Oulu haluaa kääntää EU:n katseen pohjoiseen – Suomen meppien perehdytys arktisten alueiden asioihin aloitettiin vaalien alla
Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava ja Luulajan kaupunginjohtaja Carina Sammeli vievät yhteistuumin pohjoisten kaupunkien viestiä Brysseliin.
Oulun kaupunki haluaa, että EU ottaisi aktiivisen roolin pohjoisessa ja arktisella alueella. EU-vaalit ovat tarjonneet mahdollisuuden esitellä Oulun kaupungin EU-tavoitteita meppiehdokkaille, mutta varsinainen työ alkaa, kun vaalitulokset ovat selvillä. Suomen edustajat Euroopan parlamenttiin valitaan sunnuntaina.
Eurovaalien tulos ratkeaa sunnuntaina ja Suomen edustajat Euroopan parlamentissa ovat iltaan mennessä selvillä. Perinteisesti Suomen meppien joukossa on niukasti Pohjois-Suomen edustajia, joten pohjoisten kaupunkien on itse huolehdittava, että EU on aktiivisesti mukana pohjoisen ja arktisen alueen politiikassa, sekä huomioi kaupunkien tarpeet päätöksenteossaan.
”Kukapa se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse? Jos emme pidä itse asioitamme esillä, kuka muu sen tekisi”, Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava toteaa.
Suomea edustaa 15 meppiä Euroopan parlamentissa, johon EU-vaaleissa valitaan kaikkiaan 720 edustajaa. Monet Suomen meppiehdokkaista ovat kevään ja alkukesän aikana vierailleet Oulussa kampanjoimassa ja erilaisissa vaalitilaisuuksissa. Kaupungin johto on pitänyt huolen, että Oulun asiat ovat tulleet ehdokkaille tutuksi.
”Europarlamentaarikot edustavat koko Suomea, minkä vuoksi Oulu on tuonut meillä vierailleille ehdokkaille ja istuville päättäjille esille kaupungin EU-tavoitteita”, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.) kertoo.
Oulun kaupungin EU-politiikan ja edunvalvonnan tavoitteet tulevalle istuntokaudelle julkaistiin toukokuun alussa.
Pelkästään meppien varaan Oulun asioiden edistämistä EU-tasolla ei voi jättää, vaan kaupungin johto jalkautuu itsekin päätöksenteon pelipaikoille. Viimeksi toukokuussa Alatossava osallistui EU:n järjestämään arktisen alueen asioihin keskittyvään foorumiin Brysselissä, ja Vehkaperä edustaa Oulua Euroopan alueiden komiteassa.
Oulun kaupunki on mukana myös esimerkiksi kaupunkien EU-edunvalvontaan ja yhteistyöhön keskittyvässä Eurocities-verkostossa, joka kokoontui vastikään Romaniassa. Tapahtumissa ja verkostoissa on hyvä tuoda esille, mitä kaupungissa tapahtuu ja millaisia päätöksiä, asetuksia ja lakeja EU:lta toivotaan.
EU:n katse pohjoiseen
Nyt Oulun kaupunki toivoo erityisesti, että EU kääntäisi katseensa pohjoiseen, sillä siihen on monta hyvää syytä.
”EU:n intressi on ollut jossain muualla kuin pohjoisessa. Etelä-Euroopassa on pakolaistilanne ja Ukrainassa sota, mutta pohjoisen ja arktisen alueen asiat ovat ihan yhtä tärkeitä”, Vehkaperä muistuttaa.
”Pohjoisen merkitys ja asema on kasvanut – uhkat ja vaaratkin ovat vastaavasti kasvaneet. Saavutettavuus Itämereltä Atlantille on selkeästi asia, jota emme ole tällä tavoin aikaisemmin joutuneet miettimään – jos Itämerellä tapahtuu kärhämää, meillä on oltava kriittinen infrastruktuuri ja logistiikka kunnossa jo huoltovarmuudenkin vuoksi”, Alatossava täydentää.
Arktisen alueen politiikkaan kaivataan EU:lta aktiivista otetta, sillä kaupungit yksin eivät saa ääntään kuuluviin.
”Arktiset asiat tulisi ottaa EU:ssa vakavasti. Kuka omistaa arktisten alueiden vesireitit? Miten EU suhtautuu arktisella alueella Venäjään? EU ei voi olla sivussa, vaan pitää olla mukana aktiivisesti arktisen alueen politiikassa”, Vehkaperä kannustaa.
Alatossava muistuttaa, että Oulu on arktisella alueella suurkaupunki.
”Oulu on arktisen alueen suurkaupunki, vaikka se joskus tunnutaan unohtavan. Olemme tottuneet tekemään strategista yhteistyötä muiden kanssa kaikilla tasoilla, paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja rajat ylittäen. Yhdessä saamme viestimme paremmin perille ja EU:ta tarvitaan mukaan, sillä arktisilla alueilla on suurvalloilla paljon erilaisia intressejä. Keskusteluissa on kuitenkin hyvä muistaa, että arktisilla alueilla asuu ihmisiä – Oulussa enemmän kuin monessa muussa kaupungissa. Arktisen alueen politiikka ja päätökset vaikuttavat meidän oululaistenkin elämäämme, ei niitä voida tehdä ilman, että olemme päätöksenteossa itse mukana”, Alatossava huomauttaa.
Eurooppalaiset kysymykset ovat kaupunkien ja kuntien kysymyksiä ja siten myös oululaisten kysymyksiä. Tänään tulevaan päätöksentekoon on vielä mahdollisuus vaikuttaa.
EU-vaalien äänestys päättyy sunnuntaina 9. kesäkuuta kello 20.