Mitä tarkoittaa lähinkö, immailla, oulukkaus tai rössyyntyminen? Utopedia kutsuu keksimään sanoja tulevaisuuden Oululle

Utopedia Oulu houkuttelee löytämään kaupungista sanoja ja merkityksiä, joita ei vielä ole olemassa. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa kootaan parhaillaan Utopedia-sanastoa, joka on osa syyskuussa toteutettavaa kaupunkitaideteosta. Ideana on kerätä sanoja, joita ei vielä ole olemassa, mutta joita tulevaisuudessa ehkä tarvitaan. ”Nimen antaminen asioille usein auttaa niiden hahmottamisessa, ja meillä on sellainen haave, että kun kuvitellaan yhdessä Oulua hyvässä ja pahassa, voi syntyä uudenlaista ymmärrystä”, sanoo ohjaaja, kirjailija Emma Puikkonen.

Utopedia Oulu on osa Oulun Liikekeskuksen koordinoimaa Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hanketta, jossa pyritään kuntalaisia osallistamalla nostamaan keskeisiä kaupunkikehityksen teemoja esiin muun muassa taiteen avulla.

Rakkaudesta-työryhmä on nyt jättänyt oululaisille kirjoituskutsun sanoille, joita ei vielä ole olemassa, mutta joita saatetaan tarvita tulevina vuosikymmeninä.

Työryhmän määritelmän mukaan sanat ovat kaupunkilaisten kirjoittamia, ne hahmottavat tulevaisuutta ja jokaisesta sanaston sanasta avautuu omanlaisensa näkymä Ouluun. Sanat saattavat olla ristiriidassa keskenään, utopistisia, dystooppisia, liikkeessä tai staattisia.

“Ihminen rakentaa yhteisöä ja maailmankuvaa anekdoottien ja tarinoiden avulla sekä sen kautta, millaisia sanoja käytämme ilmiöitä jaotellaksemme. Lumi, häpeä tai hyvä elämä piirtyvät esiin eri tavoin, jos puhujalla on käytössään vain yksi sana kuvaamaan ilmiötä kuin mikäli hänellä on käytössään 15 erilaista sanaa. Utopedia kurottaa tulevaisuutta kohti luomalla sanoja: tarttumalla ja kuvaamalla sitä, mikä on hahmotonta”, kertoo Rakkaudesta-työryhmän ohjaaja, kirjailija Emma Puikkonen.

Hankkeen nettisivuilla on jo nähtävillä ensimmäisiä sanaehdotuksia, kuten sopukka, ouluntaminen, oulukkaus, leikinnäkö, lähinkö, immailla, viheriäisyys, kuohukehä ja rössyyntyminen – tietysti selityksineen.

Uudenlaista ymmärrystä

Utopedia Oulu -kaupunkitaideteos toteutetaan 20.–22. syyskuuta Oulun keskustassa. Se on osa Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hankkeen kaupunkitaideteosten sarjaa syksyllä 2024.

“Toivomme saavamme sanoja nuorilta ja vanhoilta, insinööreiltä ja martoilta, koti-isiltä ja juuri Ouluun muuttaneilta – siis kaiken kaikkiaan monenlaisilta ihmisiltä. Nimen antaminen asioille usein auttaa niiden hahmottamisessa, ja meillä on sellainen haave, että kun kuvitellaan yhdessä Oulua hyvässä ja pahassa, voi syntyä uudenlaista ymmärrystä. Että tällainenkin tämä kaupunki voisi olla, tai tällainen”, Puikkonen kuvailee.

 

Toivomme saavamme sanoja nuorilta ja vanhoilta, insinööreiltä ja martoilta, koti-isiltä ja juuri Ouluun muuttaneilta – siis kaiken kaikkiaan monenlaisilta ihmisiltä.

Rakkaudesta-työryhmä on eri alojen taiteilijoista koostuva esittävän taiteen ryhmä, joka tekee esityksiä hitaalla tahdilla ja pohdiskellen. Työryhmä on työskennellyt yhdessä vuodesta 2015 lähtien. Ryhmän aikaisempia teoksia ovat lasten sirkusteatteriesitys Onnellinen prinssi (2015) sekä Rakkaudesta – sanasto tuleville vuosikymmenille (2018), johon Utopedia Oulu -teos perustuu. Työryhmään kuuluvat Minna Haapasalo, Joona Lindberg, Jenny Mansikkasalo, Inari Pesonen, Emma Puikkonen, Tarja Sahlstedt, Johannes Vartola ja Outi Vuoriranta.

Postikorttiteline kauppakeskuksessa

Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hankkeen merkeissä muun muassa Valkeassa ja Valveella on tarjolla ilmaisia postikortteja, joihin visioida toiveitaan tulevaisuudesta.

Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -hankkeen tavoitteena on rakentaa yhdessä oululaisten kanssa kauniimpaa ympäristöä ja kestävämpää arkea. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan Liitto ja sitä tehdään yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.

“Hanke yhdistää rohkeasti tiedettä, taidetta, teknologiaa ja tarinoita, jotta voisimme rakentaa ihmisten elämänlaatua tukevan kaupunkikeskustan. Näin rakennamme yhdessä tulevaisuuden Oulua asukkaiden, kaupungin ja elinkeinoelämän kanssa yhteistyönä. Tavoitteena on tukea ihmisiä kestävän elämäntavan tavoittelussa siten, että varmistetaan samalla kaupunkikeskustan pitkän ajan elinvoima tilanteessa, jossa kaupunkikeskustojen rooli on kaikkialla maailmassa suuressa murroksessa”, kuvailee hankkeen projektipäällikkö, tulevaisuusmuotoilija Johannes Helama.

Fakta

Näin voit osallistua Utopediaan

  • Kaikki sanat julkaistaan Utopedia Oulu -nettisivuilla osana Utopedia-sanastoa, ja 25. elokuuta mennessä lähetetyistä sanoista osa valitaan Utopedia Oulu -teokseen kuunneltaviksi nauhalta. Sanoja voi kirjoittaa ja lähettää 22. syyskuuta asti.
  • Valmiin sanan voi lähettää verkkosivujen lomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen sanat@utopediaoulu.fi.
  • Teoksen toinen osa toteutuu kävelyesityksinä sekä Elämäneläkelaitoksen (ELA) toimistona Oulun keskustassa 20.–22. syyskuuta. Kirjoitetut sanat ovat esillä esitysten aikana ELA:n toimistolla sekä katseltavissa Utopedia-verkkosivuilla. Sanojen kirjoittajille järjestetään yhteinen juhla tapahtuman lopuksi 23. syyskuuta.

Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta on Oulun Liikekeskus ry:n hallinnoima ja Oulun kaupungin kanssa yhteistyössä toteuttama hanke.