Oulu ostaa jatkossa aurinkosähköä puoleen hintaan Oomi Oy:n aurinkopuistosta Vihreäsaaresta

Oomi Oy rakentaa Oulun Vihreäsaareen kuuden hehtaarin alalle levittäytyvän aurinkopuiston, joka sijoittuu öljysataman entiselle suoja-alueelle. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki ja Oomi Oy ovat sopineet Oulun Vihreäsaareen rakennettavasta aurinkopuistosta, jonka maksimiteho on 5 MW ja tuotanto noin 5000 MWh vuodessa. Se tuottaa noin viisi prosenttia Oulun vuotuisesta kokonaissähköntarpeesta, aurinkoisina päivinä tuotanto kattaa keskellä päivää jopa puolet kaupungin kulutuksesta. Rakennustyöt kuuden hehtaarin laajuisella alueella on aloitettu.

Vihreäsaareen rakentuva aurinkopuisto on valmistuttuaan Suomen suurin sähköä suoraan valtakunnan verkkoon syöttävistä aurinkopuistoista, ja toiseksi suurin kaikista Suomeen rakennetuista sähköpuistoista.

”Oulun kaupunki on tehnyt maankäytön suunnittelussa osapuolten kanssa yhteistyötä ja hakenut puistolle mahdollisimman sopivan paikan. Näinhän kaupunki pyrkii tekemään kaikissa yrityshankkeissa. Merkittävää tässä on tietysti se, että uusia energiantuotantotapoja otetaan käyttöön ja Oulu saa nyt kustannustehokkaan kanavan hankkia uusiutuvaa energiaa käyttöönsä”, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

”Kaupungille tulee meiltä sähköä sekä pohjoismaisilta markkinoilta hankittuna että pian myös tästä Vihreäsaaren aurinkopuistosta”, kertoo Oomi Oy:n liiketoimintajohtaja Olli Tuomivaara.

Tavoitteena huolien ja riskien väheneminen

Oomin juuret ovat paikallisissa energiayhtiöissä ja se on toteuttanut satoja aurinkovoimalaprojekteja ympäri Suomen. Oulussa merkittäviä aiempia toteutuksia ovat muun muassa Oulun kaupunginkirjaston aurinkovoimala, Technopolikselle tehdyt aurinkovoimaratkaisut sekä Kalevan painotalon voimala, joka oli pitkään Suomen suurin aurinkovoimala.

Oulun Vihreäsaareen rakennettava aurinkopuisto tehdään Oomin palvelusopimuksella, joka ei sido kaupungin omaa pääomaa ja jossa Oulu saa aurinkopuiston käyttöönsä ilman omistamisen vaivaa ja tuotantoriskejä. Kaupunki sitoutuu ostamaan tuotetun aurinkosähkön sovittuun hintaan, Oomi omistaa aurinkopuiston ja vastaa sen toiminnasta sekä ylläpidosta. Kaupungille jää hankintaoptio aurinkopuistoon sopimuskauden päätyttyä. Lähellä tuotetun aurinkovoiman käyttö pienentää Oulun hiilijalanjälkeä ja säästää energiakustannuksissa.

”Me omistamme tämän aurinkopuiston ja Oulun kaupunki ostaa kaiken sähkön mitä tämä alue tuottaa, osana muuta sähkönhankintaansa. Kaupungille tulee meiltä sähköä sekä pohjoismaisilta markkinoilta hankittuna että tästä Vihreäsaaren aurinkopuistosta”, kertoo liiketoimintajohtaja Olli Tuomivaara.

”Tämä on tavallaan aivan uusi tapa hankkia sähköä, se tuotetaan uusiutuvana ja lähellä. Tässä Oulu on edelläkävijä, sillä aivan vastaavaa aurinkovoimalan sähkönhankintasopimusta ei ole Suomessa muualla.”

Vihreäsaaresta näkee Toppilan voimalan piiput, joiden luona olevaan sähköasemaan uudesta aurinkopuistosta vedetään sähkölinja.

”Fyysisesti tätä sähköä ei myydä mihinkään pörssiin, vaan se myydään suoraan Oulun kaupungille. Ja Vihreäsaaresta kun katsoo Toppilaan, niin näkee, että kyllä se sähkö menee hyvin suoraan Oulun kaupungille”, Tuomivaara hymyilee.

Tuomivaara kertoo, että Vihreäsaaressa tuotetun sähkön hinta Oulun kaupungille on tällä hetkellä noin puolet sähkö pörssihinnasta.

”Oulun kaupungille on todella hyvä kauppa ostaa sähköä sillä hinnalla, millä me myymme sen Oululle esimerkiksi keskipäivällä. Aurinkopuistohan tuottaa sähköä eniten keskellä päivää, jolloin sähkö on kalleinta, koska silloin on kysyntäpiikki”, kertoo Olli Tuomivaara.

Lähellä tuotetun aurinkovoiman käyttö pienentää myös Oulun hiilijalanjälkeä. Kuvassa Oomi Oy:n tuotepäällikkö Antti Korkala (vas.), Suomen aurinkoenergiakeskuksen operatiivinen johtaja Mikael Laine sekä Olli Tuomivaara Oomi Oy:ltä.

Vihreäsaari osin keinotekoinen saari

Vihreäsaari Oulujoen suistossa, kaupungin keskustan länsipuolella, on suurelta osin keinotekoinen saari, joka on tehty yksinomaan sataman ja öljyvarastojen rakentamista varten. Sen erottaa Oritkarista ja Nuottasaaresta Rommakonväylä-niminen kapea salmi, jota pitkin pääosa Oulujoen virtaamasta laskee Perämereen. Johteensalmi erottaa Vihreäsaaren Hietasaaresta.

Oomi Oy eli Oomi Energia on sähkönmyyntiyhtiö, joka hoitaa Oulun Energian ja kymmenen muun osakasyrityksen sähkönmyynnin. Oomi Energian ovat perustaneet Lahti Energia, Oulun Seudun Sähkö, Pori Energia, Vantaan Energia sekä Oulun Sähkönmyynti ja sen osakkaat: Oulun Energia, Tornion Energia, Haukiputaan sähköosuuskunta, Raahen Energia, Rantakairan Sähkö ja Tenergia. Oulun Energia Oy omistaa neljänneksen Oomi Energia Oy:stä.