Osallistuva budjetointi on mukava tapa vaikuttaa – osallistu nyt kyselyyn!

Osallistuvan budjetin varoilla toteutettiin tänä vuonna muun muassa puistoelokuvapiknikejä eri puolilla kaupunkia. Tässä tunnelmia Hiukkavaarasta.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Osallistuva budjetointi on vakiinnuttanut Oulussa asemansa konkreettisena tapana vaikuttaa omaan asuinympäristöön ja kaupungin kehittämiseen. Tänä vuonna siihen varatulla 240 000 eurolla toteutetaan kaikkiaan 33 asukkaiden jättämää ideaa. Parhaillaan on menossa myös kysely, jonka avulla osallistuvaa budjettia kehitetään edelleen.

Tänä vuonna Oulun kaupungin osallistuvassa budjetoinnissa oli äänestettävänä yhteensä 68 eri puolille kaupunkia sijoittuvaa toteutusta. Toteutuvissa ehdotuksissa nousevat esiin esimerkiksi liikunta ja kulttuuri sekä erilaisten kohtaamispaikkojen viihtyisyyden lisääminen.

Yksi jo valmistuneista ehdotuksista on bussipysäkkien viherkatokset, jotka rakennettiin Sairaalarinteelle Kastellin koulun viereen. Perusteluissa todetaan muun muassa, että kasvikatokset ja -seinät ovat kauniita ja mukavia katsoa.

Ihmisiä bussipysäkillä, jossa viherkatos.

Osbun varoilla tehtiin myös viherkatoksia bussipysäkeille.

”Viherkattomateriaalina on käytetty kotimaista maksaruohoa, joka sitoo hyvin sadevettä ja epäpuhtauksia. Katoksista on tullut positiivista palautetta, ja niitä on toivottu lisää myös muille pysäkeille”, kertoo Oulun kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Santeri Haavisto.

Liikuntaa, elokuvia ja pysähdyspaikkoja

Osallistuva budjetoinnilla on toteutettu tänä syksynä 7–12-vuotiaille maksuttomat liikuntakerhot Kaukovainiolle, Metsokankaalle, Oulunsaloon ja Rajakylään. Liikuntakerhot kokoontuvat kerran viikossa syyskauden ajan monipuolisen sisä- ja ulkoliikunnan merkeissä.

Tämä on hyvä tapa saada kaupunkilaisten näkökulmaa kaupungin toimintaan.
Dodo ry:n tuottaja Harri Kononen

Kesällä taas vietettiin osallistuvan budjetoinnin tiimoilta kaikille avoimia puistoelokuvapiknikejä, joista vastasi Dodo ry. Leffoja näytettiin moneen makuun niin aikuisille kuin lapsillekin.

”Tapahtumat olivat järjestäjän näkökulmasta mukavia ja taisivat olla myös kävijöiden mieleen. Tämä on hyvä tapa saada kaupunkilaisten näkökulmaa kaupungin toimintaan”, toteaa Dodo ry:n tuottaja Harri Kononen.

Tietyt ehdotukset ovat suosittuja vuodesta toiseen, kuten erilaiset nuotiopaikat. Tänäkin talvena saadaan uusia nuotiopaikkoja Hiiroseen sekä Hönttämäen ja Korvenkylän väliselle metsäalueelle. Oulun kaupungin metsäasiantuntija Petri Korpela nostaa tältä vuodelta pysähdyspaikoista mukavan uutuuden, maisemaportaat Oritkariin.

”Portailla voi vaikkapa ottaa aurinkoa tai syödä eväitä.”

Ulkoilu ja ympäristö tärkeitä

Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Anne Kippola-Rinne kertoo, että osallistuva budjetointi on tullut ihmisille ajan myötä tutummaksi. Se koetaan hyväksi kanavaksi saada omia ideoita esille ja mahdollisesti toteutukseen asti.

”Asukkaat ovat kiinnostuneita vaikuttamisesta ja oman ympäristön ja asuinalueen kehittämisestä. Osallistuva budjetointi voi myös lisätä ihmisten tietoisuutta kaupungin toiminnasta sekä parantaa yhteisöllisyyttä. Kaupungille se on hyvä kanava kuulla asukkaita ja heidän toiveitaan.”

Ihmiset ovat kokeneet ideointiajan, äänestyksen sekä ideoiden seuraamisen toteutuksiksi asti innostavina. Toteutuksista jaetaan kuvia ja kokemuksia muun muassa sosiaalisessa mediassa.

”Ehdotusten perusteella etenkin ulkoilu ja ympäristö ovat oululaisille tärkeitä. Tänä vuonna äänestykseen saatiin laaja kattaus eri puolille kaupunkia ja eri ikäryhmiä koskevia ideoita. Toiminnallisuus on alkanut nousta rakennettavien ehdotusten rinnalle.”

Seuraavan osallistuvan budjetoinnin ideointiaika alkaa alkuvuonna 2025, joten mietintämyssyt voi jo laittaa päähän, Kippola-Rinne kehottaa.

Fakta

Kerro mielipiteesi osallistuvasta budjetoinnista

  • Oulun kaupunki kartoittaa parhaillaan oululaisten mielipiteitä ja kokemuksia Oulun osallistuvasta budjetoinnista, jotta sitä voidaan kehittää entistä toimivammaksi.
  • Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa oululaiset ideoivat ja äänestämällä päättävät, mitä kaupunki toteuttaa tietyllä rahasummalla vuosittain. Osallistuva budjetointi on ollut Oulussa käytössä vuodesta 2018.
  • Kysely osallistuvasta budjetoinnista on avoinna 8. joulukuuta 2024 saakka ja siihen voi vastata verkossa Forms-lomakkeella. Vastaaminen tapahtuu anonyymisti ja kestää noin viisi minuuttia.