Oululaiset ottivat kaupungintalon omakseen: 17 000 kävijää osallistui avajaisviikon tapahtumiin

Kaupungintalon juhlasalissa päästiin pitkästä aikaa tanssimaankin avajaisviikon perjantaina. Kuva: Sami Lamberg

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungintalon avajaisia juhlittiin onnistuneesti kaupunkilaisten kanssa koko viime viikko. Avajaisviikon monipuolinen ohjelmisto osoitti, että remontin jälkeen kaupungintalo taipuu moneen – tanssiaissalista elokuvateatteriksi ja klubitilasta taidegalleriaksi. Avajaisviikon suunnitteluun ja toteutukseen osallistui liki 200 toimijaa, ja viikon monipuolinen ohjelmisto houkutti kaupungintaloon kaikkiaan 17 000 kävijää.

Oulun kaupungintalo avautui kaupunkilaisille kolme vuotta kestäneen remontin jälkeen avoimin ovin ja viikon kestäneiden juhlallisuuksien myötä.

Entistä komeampaan loistoon remontoitu kaupungintalo kiinnosti oululaisia, sillä juhlaviikon aikana kaupungintalolla vieraili 17 000 kävijää. Avajaisviikon ohjelmisto tarjosi kokemista ja keskustelun paikkoja eri-ikäisille kohderyhmille lapsista eläkeläisiin.

”Aloitimme kaupungintalon avajaisviikon suunnittelun vuosi sitten, lokakuussa 2023. Alusta pitäen oli selvää, että ohjelmasuunnittelusta tulee osallistava ja koko ohjelmistosta mahdollisimman laajasti kaupunkilaisia kiinnostava. Teemapäivien sisältöjä oli suunnittelemassa kanssamme sata henkeä edustaen kaupungin eri yksiköitä, eri yhdistyksiä ja kulttuurikumppaneita. Lopullisesta ohjelmatoteutuksesta vastasi arvioni mukaan liki 200 henkeä”, avajaisviikon tapahtumatuottaja Eeva Ojala taustoittaa.

Avajaisviikon ohjelmistosta muodostui monipuolinen, joten saimme paljon arvokasta kokemusta siitä, millaisiin erilaisiin tapahtumiin kaupungintalon tilat jatkossa soveltuvat.

Mitään valmista käsikirjaa kaupungintalon avajaisviikkoon ei ole, joten avoimien ovien viikosta tuli monella tapaa uuden testausta.

”Kaupungintalo haluttiin avata yleisölle remontin jälkeen, mutta ei ole mitään valmista sapluunaa, mitä se käytännössä tarkoittaa. Avajaisviikon ohjelmistosta muodostui monipuolinen, joten saimme paljon arvokasta kokemusta siitä, millaisiin erilaisiin tapahtumiin kaupungintalon tilat jatkossa soveltuvat”, Ojala toteaa.

Avajaisviikon aikana kaupungintalon tilojen monikäyttöisyys todella testattiin tanssiaisista elokuvanäytöksiin ja klubi-illasta vihkitilaisuuksiin. Mikä avajaisviikon ohjelmistosta jäi tapahtuman tuottajalle itselleen mieleen?

”Kyllä perjantaina oli tekemisen meininkiä – päivän aikana kävijämäärä ylitti 4000, oli vanhustenviikon ohjelmaa, syystoria, opastettuja kierroksia ja tanssiaiset, joissa oli jotain todella spesiaalia ja ihmiset olivat pukeutuneetkin sitä varten. Yhden päivän aikana oli monta erityylistä tapahtumaa, mikä myös toimi hyvin”, Ojala kiittelee.

Arvokasta oppia Oulu2026-vuoteen

Kaupungintalon vahtimestarit ovat tottuneet, että kaupungintalolla tapahtuu jotain joka viikko, mutta avajaisviikon aikana vahtimestaritkin ovat olleet uuden äärellä.

”Vaikka kaupungintalolla tapahtuu viikoittain paljon, avajaisviikon aikana jouduimme toppuuttelemaan yleisöä, ja sisälle pääsyä taloon joutui odottamaan varsinkin loppuviikon aikana. Palo- ja turvallisuusmääräysten vuoksi yleisöä ei voi ottaa sisään kaupungintalolle 500 henkeä enempää, ja vastaavia tilanteita, että ovella on väkeä jonoksi asti, ei usein ole ollut”, virastomestari Ville Räisänen sanoo.

Avoimet ovet ovat kiinnostaneet kaiken ikäisiä, mutta Räisänen kertoo yllättyneensä, kuinka paljon talossa vieraili nuoria.

”Viikko on ollut opettavainen meille virastomestareille myös tulevaa kulttuuripääkaupunkivuotta ajatellen, jolloin talolle sijoittuva Rauhankone-teos varmasti kiinnostaa yleisöä ja ehkä jatkossa talolla nähdään enemmän näitä yleisöä vetäviä tapahtumia”, Räisänen arvioi.

”Virastomestareilta on kysytty paljon talon historiasta tai taideteoksista, mikä kertoo, että asiansa osaaville oppaille olisi ollut enemmän tarvetta. Ehkä kaupungintalolle tarvitaan jatkossa jokin opaslehti”, hän jatkaa.

Näyttelytilat avoinna

Mikäli avajaisviikon aikana ei ehtinyt vierailla avajaisissa, ei hätää – remontoitua taloa pääsee ihastelemaan myös jatkossa.

Ennen vain kaupungintalon työntekijöitä palvellut ravintola on avoinna lounasaikaan myös kaupunkilaisille. Kaupungintalon kellarista puolestaan löytyvissä näyttelytiloissa pääsee tutustumaan talon historiaan, jossa Pohjois-Pohjanmaan museon Seurahuone – kaupunkilaisten talo -näyttely on avoinna elokuuhun 2025 saakka.

Kaupungintalon näyttelytiloihin on esteetön sisäänkäynti Hallituskadun puolelta – näyttelytilojen aukioloajat tarkentuvat lokakuun aikana. Seuraava yleisötapahtumakin on jo tiedossa, kun tulevana viikonloppuna Oulun kirjallisuusmessut levittäytyvät kaupungin arvokiinteistöihin, myös kaupungintalolle.