Oulu2026 on yhteinen näytön paikka – missä mennään juuri nyt?
”Kulttuuripääkaupunkihankkeeseen tarvitaan ja halutaan laajasti kaikki mukaan", ohjelmajohtaja Samu Forsblom muistuttaa. Kuva: Harri Tarvainen
Tällä hetkellä Oulun kulttuurisäätiössä tehdään töitä suunnittelun ja organisaation rakentamisen parissa sekä kartoitetaan yhteistyömahdollisuuksia ja ylläpidetään suhteita laaja-alaisesti.
Laadukkaat perustukset ja verkostot ovat tarpeen, sillä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi on poikkeuksellinen tilaisuus. Se on myös mittava kulttuurihanke niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Oulu on uuden äärellä, sillä tällaista ei ole täällä koskaan aiemmin tehty.
”Kansainvälinen arviointiraati on valinnut juuri Oulun ja 38 pohjoista kuntaa näyttämään suuntaa tulevaisuuden kulttuurin tekemiselle pohjoisessa, Suomessa ja Euroopassa”, Samu Forsblom painottaa ja muistuttaa, että vastaavaa tilannetta ei ole aivan heti uudestaan tarjolla.
”Kansainvälinen arviointiraati on valinnut juuri Oulun ja 38 pohjoista kuntaa näyttämään suuntaa tulevaisuuden kulttuurin tekemiselle pohjoisessa, Suomessa ja Euroopassa.”
Forsblom sanoo, että kulttuuripääkaupunkivuosi on aito tilaisuus tuoda Oulua esiin muualla Suomessa ja Euroopassa positiivisesti sekä luontaisten vahvuuksien kautta, jotka kiteytyvät Oulu2026-pääteemoissa: Rohkeasti reunalla, Villisti kaupunki ja Vastakohtien voima.
Hänen mielestään tästä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se ei tarkoita yksistään sitä, mitä Oulun kulttuurisäätiö tekee, vaan paljon on sellaista, mihin Forsblomin mielestä kannattaa kulttuuripääkaupunkileimaa ottaa mukaan.
”Kulttuuripääkaupunkihankkeeseen tarvitaan ja halutaan laajasti kaikki mukaan. Ei pelkästään kokijoina, vaan myös tekijöinä.”
Tänä vuonna suunnitelmat saatetaan sille tasolle, että niitä voidaan ryhtyä toteuttamaan käytännössä. Forsblom mainitsee, että usein on oletus, että jo nyt tapahtuu paljon sellaista, mihin voi osallistua. Varsinaiset toiminnanvuodet ovat kuitenkin lähempänä vuotta 2026.
Ohjelmasisältöjen valmistelu etenee
Oulun kulttuurisäätiön hallitus julkistaa pian päätökset viimeisimmän ohjelmahaun valinnoista. Ohjelmahaussa haettiin laajoja isoja ohjelmakokonaisuuksia, ja hakemuksia tuli lähes kolmesataa. Ensi viikolla selviää, mitkä projektit etenevät tuotantoon.
Seuraava ohjelmahaku, joka kantaa nimeä ”Me olemme kulttuuria”, kohdistuu ruohonjuuritason toimintaan. Haku on suunnattu pienemmille toimijoille ja yksittäisille projekteille, ja se käynnistyy vuonna 2024.
Forsblom kertoo, että säätiöllä on myös omia projekteja, jotka ovat isoja kohokohtia ja hakukirjassa esiteltyjä avauksia. Näiden esituotantovaihe on parhaillaan käynnissä, mikä tarkoittaa, että nyt kasataan tiimejä, joilla projektit toteutuvat, sekä etsitään tapahtumapaikkoja ja ajankohtia. Tulokset alkavat näkyä vuosina 2024–2026.
Joitakin kulttuuriohjelmaan kuuluvia hankkeita on jo käynnissä. Esimerkiksi Untamed Office, jota operoi Oulu Urban Culture ry, edistää nuorten aikuisten toimintaedellytyksiä luovilla aloilla. ”Kesytön konttori” kehittää Oulun veto- ja pitovoimaa pohjoisen kaupunkikulttuurin keinoin ja lähettää yhteiseurooppalaisen viestin: voit toimia ja vaikuttaa siellä, missä olet!
Forsblom mainitsee myös Pohjoisista tarinoista vetovoimaa -hankkeen, joka kartoittaa Oulu2026-toteutusalueen kiehtovia tarinoita ja kehittää uusia tapoja tuoda niitä esiin aidoilla paikoilla ja digitaalisesti. Keskiössä on luoda konsepti, jonka avulla tulevaisuudessa tuotetaan useita teemoitettuja reittejä helppokäyttöisen teknologian keinoin.
Kesällä tapahtuu – tule mukaan
Oululaisia bändejä ja artisteja esiin nostava Oulu2026-lava jatkaa tärkeänä osana Qstock-festivaalin ohjelmistoa. Kokemukset edelliskesästä olivat hyviä, ja nyt toimintaa kehitetään yhdessä Qstockin kanssa. Tänä vuonna Oulu2026-lava siirtyy kokonaisuudessaan Linnansaareen ja tarjoaa ilmaista ohjelmaa kaikille 27.–29. heinäkuuta.
Arctic Food Lab -tiimi on mukana Villiyrttikarkeloissa, jotka järjestetään Åströmin puistossa 10. kesäkuuta kello 10–16. Siellä voi tutustua luonnon villeihin tuotteisiin ja palveluihin villissä luonnossa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Hyvän ruoan ehdoton ykköstapahtuma on Makuseikkailu, joka valtaa Oulun ravintolat 30. elokuuta – 2. syyskuuta. Kokonaisuutta luotsaa Artic Food Lab, joka tuo esiin Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulun ja pohjoisen Suomen taivaan alla kasvaneiden raaka-aineiden ja arktisissa oloissa syntyneen ruokaperinteen ainutlaatuisuutta. Ravintolat ehtivät vielä ilmoittautua mukaan osoitteessa arcticfoodlab.fi.
Lisätietoja:
urbanculture.fi/untamed-office
Oulun kulttuurisäätiö
- Oulu2026-toiminnasta vastaa Oulun kulttuurisäätiö.
- Säätiö kehittää Oulua kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina ja edistää taiteilijoiden ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä sekä osallistuu kulttuurialaa kehittävään toimintaan kansallisesti ja kansainvälisesti. Toiminta käynnistyi vuoden 2022 alussa.