Oulun Kauppahalli juhlii eikä suotta: katon alla kauppaa on tehty jo 120 vuotta
Koko kansan juhlakahvit on tarjolla Kauppahallissa huomenna torstaina 12. elokuuta kello 10.
1900-luvun alussa oululaisia vaivasi huonosta hygieniasta johtuvat vatsa- ja suolistosairaudet, joiden syynä oli taivasalla tapahtuva torikauppa. Aluksi kauppiaat vastustivat muuttoa sisätiloihin, mutta huomasivat pian, että herrasväki tykkäsi tehdä kauppaa laadukkaista tuotteista kauppahallissa.
Kauppahallin 120-vuotista historiaa juhlistetaan koko vuosi, päätapahtuma järjestetään huomenna torstaina. Juhlavuodesta iloitsee myös yksi hallin pitkäaikaisimmista yrittäjistä. Kylmäsen lihajalosteita on ollut kaupan hallissa jo 30-luvulta lähtien ja laadukkaisiin lihajalosteisiin luottavat kauppiaat jo kolmannessa sukupolvessa.
Uutta ja tuttua tarjolla
Kylmäsen tiskiltä on palvattua lihaa ja muita lihajalosteita löytynyt vuosikymmenien ajan, taukoa kaupassa on pidetty vain Kauppahallin remonttien aikana. Viimeisimmän remontin valmistuessa kauppiaat valittiin halliin kilpailutuksen kautta ja hallin tarjonta uudistui hieman, mutta oululaisten onneksi myös hallin pitkäikäisimpiä yrityksiä valittiin takaisin tutuille liikepaikoilleen.
“Kyllähän halli remontin jäljiltä on oikein toimiva. Remonttiaika vain oli pitkä ja siihen korona päälle. Kesä on onneksi ollut oikeastaan ihan hyvä kauppakesä, vain ulkomaiset turistit ovat puuttuneet. Ne tuovat meidän myynnistä normaalisti noin 15 prosenttia, mutta jospa tästä pikkuhiljaa päästään kohti parempia aikoja”, toteaa yrittäjä Arto Kylmänen toiveikkaana.
Sukupolvelta toiselle
Kesällä hallissa riittää matkailijoita ja lomailevia oululaisia, mutta pian on käsillä myös riistakausi ja Kylmäsen tiskiltä löytyy hirven ja poron lihaa sesongin aikana myös tuoreena, vaikka muutoin valikoima on enemmän jalostettuja lihatuotteita.
“Vaikka savuporo on yksi meidän suosituimmista tuotteista, ei sitä kyllä juurikaan omasta jääkaapista löydy. Joka päivä sitä kuitenkin työssäni maistelen, niin ennemmin kotona tulee kinkkua ja erikoissalameita syötyä – niiden säilyvyyskin on niin hyvä”, nauraa Kylmänen.
Arto Kylmänen ja yhtiökumppanina toimiva äitinsä Sirpa Kylmänen ovat molemmat kasvaneet osaksi kauppahallia. Kauppahalli on tiivis osa perheen historiaa ja tiskin takana ja hallin käytävillä molemmat ovat varttuneet – Artosta ensimmäinen kuva Kauppahallista on 9 kuukauden ikäisenä. Kylmäsen liikkeen seinällä löytyy myös kuva Sirpasta omien vanhempiensa kanssa. Kauppiaan tiskistä myytävä rössy lienee myös osa monen oululaisen kollektiivista muistia ja alueen kulttuurihistoriallinen piirre, jota aistimaan myös matkailijat saapuvat kauppahalliin.
“Kyllähän historiaan mahtuu monenlaisia vaiheita ja muisteltavaa, mutta ei niitä menneitä pidä liiaksi muistella vaan katsoa myös eteenpäin, jotta hallin kauppa säilyy elinvoimaisena jatkossakin. Hotellin valmistuessa naapuriin toivottavasti vaikuttaa myönteisesti myös hallin asiakasvirtoihin. Ja katsotaan millainen rooli Kauppahallilla voisi olla Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna”, visioi Kylmänen Kauppahallin tulevaisuutta.
Huomenna torstaina silti taidetaan muistella Kylmäsen tiskillä myös menneitä, sillä 120-vuotiaan Kauppahallin juhlintaan osallistuvat myös Sirpa Kylmäsen vanhemmat Hannu ja Vuokko Kylmänen.
Erikoistuotteet ohjaavat Kauppahalliin
Se, millä kauppa kannatti hallissa 120 vuotta sitten, on edelleen toimiva resepti. Elintarvikkeet ovat laadukkaita, eikä yhtä hyviä marketeista oikein löydy. Palvelu on henkilökohtaista ja kaupan päälle saa mukavia juttutuokioita muiden asiakkaiden tai kauppiaiden kanssa. Sen tietää myös Kauppahalliin ostoksille saapunut Pekka Kaarre.
“Tänään ostin Perämeren lohta ja savustettua hirven paistia. Remontin jälkeen hallissa käy oikein mielellään ja tulen tänne aina, kun haluan ostaa kunnon laatua”, Kaarre toteaa ostoksiinsa tyytyväisenä.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperän juhlapuhe ja koko kansan juhlakahvit torstaina 12.8. klo 10. Torstaina myös pidennetty aukiolo klo 20 saakka. Lisätietoa www.oulunkauppahalli.fi