Oulu investoi jatkuvasti yritysalueisiin
Kunnallistekniikka on jo itsessään investointi kaupungilta yrityksille. Siinä laitetaan kuntoon kaikki yrityksen tarvitsemat perusedellytykset kaduista viemäreihin. Kuva: Juuso Haarala
Oulun kaupungin maankäyttö on valmiina rivakkaan talouskasvuun. Kaupungininsinööri Tapio Siikaluoma laskee, että Oulun alueella on noin sata valmista yritystonttia, joille voi hakea välittömästi rakennusluvan. Lisäksi uusia alueita kartoitetaan säännöllisesti kysynnän perusteella.
Kaavoitus pysyy yrityselämän pulssilla kaupunginvaltuuston hyväksymän maankäytön toteuttamisohjelman perusteella. Toteuttamisohjelma määrittelee luovutettavat yritystontit ja niiden aikataulun. Silloin on kaupungin vuoro iskeä kuokka maahan ja rakentaa paikalle kunnallistekniikka, joka pitää sisällään käytännössä kaikki elinkeinoelämän perustarpeet. Kyseessä on aina kaupungille merkittävä investointi, jolla tuetaan yrityskentän kehittymistä.
”Ennen yrityksen rakennushanketta tarvitaan vedet ja viemärit, kaukolämpö, tiet, kadut ja pyörätiet. Niiden suunnittelu on iso työ, joten siihen on ryhdyttävä ajoissa.”
Riittävä ja oikein sijoitettu tonttitarjonta tekee yritysten rakennushankkeista ripeitä, sillä kaikki on niiden omaa rakentamista vaille valmista.
”Kun kunnallistekniikka on valmis, rakennuslupa haetaan sähköisessä lupajärjestelmässä, missä käsittelyprosessi alkaa välittömästi.”
Ruskon vetovoima jatkuu
Ajoittain ennakointi ei riitä, vaan rakennuspaikka etsitään ja tehdään räätälintyönä. Tästä tuore esimerkki on 73 000 neliömetrin rakennusoikeuden tontti Nokian uudelle kampusalueelle Linnanmaalla. Sen kaavoituksen edetessä kunnallistekniikan rakennustyöt etenevät muilla merkittävillä työssäkäyntialueilla.
Minne yritykset nyt näyttävät suuntaavan? Siikaluoma listaa, että Ruskon vetovoima jatkuu ja Ruskonniitylle on rakennettu uutta kunnallistekniikkaa vuoden 2021 aikana ja työ jatkuu seuraavana vuotena.
”Oulunportin alue on iso ja siten myös iso panostus kaupungille. Kaavoituksen edetessä käynnistyy myös Nallikarin alueen kunnallistekniikan rakentaminen, millä on suuri merkitys sekä matkailuyrittäjille että alueen uudelle lomarakentamiselle.”
Maankäytön toteuttamisohjelma on hyväksytty vuosille 2020–2024, mutta sitä päivitetään seuraavan kerran tulevan vuodenvaihteen paikkeille. Siinä tullaan linjaamaan myös Ritaportin alueesta Herukan ja Ritaharjun välissä.
”Seuraavaksi alueesta tehdään yleissuunnittelua, joka edeltää tarkempaa kaavoitustyötä. Ritaportista tulee merkittävä työpaikka-alue.”