Myllytullin koulun kuvataideluokkien näyttelyyn voi tutustua verkossa

Reetta Huhta kuvaa taulussaan sukupolvien ylitse kulkee vastuuta. Kuvat: Anne Peltola

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Näyttely koostuu yhteensä viidestä videosta. Videot on nimetty luokkatunnusten ja näyttelyn nimen mukaan. Jokaiselle videolle on koostettu kyseisen luokan oppilaiden työt. Lisäksi näyttelyyn kuuluu yksi animaatioteos erillisenä videona.

Teoksissa näkyvät oppilaille tärkeät aiheet

Myllytullin koulussa on yksi kuvataiteen erikoisluokka kuudennella luokka-asteella ja kolme yhdeksännellä. Luokkien oppilaat työskentelivät teostensa parissa kolmen kuukauden ajan.

”Oppilaat lähtivät uuden normaalin siivittäminä kuvittelemaan, millainen uusi maailma voisi olla. Onko se muuttunut vain hieman vai onko se täysin uusi, radikaalin muutoksen läpikäynyt paikka”, kertoo näyttelyn ideasta kuvataiteen opettaja Johanna Ollila.

Jokainen oppilas valitsi näkökulmakseen itselleen merkityksellisen, tunteita ja ajatuksia herättävän aiheen. Lopputuloksena syntyi oivaltavaa, lasten ja nuorten näköistä taidetta.

”Aihe saattaa olla vaikkapa uudesta maailmasta löytyvä yksityiskohta: tapa, tapahtuma, hahmo, asu, asumus, maisema, tarina, onnenpotku, unelma, kangastus tai uskomus. Se voi olla myös jotain sellaista, mitä oppilaat haluaisivat viedä mukanaan uuteen maailmaan ”, opettaja jatkaa.

Uusia kokemuksia niin oppilaille kuin opettajille

Koulun kuvataiteen opettajille Tiina Mannille, Eetu Seppälälle ja Johanna Ollilalle nettinäyttelyn pystyttäminen merkitsi uudenlaisten haasteiden voittamista.

”Teosten kuvaaminen verkkoon ja valaistusolosuhteiden huomioiminen oli haasteellista. Halusimme tehdä oikeutta kaikille teoksille”, Ollilla kertoo käytännön toteutuksesta.

Töitään valmistellessa oppilaat kirjasivat niiden edistymisen ja eri vaiheet omiin portfolioihinsa.

”Luovassa prosessissa on alamäkiä ja ylämäkiä. Teoksia työstäessä oppilaille karttui myös paljon sosiaalisia taitoja. He tukivat toisiaan, antoivat palautetta, jakoivat ideoita ja mielipiteitä. Työn tohinassa opittiin myös ajankäytön suunnittelua, tavoitteiden asettamista ja epävarmuuden kestämistä”, opettaja jatkaa.

Haastava teema muuntui taiteeksi

Yhdeksäsluokkalaisen Reetta Huhdan mielestä näyttelyn teema oli vaikea. Oman teoksen työstäminen oli haastavaa, sillä Reetalla oli paljon ideoita, joista ammentaa lopulliseen työhön.

”Teokseni nimi on Tsernobyl. Olen tehnyt sen akryyliväreillä kankaalle. Teos kuvaa sitä, kuinka tänä päivänä kasvit ovat vallanneet ihmisten tuhoaman paikan. Teoksessa tyttö kantaa vastuuta menneiden sukupolvien teoista. Siinä näkyy myös se, kuinka tämän päivän tekomme vaikuttavat tuleviin sukupolviin”, Reetta kertoo työstään.

Sekä Reetta ja kuudesluokkalainen Anni Järvinen tykkäävät Myllytullissa opiskelusta.

”Kuvisluokalla saa tutustua ihmisiin, jotka ovat tulleet eri puolilta Oulua tänne opiskelemaan. Olemme kaikki samanhenkisiä: kuvis yhdistää meitä”, Anni kertoo.

Anni Järvisen työ kertoo tarinan kolmessa eri osassa. Kuvassa Annin työn alapuolella on Jonna Siltakosken teos nimeltään Laige.

Myös Annista aihe tuntui aluksi haastavalta.

”Kun sain idean, teoksen työstäminen oli tosi mielenkiintoista. Toteutin työn guasseilla eli eräänlaisilla vesiväreillä ja puuväreillä paperille. Teoksessa on kolme osaa, joissa ihminen kulkee eteenpäin osana universumia”, Anni kertoo työstään.

Näyttelyyn pääset tästä linkistä.