Oululaisesta päiväkodista oppia Osakaan

Fusatada Higashiguchi johtaa kolmea päiväkotia Osakassa. Suomen-tuliaisina hän aikoo viedä koti-Japaniin työntekijöiden valintakäytäntöjä. Kuvaaja Minna Mäki-Heikkilä.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Fusatada Higashiguchi ihastelee Sampolan päiväkodin koristelua. Hän on päiväkodin johtaja Japanin Osakassa ja piipahti Oulussa tutustumassa suomalaiseen varhaiskasvatukseen.

”Täällä on monta pientä huonetta, kun taas Japanissa on yksi tila lapsille, kuin peruskoulussa. Rakennukset ovat kauniit, sisustukset ja kankaat hienot. Käytävä on koristeltu tosi hienosti.”

Suomalainen työnantaja ymmärtäväinen

Higashiguchi on huomioinut, että Suomessa kouluttaudutaan ja kehitetään asioita päiväkodissa systemaattisesti.

”Ero japanilaisen ja suomalaisen päiväkodin välillä näkyy koko järjestelmässä. Japanissa esikoulua ei ole, vaan kouluun mennään kuusivuotiaina. Esikoulu olisi tarpeen Japanissakin, jotta koulu ja päiväkoti voivat tehdä yhteistyötä.”

Higashiguchi huomioi, että suomalaisessa työkulttuurissa työnantaja ymmärtää työntekijän tilannetta kokonaisuutena paremmin kuin Japanissa.

”Meillä ei saa lomaa töistä helposti, jos lapsi sairastuu. Ja jos vanhempainillassa on oman lapsen esitys, ei sitä varten välttämättä saa vapaata.”

Päiväkotiarki kuin Suomessa

Lapset viettävät japanilaisessa päiväkodissa aikaa kahdeksasta kymmeneen tuntia. Päiväkotiryhmässä saattaa olla 35 lasta yhtä lastentarhaopettajaa kohden.

Muuten japanilaisen päiväkodin arki kuulostaa samalta kuin suomalaisenkin: lauletaan, askarrellaan, syödään, otetaan päiväunet.

Suomen pakkastalvi kiinnosti

Higashiguchi johtaa Osakassa kolmea päiväkotia ja niissä on 140, 110 ja 70 lasta.

Suomesta päiväkodin johtaja aikoi viedä Japaniin esimerkiksi työntekijöiden valintakäytäntöjä sekä mallin siitä miten hyvin lapsi tunnetaan päiväkodissa.

Mutta mikä muu Higashiguchia Suomessa kiinnosti kuin varhaiskasvatus?

”Pohjoismaiden talvi ja pakkanen. Sehän on niin kova, että pisarakin jäätyy.”

Japanilaisryhmän Oulun-vierailun järjesti Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut.