Oulu finaaliin Euroopan innovatiivisimpien kaupunkien kilpailussa

Oulun innovaatiokulttuuria rakennetaan muun muassa tieteeseen, teknologiaan ja taiteeseen nojaavalla Steam-pedagogiikalla, jonka pohjalta järjestetään vuosittain Amazing North -tapahtuma. Kuva vuodelta 2022.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu on yksi kolmesta ehdokkaasta Euroopan innovatiivisimmaksi kaupungiksi alle 250 000 asukkaan kaupunkien sarjassa. Arviointiperusteissa kiinnitettiin huomiota muun muassa kestävään kehitykseen pohjautuvaan innovaatiokulttuuriin, jota kaupungissa on aktiivisesti rakennettu.

Oulu kilpailee Portugalin Bragan ja Itävallan Linzin kanssa innovatiivisimman eurooppalaisen kaupungin tittelistä alle 250 000 asukkaan kaupunkien sarjassa Euroopan komission alaisessa European Capital of Innovation Awards (iCapital) -kilpailussa.

Voittaja julkistetaan 13. marraskuuta viime vuoden innovaatiopääkaupungissa Lissabonissa. Kilpailussa on kaksi sarjaa, yli 250 000 asukkaan kaupunkien European Capital of Innovation -sarja sekä pienemmille kasvukaupungeille suunnattu The European Rising Innovative City -kategoria, jossa Oulu kilpailee.

Isompien kaupunkien sarjan voitosta kilpailevat tänä vuonna Espoo, Italian Torino ja Iso-Britannian West Midlands.

Kilpailuun osallistuneita kaupunkeja ovat arvioineet eurooppalaisen kaupunkikehittämisen huippuammattilaiset.

Oulusta todetaan arviointiperusteissa, että se erottuu kaupunkina, jossa innovaatiot ja luonto elävät rinnakkain ja luovat innovaatiokulttuuria, jota ohjaavat uteliaisuus ja sitoutuminen asukkaiden elämän parantamiseen.

Uskon, että Oulun sitoutuminen koulutukseen, teknologiaan, kiertotalouteen ja osallisuuden kehittämiseen erottaa meidät muista kilpailijoista.
Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava

Oulun hakemuksessa kiinnitettiin huomiota myös innovaatiotoiminnan kohdentamisesta eri ikäryhmiin päiväkoti-ikäisistä ikäihmisiin saakka.

”Olen erittäin ylpeä finaalipaikasta. Uskon, että Oulun sitoutuminen koulutukseen, teknologiaan, kiertotalouteen ja osallisuuden kehittämiseen erottaa meidät muista kilpailijoista. Innolla myös jatkamme tätä työtä! Haluan myös onnitella muita finalisteja: me luomme Euroopalle kirkkaampaa tulevaisuutta”, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava BusinessOulun tiedotteessa.

Myös BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula iloitsee finaalipaikasta:

”Kovassa kilpailussa jo kolmen parhaan joukossa on upea saavutus ja hieno tunnustus toimivasta innovaatioekosysteemistämme”, Ala-Mursula toteaa.

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan Steam-pedagogiikka, Fablab ja kestävän kehityksen opinvirta ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten lasten ja nuorten työelämätaidot ja kestävän kehityksen innovaatiot voivat kukoistaa.

”Tämä finaalipaikka on osoitus siitä, että olemme oikealla tiellä kohti tulevaisuuden osaamista ja kestävää kehitystä”, Penttilä sanoo.

Finaaliin päässeet kaupungit saavat palkintorahana vähintään 50 000 euroa ja voittaja 500 000 euroa.

Euroopan innovaatiopääkaupungin palkintoa on jaettu vuodesta 2014. Pienempien kaupunkien sarjan ovat vuosina 2021–23 voittaneet Vantaa, Haarlem (Alankomaat) ja Linköping (Ruotsi).