavat, kun niitä hoitaa säännöllisesti, kastelu, lannoitus ja kuolleiden kukintojen poistaminen kuuluvat viikoittaisiin hoitotoimenpiteisiin. Värien ja lajien suhteen kannattaa luottaa omaan makuun – mikä näyttää itselle mieluisalta on myös mukava katsella pitkään. 

Multasormeksi pääsee ilman omaa pihaakin 

Oulun kaupungin viljelylaatikot on kaikki jo varattu, mutta puutarhahommiin mielivillä on vielä mahdollisuus päästä kylvötöihin, sillä kaupungin viljelypalstat tulevat varattaviksi 3. toukokuuta kello 8.00 alkaen.

Viljelypalstoja löytyy kymmeneltä eri alueelta 770 kappaletta ja joka vuosi kaikki halukkaat ovat saaneet viljelypalstan käyttöönsä. Mieluisan paikan saadakseen on kuitenkin syytä olla ajoissa palstaa varaamassa joko netistä tai Oulu10 palvelupisteestä. 

Kotipuutarhureiden satokauden onnistumisen tueksi kaupungin sivuilta löytyy hyviä vinkkejä maan lannoittamisesta aina perunan ja sipulikasvien viljelyyn. Kasvukauden aikana kannattaa myös pitää silmällä kasvien tuholaisia ja ryhtyä torjuntatoimiin heti niitä havaittaessa. Kesäkukkien riesana on usein kirvat, joista pääsee eroon esimerkiksi nokkosvettä ruiskuttamalla.

Aina voi myös ihastella Määtän ja Koiviston kädenjälkeä ja jakaa kukkaloistosta parhaat kuvatallenteet sosiaaliseen mediaan tunnisteella #oulunpuistot #ouluninfra.