Oulu-seuran puheenjohtaja Jarkko Välikangas toivoo, että kaupunki kasvaa maltillisesti – vastaa kyselyyn kaupungin kehityssuunnista!
Oulu-seuran puheenjohtaja Jarkko Välikangas toivoo, että uutta Oulua maltetaan rakentaa vanhaakin vaalien. Kuvat: Pasi Rytinki
Miten suhtaudut Oulun korkeaan rakentamiseen, entä onko väljä keskusta ihanteesi? Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hanke jatkuu uudella kaupunkilaisille avoimella testikyselyllä, jossa selvitetään oululaisten suhtautumista kaupungin kehitystrendeihin. Oulu-seuran puheenjohtaja Jarkko Välikangas vastasi testiin ja Mun Oulun kysymyksiin aiheeseen liittyen.
Elokuussa julkistettu, Oulun Liikekeskuksen ja Mun Oulun yhteistyössä toteuttama Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hanke on edennyt toiseen testivaiheeseen. Loppukesällä oululaisille järjestettiin Toiveidesi kaupunki -testi, johon kaupunkilaisilta saatujen vastausten ja työpajatyöskentelyn pohjalta on nyt tehty uusi testi, Minä <3 OULU?, jossa kartoitetaan oululaisten tuntemuksia muun muassa korkeaan ja väljään sekä pieneen ja suureen Ouluun sekä kaupungin investointeihin liittyen.
Kaupunkilaiset saavat arvioida kuutta kaupungin kehitykseen liittyvää väitettä ja sitä, millaisia tunteita ne heissä herättävät. Testiin voi vastata täysin anonyymisti. Linkki testiin löytyy jutun lopusta.
Vanhaakin pitäisi vaalia
Yhtenä ensimmäisistä uuden testin teki Oulu-seuran puheenjohtaja Jarkko Välikangas, 57. Hän kertoo Oulun kehityssuuntien, kuten korkean rakentamisen, herättävän ristiriitaisia ajatuksia.
”Toisaalta ymmärrän korkean rakentamisen perustelut, ja toisaalta toivoisin myös vanhaa Oulua säilytettävän jälkipolville”, Välikangas sanoo. Hänen mukaansa Oulu on takavuosina tuhonnut paljon rakennushistoriaansa, minkä vuoksi tulevaisuutta pitäisi rakentaa tarkasti harkiten.
”Kyllä kaupunki voi kasvaa korkeutta, ja joissain tapauksissa se onkin perusteltua. Mutta koska tätä rakentamista tehdään hyppäyksin, eikä välillä ajatus ehkä ole kirkkaana kokonaisuuden kannalta, niin tähän tarvittaisiin malttia.”
Hän esittää, että Oulun kaupunki voisi perustaa yli vaalikausien toimivan asiantuntijatyöryhmän, joka kehittäisi Oulua kokonaiskuvan perusteella, myös vanha Oulu huomioon ottaen.
”Tähän työryhmään voisi kuulua jo nykyisiä vaikuttajia ja virkamiehiä, mutta ryhmän johtoon voisi palkata myös ulkopuolisen arkkitehdin, jotta saataisiin esille aivan uusia ajatuksia ja ideoita.”
Sopivan kokoinen kaupunki
Välikangas pitää Oulun vahvuutena ”pienen suuren kaupungin” ideaa.
”Meiltä löytyy tällä hetkellä keskustasta mukavasti puistoja sekä ilmavuutta ihmisten kulkea ja hengittää. Emme ole suurkaupunki, ja monet ongelmat, joita on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, eivät ole onneksi meille suuremmin rantautuneet – vaikka toki jotain onkin.”
Välikankaan mielestä Oulu on juuri sopivan kokoinen niin, että lähes kaikki palvelut ovat hyvin saatavilla, vaikka esimerkiksi postin toimipisteiden vähentyminen on vaikeuttanut autottomien elämää.
”Meillä on myös osa lähiöistäkin rakennettu niin sanotuiksi metsälähiöiksi, mikä miellyttää minun silmääni kovasti. Vaikka on sitten tiiviimmin rakennettuja lähiöitäkin, niin niidenkin läheltä löytyy hyviä luontokaistaleita sekä harrastusmahdollisuuksia.”
Koko ikänsä Oulussa asunut Välikankaalla on kokemusta elämisestä eri puolilla kaupunkia: Lintulassa, Karjasillalla, Ranta-Kastellissa ja keskustassa. Nykyisin hän asuu vaimonsa kanssa Tuirassa.
”Vaimo oli niin city-ihminen, että tämä oli kompromissi, kun ilmoitin keskusasumisen jo nähdyksi. Toisaalta täältä pääsee helposti joka paikkaan, täältä löytyvät kaikki palvelut ja on tapahtumia, luonto- ja liikuntamahdollisuuksia. Tein aikanaan Oulu-seuran puolesta hakemusta Tuiran pääsemiseksi vuoden kaupunginosaksi Kotiseutuliitolle. Eli kai minä sitten viihdyn täällä, vaikka pyrinkin ajattelemaan Oulua kokonaisuutena.”
Välikangas käy keskustassa töissä ja muutenkin usein.
”Liikun tarpeen mukaan kävellen koiran kanssa, pyörällä, onnikalla ja jos on ihmisten tai tavaroiden kuskausta, niin silloin autolla”, Välikangas kertoo. Hän allekirjoittaa ajatuksen, että Oulussa kaikki on ikään kuin lähempänä, kiitos kaupungin koon, mutta myös esimerkiksi erinomaisten jalankulku- ja pyöräilyväylien.
Uusi Raksila kiinnostaa
Oulun kärkihankkeisiin, kuten asemakeskukseen ja koko Raksilan alueen kehittämiseen, Välikangas sanoo suhtautuvansa varsin myönteisesti, vaikka ei halua esimerkiksi yliopistoa keskustaan.
”Asemakeskus on hyvä idea, ja Oulu on sellaista jo kaivannut kauan aikaa. Itse toivoisin sinne myös Postia. Kun olin lapsi, niin rakennettiin nuo marketit ja uusi uimahalli, joita olen kakarasta saakka fanittanut. Ehkä nämä uudet kohteet ovat entistä ehompia.”
Välikankaan mielestä Oulussa ovat parasta ihmiset, luonto, harrastusmahdollisuudet ja ”pieni suuri kaupunkikokonaisuus”.
”Huonoa on jo lisääntynyt rauhattomuus kaduilla tiettyinä ajankohtina. Tämä ikävä kyllä johtuu päihteistä. Vaikka nuoriso on pääsääntöisesti tosi fiksua porukkaa, niin aina joku sortuu”, Välikangas pohtii, mutta sanoo luottavansa poliisin toimiin asiassa.
Kaupungin kehittämistä yhdessä
Oulun Liikekeskuksen hallinnoimaa Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hanketta on rahoittanut Pohjois-Pohjanmaan Liitto, ja pitkän tähtäimen tavoitteena on kehittää Oulua ja sen keskustaa kaupunkilaisten tarpeiden pohjalta, yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
Monivuotisessa hankkeessa on ajatuksena saada mahdollisimman syvälle pureutuvaa tietoa oululaisten ajatuksista ja toiveista kaupunkiin liittyen ja kehittää Oulua siltä pohjalta. Hankkeen tausta-arvot tulevat EU-komission monialaisesta New European Bauhaus -aloitteesta, jolla pyritään etsimään kestäviä ja esteettisiä ratkaisuja ihmisten jokapäiväisiin haasteisiin – yhdessä heidän kanssaan ja niin, että osallistuminen on mielekästä, mukavaa ja merkityksellistä ja keskittyy jokaisen osallistuvan ihmisen elämänlaatua parantavien asioiden pohdintaan.