Oululaislähtöinen Minna Viitalähde suunnitteli tämäniltaisen UMK-palkinnon

Minna Viitalähde epäröi viimeiseen asti osallistumista UMK-kilpailun palkinnon suunnitteluun. Kuva: Reindert Ramaer

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Graaafinen suunnittelija Minna Viitalähde on asunut lähes kahdeksan vuotta Rotterdamissa. Siellä järjestetään tänä vuonna myös Euroviisut. Suomen edustaja valitaan tänä iltana TV 1:n suorassa lähetyksessä klo 21 alkaen. Finaali tulee Tampereen Mediapoliksesta.

”En voisi olla kiitollisempi tästä mahdollisuudesta enkä ylpeämpi palkintoa toteuttaneesta, upeasta tiimistäni”, iloitsee Viitalähde Rotterdamissa missä hän seuraa kisaakin.

”Rehellisesti sanottuna, jännittää todella paljon nähdä palkinto tv-ruudussa lauantaina. Siinä hetkessä varmasti realisoituu koko tämä matka suunnittelukilpailun voitosta palkinnon toteutuksen koordinointiin. Tunteet nousevat pintaan.”

Hyvää fiilistä ja päälle valuvia konfetteja

UMK-kiertopalkinnon suunnittelusta järjestettiin kilpailu. Kun Viitalähde näki siitä internetissä ilmoituksen, alkoi hänellä heti ajatus juosta.
 
”Euroviisujen ja UMK:n henkeä, kimallusta, yllätyksiä, hyvää fiilistä. Mieleeni tuli myös lumisadepallot, joissa lumi valuu hitaasti asetelman päälle. Aivan kuin konfetit lavalla voittajan päälle”, Viitalähde kuvailee.
 
Hän jäi pyörittelemään ajatusta, prosessoi sitä viikkoja, ajatteli palkinnon yksityiskohtia. Viitalähde oli jättää osallistumatta ja lähetti ehdotuksensa viime hetkillä.

Oulun seudun kädenjälki näkyy palkinnossa

Raati teki esivalinnan palkintoehdotuksista, joista kahdesta äänesti yleisö kaksi viikkoa.

Raadin jäseniä olivat tuotesuunnittelija Saara Renvall, Design Forumin toiminnanjohtaja Petteri Kolinen, UMKn tuottaja Anssi Autio ja verkkotuottaja Sandra Saulo.
 
Pokaali valmistettiin suomalaisena työnä Suomessa. Kaksi tuotantotiimin jäsentä oli Oulun seudulta: puuseppä Seppo Nauha Kellosta ja Promecin Timo Juntunen Kempeleestä.

”Kello on muuten aika vahvasti nyt edustettuna UMK:ssa, kun minulla on juuret siellä, puuseppä asuu siellä ja puolet kisan Blind Channel-yhtyeestä on kellolaisia”, huomauttaa Viitalähde.

 

Kuva: Miikka Varila/Yle

 

Voitto myös matkailujulistekilpailussa

Alun perin Viitalähteen piti mennä Rotterdamiin kolmeksi kuukaudeksi työharjoitteluun, kun hän opiskeli graafista suunnittelua Joensuun ammattikorkeakoulussa. Viitalähde pääsi hyötypeliyritykseen. Sinne hän teki opinnäytetyönsä ja jäi pariksi vuodeksi töihin.

Nyt Viitalähde on viisi vuotta pyörittänyt Rotterdamissa Mint Station -yritystä. Hän tekee pääasiassa graafista suunnittelua ja kuvitusta.

Valtaosa asiakkaistaan on suomalaisia. Töinä on esimerkiksi elintarviketeollisuudelle pakkausgrafiikoita ja yritys- ja kampanjailmeitä. Viitalähde myös voitti Come to Finlandin Satakunta-aiheisen matkailujulistesuunnittelukilpailun.
 
Viime vuonna hän muun muassa suunnitteli oululaisen PUE235-yrityksen kangaskassin kuvituksen ja helsinkiläiselle Vuoma Companylle kansallispuistoaiheisen matkailujulisteen.
 
”En valitettavasti puhu hollantia”, Viitalähde huomauttaa. ”Työkieli on englanti ja sitä täällä puhutaan helposti ja hyvin.”

Kotiasu juhlavampaan ja pöytään parempaa

”Olen edelleen sielultani puhtaasti oululainen”, sanoo Viitalähde.

Hänen äitinsä asuu Kellossa ja siellä Viitalähdekin vietti 18 vuotta. Hän opiskeli myös Haukiputaan OSAOn yksikössä erikoismaalariksi. Työharjoittelussaan hän maalasi Oulun Teatterilla lavasteita.
 
Tuotemuotoilua Viitalähde kävi opiskelemassa Kuopiossa. Ennen Hollantiin muuttoa hän asui Rajakylässä ja suoritti sieltä Joensuuhun graafisen suunnittelun opinnot.  

Nyt Alankomaissa on ulkonaliikkumiskielto ja kyläilyä on rajoitettu. Viitalähde ei siis juhli tänä iltana isosti.

”Mutta se ei takuulla tule iltaa millään tavalla himmentämään! Kotiasu vaihtuu johonkin hieman juhlavampaan ja pöytään laitetaan jotain astetta parempaa”, hän suunnittelee.

Juttua on muokattu 18.2.2021 ja se on alun perin julkaistu Mun Oulussa 22.11.2020.

 

He toteuttivat UMK-kiertopalkinnon

Palkinnon ja säilytysalustan muotoilu, valmistuksen koordinointi:
Minna Viitalähde
Rotterdam, Alankomaat

Sisä- ja metalliosien valmistus, palkinnon kokoonpano:
Aki Mertsola, Protohouse Finland Oy
Salo

Palkinnon sisäosan mekaniikkasuunnittelu ja CAD-kuvat:
Timo Juntunen, Professional Mechanics Oy (Promec)
Kempele

Puujalkojen ja säilytysalustan valmistus:
Seppo Nauha
Kello, Oulu

Palkinnon lasikuvun valmistus:
Kaappo Lähdesmäki, Riihimäki

Logon ja voittajien nimien lasermerkkaus:
Kim Nivalinna, Laser Quality Markings Salo Oy, Halikko

 

 

 

 

Lue myös