Neljä oululaista selvitti, miten elämäntavat vaikuttavat omaan hiilijalanjälkeen

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yhteensä 12 kaupunkilaista Oulusta, Lahdesta ja Tampereelta selvitti Ajatushautomo Demos Helsingin kanssa, miten 1,5 asteen ilmastotavoite on käytännössä saavutettavissa elämäntapoja muuttamalla.

Tavoitteena oli vastata elokuun alussa julkaistun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n esittämään haasteeseen: suomalaistenkin hiilijalanjälkien täytyy laskea radikaalisti.

Mukana olleet kaupunkilaiset suunnittelivat D-matin Ilmastopalapelin avulla omaan arkeensa muutoksia, joilla heidän hiilijalanjälkensä pienenee vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena oli päästä lähelle 2,5 hiilidioksiditonnia, jota pidetään kestävänä tasona.

Kuin treenaisi maratonia varten

Oulusta hankkeeseen osallistui neljä erilaisessa elämäntilanteessa olevaa henkilöä. Selvitys osoitti, ettei 1,5 asteen elämään ole vain yhtä tietä, vaan kestäviä elämäntapoja on monenlaisia.

“Ei tämä pelkästään helppoa ole. Yksilön hiilijalanjäljen pienentäminen on vähän kuin treenaisi maratonia varten. Matkaa lisätään vähän kerrallaan ja viime kädessä vastuu ympäristökriisien ratkaisun löytämiseen on kunnilla, yrityksillä ja päättäjillä”, sanoo selvitykseen osallistunut kirjailija ja toimittaja Jenni Räinä Oulusta.

“Lahtelaisten hiilijalanjäljet ovat jo pienentyneet uusiutuvan kaukolämmön ansiosta. Tampereen ratikka on monipuolistanut julkista liikennettä ja Oulun pyöräbaanojen ansiosta pyörällä voi liikkua nopeammin kuin autolla. 1,5 asteen ilmastotavoitteen vaatimat päästövähennykset saadaan aikaan vain politiikan, yritysten ja yksilöiden yhteispelillä”, sanoo Demos Helsingissä selvityksen tehnyt konsultti Otso Sillanaukee.

Lisätietoa tästä linkistä