Musiikki muutti Hiirosenkodin arjen
Veli Vaismaa laulaa Veijo Kylmälälle, vierellä kuuntelemassa tytär Pirjo Roininen. Kuvaaja: Sanna Krook.
Muusikko Veli Vaismaa on toiminut viime syksystä alkaen yhteisötaiteilijana Hiirosenkodissa. Työssä yhdistyvät monet hänelle tärkeät jutut: rakkaus vanhaan suomalaiseen musiikkiin, kansanlauluihin ja paikallishistoriaan.
”Minua aidosti kiinnostaa se suomalainen ajankuva, joka on kadonnut. Siksi nautin kohtaamisista vanhemman ikäpolven kanssa. Heidän kokemushistoriansa yltää 30-luvulle, jopa kauemmaskin. On hienoa päästä osaksi sitä virtaa”, Vaismaa sanoo.
”Näistä vanhemmista ihmisistä löytyy viehättäviä persoonia, jotenkin lupsakoita. Heillä on yhdessä olemisen taito, mikä tekee hyvää.”
Rytmi menee jalan alle
Vaismaa on opiskellut musiikkiterapiaa, laulua ja laulunkirjoittamista.
”Tein ensimmäiset keikkani senioreiden kanssa. Hyvinvointimusiikin tekeminen ikäihmisten kanssa oli osa musiikkiterapian opintojani”, Vaismaa kertoo.
Pääasiassa Vaismaa järjestää fysioterapeuttien kanssa liikunnallisia hetkiä. Hän myös soittaa ikäihmisille vuoteen äärellä esimerkiksi onnittelulauluja ja asukkaan toivemusiikkia.
Vaismaa on huomannut, että muistisairaudesta huolimatta rytmi menee jalan alle.
”Mielihyvän kokemus on todella voimakas ja asukas saattaa alkaa spontaanisti tanssia. Ne ovat koskettavia hetkiä, kun mennään esimerkiksi tiernalaulut läpi. Tunnetilat tarttuvat ja ovat läsnä.”
Sitten syntyy bändi
Myös laulullinen äänijumppa kuuluu arkeen.
”Siinä huulitäry rentouttaa kehoa ja äänenavausharjoitukset aktivoivat hengityslihaksia. Aivojumpassa ylitetään käsien ristikkäisliikkeellä vartalon keskilinja. Kun taputetaan musiikin tahtiin, tekevät aivopuoliskot yhteistyötä”, Vaismaa kuvailee.
Rytmisoittohetkissä jaetaan asukkaille rytmisoittimet. Sitten syntyy bändi.
”Tanssimme kaikki: fysioterapeutit, asukkaat ja työntekijät, pyörätuoliasiakkaat myös. Kun kehun asukasta, että tuo oli hyvin soitettu niin se vahvistaa onnistumisen kokemusta. Siksi on tärkeää, että olen siinä tilanteessa läsnä.”
Osaston tunnetila muuttui
Hiirosenkoti on lähes parinsadan ihmisen yhteisö.
”Musiikin vaikutus on tuntunut osastojen ilmapiirissä, jopa koko osaston tunnetilan muutoksena”, sanoo palvelupäällikkö Petra Hiltunen.
”Musiikin, liikkeen, laulun ja tanssin avulla ikäihmiset ovat saaneet inhimillisesti tärkeitä onnistumisen kokemuksia. Tutkimukset todistavat, että muistisairaalle jää musiikista hyvä olo.”
Vaismaa mainitsee, että hän on etuoikeutettu yhteisötaiteilijana.
”Tämä on hienoviritteistä työskentelyä. Tällä on myös mittaamatonta eettistä arvoa.
Ryhmäenergian aistii. Niinkin voi käydä, että sänkypotilas ei voi sanoin kommunikoida, mutta silmät kostuvat musiikista ja olemus muuttuu.”
Kukkalahjoituksia yhteistyökumppanilta
Yhteisötaiteilijan kautta on taidetyöhön löytynyt kumppanikin. Kaukovainion S-market lahjoittaa Hiirosenkotiin maanantaisin myymättömät kukat.
Askarteluohjaaja Kristiina Rajala sommittelee niistä maljakoita, jotka jaetaan yleisiin tiloihin. Kukkien kauneus lisää viihtyisyyttä ja iloa Hiirosenkodissa.