Musiikkikahvilasta puukkoihin – lukiolaiset kertovat omia yrittäjyyskokemuksia muille opiskelijoille
Eerikan kesäkahvilan pihalla tepastelee kesäisin myös hoivattavia kaneja ja kanoja. Kuva: Eerika Nissilä.
Eerika Nissilä ja Elia Luukkonen ovat osallistuneet aiemmin Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen tarjoamaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa oppilaat ja opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen. Nyt he toimivat Nuori Yrittäjyys -lähettiläinä, jotka käyvät kouluissa kertomassa omista kokemuksistaan yrittäjänä.
”Lähdimme NY-lähettiläiksi, koska toivomme, että mahdollisimman moni nuori kokeilisi yrittäjyyttä. Esimerkillämme näytämme, että se on mahdollista. Yrittäjyys on se, millä Suomea parannetaan”, kertovat Eerika Nissilä ja Elia Luukkonen.
Eerika työllisti itsensä musiikkikahvilalla
Eerika opiskelee tällä hetkellä Madetojan musiikkilukiossa. Hänen yrittäjyyskokeilunsa alkoi kesäyrittäjyytenä, kun hän perusti Kukkakievari musiikkikahvilan Varkauteen vuonna 2019. Kokeilu on muuttunut varsinaiseksi yritystoiminnaksi ja on mahdollistanut Eerikalle kesätyön ensimmäisen vuoden jälkeen.
”Yrittäjyyden aikana olen oppinut heittäytymään ja kokeilemaan uusia, jännittäviä asioita. Rohkeuteni ja omaan tekemiseen uskominen ovat kasvaneet. Jos en olisi näitä asioita oppinut, en nyt olisi lähettiläänä”, toteaa Eerika.
Eerikan haaveena tulevaisuudessa on toimia yrittäjänä tai työskennellä henkilöstöjohtamisen parissa. Haaveita kohti mennään yrittäjämäisellä asenteella. Eerikan mielestä koulussa kannattaa opiskella ja kokeilla yrittäjyyttä, jotta yrittäjyys tulisi tutuksi. Jos yrittäjyys ei ole koulussa vaihtoehto, voi se tuntua hyvin kaukaiselta ja mahdottomalta ajatukselta. Vaikka nuori ei olisikaan valmis juuri siinä hetkessä aloittamaan yrittäjyyttä, olisi hänellä siihen kuitenkin paremmat valmiudet myöhemmin.
Elia ja luokkakaverit valmistivat ja myivät puukkoja
Elia on toisen vuoden opiskelijana Oulun Lyseon lukiossa. Hänen haaveenansa on työskennellä ulkomailla kansainvälisessä yrityksessä. Hänen yrittäjyyskokeilunsa ajoittui yläkoulun yrittäjyysluokalle. Elia perusti kahden luokkakaverinsa kanssa Peto-nimisen yrityksen, joka valmisti ja myi käsintehtyjä puukkoja.
”Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana opin itsensä johtamista ja tiimityötaitoja. Olen huomannut, että lukiossa opiskelu vaatii itsensä johtamista todella paljon. Kirjoituksiin ja kokeisiin on luettava ilman, että joku huolehtii siitä puolestasi”, kertoo Elia oppimiskokemuksistaan.
Elian mielestä yrittäjyyden opiskelu ja kokeileminen kannattaa tehdä koulussa, koska se tarjoaa turvallisen ympäristön siihen. Koulussa asian opiskeleminen ei altista muulle kuin oppimiselle, mikä on vain positiivinen asia.
NY-lähettilään voi varata koululle
NY-lähettiläät ovat koulutettu oman tarinansa ja kokemuksiensa esittämiseen. Lähettilästoiminnan kulmakivenä on tekemällä oppiminen ja nuorten kasvun mahdollistaminen erityisesti esiintymisen ja tarinankerronnan parissa.
Lähettiläs kertoo omien kokemustensa kautta yrittäjyyden kokeilemisen jälkeisistä vaikutuksista esimerkiksi omiin jatko-opintoihinsa ja työelämään, mitä yrittäjämäinen asenne on ja millaisia taitoja työelämän ja jatko-opintojen kynnyksellä tarvitaan.
”Lähettiläsvierailun avulla oppitunnille saadaan nuoriin vetoava vieras. Vierailun ympärille on helppoa rakentaa myös muuta yrittäjyyteen liittyvää sisältöä. Oppilaat voivat miettiä esimerkiksi kysymyksiä ennakkoon lähettiläälle tai vierailun jälkeen voidaan pohtia luokassa kaikkien omia yrittäjämäisiä valmiuksia ja taitoja”, toteaa yrittäjyyskasvatuksen kehittäjäopettaja Eemeli Alanne.
Lähettiläsvierailut ovat kouluille maksuttomia ja keväällä 2021 ne toteutetaan pääsääntöisesti virtuaalisesti. Koulut voivat tiedustella lähettiläsvierailua Eemelin kautta.
Lähettilästoiminnasta voi lukea lisää Nuori Yrittäjyys -verkkosivuilta.
Vinkit nuorelle yrittäjälle
Eerika Nissilä:
1. Kokeile rohkeasti.
2. Ideoi hulluja ideoita.
3. Pidä kiinni ihmisiä, jotka auttavat ja kannustavat sinua eteenpäin.
Elia Luukkonen:
1. Aloita! Moni ihminen sanoo aloittavansa, mutta todellisuudessa ei ikinä aloita.
2. Ala rohkeasti toteuttamaan suunnitelmiasi yrityksesi suhteen.
3. Verkostoidu! Mitä enemmän tunnet ja tiedät ihmisiä, sitä helpompaa yrittäminen on. Hyvät kontaktit auttavat sinua pääsemään ongelmien yli.
4. Ole valmis tekemään töitä. Yritys ei toimi ilman työntekoa.