Osallistava Kaijonharju – yleisötila palvelee asukkaiden olohuoneena

”Yhteisötilaan voi poiketa ilmaiselle kahville tai tulla tutustumaan muuten vain sen aukioloaikoina”, kehottavat Ville-Mikko Sikiö (vas.) ja Mikko Autio. Kuva: Juuso Haarala

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Yhteisötila on asukkaille, yhdistyksille ja erilaisille käyttäjäryhmille vapaasti varattavissa. Tilan tulevaa käyttöä kehitetään asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan”, kertoo Oulun kaupungin vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö.

Yhteisötila palvelee Kaijonharjun entisen terveysaseman neuvolan tiloissa. Yhteisötilassa on iso kokoontumistila ja useita pienempiä huoneita, joissa voi esimerkiksi työskennellä tai järjestää kokouksia.

Tilassa tullaan toteuttamaan työpajoja ja kulttuurikokeiluita, kuten yhteisötaidetta. Kaavahuoneessa on esillä Kaijonharjun ja Linnanmaan alueen kaavahankkeita sekä tietoa alueen historiasta. Kaavahankkeisiin liittyen tilassa järjestetään osallistavia yleisötilaisuuksia.

Linnanmaan ja Kaijonharjun kaupunginosien kaavarunko hyväksyttiin vuonna 2019. Kaavarunkoa toteutetaan täydennys- ja lisärakentamalla, parantamalla ympäristöä ja palvelukeskusta sekä kehittämällä liikenneverkkoa. Tavoitteena on kaksinkertaistaa asukkaiden ja työpaikkojen määrä. Tulevaisuudessa Kaijonharjun alueen asuntotarjonta monipuolistuu ja alueelle nousee yhteisöllisen asumisen lähimmäiskortteli nykyisen monitoimitalon tontille ja sen itäpuoliselle tontille Kalevalantien varteen. Lähimmäiskortteli on uudenlainen hybridikortteli, joka yhdistää yksityisiä ja julkisia palveluita sekä asumista.

Kaijonharju erottuu identiteetillään

Kaijonharjun sijainti on erityinen kahden järven välisellä kannaksella.

”Keskeisin ero muihin Oulun asuinalueisiin on yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampuksen sijainti alueella. Kampus vaikuttaa väestörakenteeseen ja näkyy vieraskielisten ja opiskelijoiden korkeassa osuudessa”, sanoo Oulun kaupungin asumisen asiantuntija Mikko Autio.

Kaijonharjun ympäristöön on tulossa useita parannuksia jo ensi vuonna.

”Kuivasjärven rantaan on valmistumassa puuttuvilta osin pyöräily- ja kävelyreitti. Pyykösjärven rantaan rakentuu lyhyempi rantareitti. Lisäksi Kaijonrannasta Ruskotunturille valmistuu kuntoreitti, joka talvisin palvelee asukkaita myös hiihtolatuna”, Autio luettelee.

Kaijonharjun ostarin alueen kehittämiseen kerätään parhaillaan asukkaiden toiveita ja toteutus tapahtuu lähivuosina. Ostarille on suunnitteilla tapahtumalava erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Kaupunki kannustaa omaehtoiseen kulttuurin harrastamiseen ja asukkaiden mahdollisuuksia osallistumiseen aktivoidaan.

”Kokeiluprojektien kautta on tarkoitus löytää paikallisia asukkaita ja ryhmiä, jotka voivat tulevaisuudessa tuottaa tapahtumalavan ohjelmaa”, kertoo Sikiö.

Sikiö näkee alueen tulevaisuuden aktiivisena kaupunginosana, jossa on erinomaiset asumisen edellytykset ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet.

”Kaijonharju tulee olemaan mielenkiintoisen identiteetin omaava kaupunginosa, joka erottuu muista.”

Kestävä Kaijonharju

Yhteisötila on osa laajempaa Kestävä Kaijonharju -hankekokonaisuutta, joka käynnistyi 2021 ja päättyy ensi vuoden lopussa. Poikkihallinnollinen hanke on osa ympäristöministeriön koordinoimaa lähiöohjelmaa. Tavoitteena on asuinalueen pitkän aikavälin osallistava kehitys, joka lisää asukkaiden hyvinvointia. Hanketietoa käytetään myös alueen jatkokehittämiseen.

Yhteisötila on toistaiseksi avoinna tiistaisin kello 10–16 sekä keskiviikkoisin kello 12–18. Muina aikoina tilan voi varata käyttöön maksutta verkosta löytyvällä lomakkeella: ouka.fi/kestavakaijonharju.

Lähimmäiskorttelikilpailun työt nähtävillä:

Kaijonharjun keskukseen sijoittuvan lähimmäiskorttelin ehdotukset ovat nähtävillä ja kaupunkilaisten kommentoitavina verkossa ouka.fi/lahimmaiskorttelikilpailu. Kilpailutöiden nimet ovat ”Havas”, ”Kaiku” ja ”Yhesä”. Kilpailutyöt ovat esillä myös Ympäristötalon aulassa (Solistinkatu 2) sekä Kestävä Kaijonharju -hankkeen yhteisötilassa (Kalevalantie 5). Kilpailutyöt arvioi arviointityöryhmä ja voittajan valitsee yhdyskuntalautakunta alkuvuonna 2022.

Kaijonlahden kuntoreittien rakentaminen alkoi:

Kaijonrannan alueen itäpäästä rakennetaan kuntoreitti kohti Ruskotunturia, josta on yhteys Oulun alueen muuhun kuntoreitti- ja latuverkostoon. Reitiltä rakennetaan myös yhteys Pyykösjärven itäpuolen kautta järven etelärannalle. Reitit toimivat talvisin hiihtolatuina.

Rakennettavan reitistön pituus on kokonaisuudessaan noin 4,7 km. Reitistö valmistuu kesäkuussa 2022.

 

Lue myös