Mitä kuuluu nyt kulttuurikentälle? -juttusarjan ensimmäinen osa

Tanssialan taiteilija, yrittäjä Merja Satulehdon arki on jatkunut kiireisenä koronasta huolimatta.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Merja Satulehto, Tanssikeskus Citydancen toimitusjohtaja, tanssinopettaja, tanssituomari ja koreografi:

1. Mitkä ovat fiiliksesi tällä hetkellä?

”Tuntuu edelleen siltä, että kohta herään tästä painajaisesta… On epäuskottavaa, millaisella vauhdilla korona vaikutti koko maailmaan ja pysäytti normaalin elämänmenon. Maailma tulee muuttumaan tämän seurauksena”, sanoo Satulehto.

2. Mitä ajattelet tulevaisuudesta?

”Taloudelliset vaikutukset, konkurssiaalto, ennustettu massatyöttömyys ja niin edelleen, ne tulevaisuudennäkymät eivät mieltä ylennä. Toisaalta taas tämä on selvästi herättänyt ihmisten välisen solidaarisuuden ja yhteishengen – ja se on asia, jonka tähden tästä yhdessä selvitään!”

”Henkilökohtaisella tasolla olen tietysti huolissani läheisten, niin lähisukulaisten kuin ystävien tilanteesta, mutta mikään murheessa rypijä en ole vaan haluan aina uskoa parempaan ja suhtautua positiivisesti elämään.”

2. Millaiset ovat työnäkymäsi kesään?

”Näin tanssikouluyrittäjänä olen tehnyt pitkää päivää ”mustasta torstaista” lähtien ja tavoitteena tietysti varmistaa tanssikoulun tulevaisuus; tanssiharrastuksen jatkumo tanssijoille ja työntekijöille työpaikka. Ja tietysti myös oman elämäntyön jatkumo, ikävähän Citydancen kunniakas historia olisi konkurssiin päättää.”

”Hallinnollisella puolella työtä tulee riittämään ja samoin työtä piisaa myös koulun tulevaa toimintaa suunniteltaessa henkilökunnan kanssa, esimerkiksi syyskauden lukujärjestystä on jo kiivaasti suunniteltava sekä keväältä peruutuneiden tapahtumien toteuttamista.”

”Toki myös koko ajan päivitämme suunnitelmiamme, miten korvaamme koronan takia siirtyneet kontaktitunnit asiakkaillemme. Meillä on kuitenkin todella vahva yhteinen tahtotila koko Citydancen henkilökunnan kanssa selvitä koronasta voittajana!”

”Siirryimme Citydancessä toistaiseksi etäopetukseen ja nopealla aikataululla saimme organisoitua laadukasta videosisältöä oppilaillemme. Otamme tämän kehityshaasteen innolla vastaan vaikka syy tämän asian eteenpäin viemiseen ei kovin iloinen olekaan! Myös kontakti omaan tanssiyhteisöön näillä tavoin poistaa varmasti koronan tuomaa ahdistusta ja epävarmuutta erityisesti lapsilla ja nuorilla.”

”En siis pakolliselle koronalomalle varmaankaan missään vaiheessa voi jäädä, mutta oletan työmäärän hieman tästä kevenevän, kun selviämme vauhdilla muuttuvasta tilanteesta. Ja odotankin jo sitä, että hieman hellittäisi kiire ja ehtisi itsekin vähän enemmän harrastaa liikuntaa…. On vähän vähiin jäänyt viime viikkoina.”

3. Millaiset ovat taloudelliset näkymäsi kesään?

”Tiukkoja ja tarkkoja laskelmia on tehty yrityksen osalta, jotta selvitään syksyyn. Kassavirtahan tyrehtyi välittömästi ja sellaisena se tulee ikävä kyllä pysymään varmasti pysymään. Citydance on yksityinen tanssikoulu, joka pyörii kurssimaksuilla. Mitään yhteiskunnan tukiahan me emme saa. Nyt on tärkeintä varmistaa, että voimme vastata edelleen juoksevista kuluista tulevat kuukaudet ja huolehtia henkilökunnan talouden turvaamisesta niillä keinoin kuin meillä on.”

4. Mitä toivot nyt ja miten kannustaisit kulttuurikollegojasi tässä tilanteessa?

”YYA -sopimus kunniaan laajasti kulttuuri- ja liikunta-alan toimijoiden kesken!! Ja näinhän on käynytkin! Itse olen ollut aktiivisesti yhteydessä eri tanssialan toimijoihin eri puolilla Suomea ja olemme avoimesti jakaneet toisillemme neuvoja ja miettineet toimintatapoja, miten tästä selvitään.”

”Itse olen huolissani niin Oulun kuin koko maan osalta nimenomaan yksityisistä tanssikouluista, tanssiyhteisöistä ja niiden selviämisestä. Kulttuurialan esitystoiminnan tukeminen on ollut vahvasti esillä jo medioissa, mutta tanssin harrastajakoulutuksen puolesta ei ole vielä noustu barrikadeille eikä ääntä pidetty. Pelko on, että meidät vain unohdetaan julkisissa keskusteluissa ja mahdollisissa virallisissa tukitoimissa.”

”Ilman tällaisia harrastusmahdollisuuksia tarjoavia tahoja ei myöskään tule niitä tulevaisuuden suuria esiintyviä taiteilijoita. Tämähän koskettaa ilman muuta tanssin lisäksi laajasti eri taidealoja.”

5. Viestisi päättäjille:

”Malttia mieleen! Tilanteeseen tulee suhtautua äärimmäisen vakavasti, mutta turhaa hysteriaa välttäen. Ja uskaltakaa tehdä myös nopeita päätöksiä sitten, kun rajoitustoimia on mahdollista purkaa, jotta yhteiskunnan toiminta elpyy mahdollisimman vähäisin vaurioin.”

 

Lauri Ahtinen, sarjakuvataiteilija ja kuvataiteilija

1. Millä mielellä olet juuri nyt?

”Tilanne on kyllä outo, pelko lasten terveydestä, mutta myös siitä, miltä oma kotikaupunki näyttää epidemian jälkeen – millaiset ovat vaikutukset ravintoloihin, kivijalkabutiikkeihin ja kulttuuripalveluihin.”

2. Mitä ajattelet ylipäätään tilanteesta?

”Kurjasta tilanteesta huolimatta näen, että maailmalla on paljon opittavaa tästä kriisistä, kehittymisen ja uusien askelmerkkien asettamisen paikka.”

3. Millaiset ovat työnäkymäsi kesään?

”Työrintamalla on hiljaista, koska näyttelyt ja festivaalikeikat peruuntuivat keväältä, mutta toivotaan että kesälle sovitut taidediilit pitävät. Olen mukana tekemässä taidetta ainakin Titta på Tuirassa, Bättre Folkissa ja Varjossa.”

4. Millaiset ovat taloudelliset näkymäsi kesään?

”Taloudelliset näkymät ihan ok, koska opetan etänä ja palkka juoksee toistaiseksi! Olen miettinyt jotakin jännää ja kekseliästä taideasiaa, mitä tässä tilanteessa voisi kehitellä. ”

5. Mitä toivot nyt ja miten kannustaisit kulttuurikollegojasi tässä tilanteessa?

”Toivon että muutkin ottaisivat tämän tilanteen haasteena ja kehittelisivät jotakin ihan uusia taiteen muotoja.”

6. Viestisi päättäjille:

”Päättäjät ovat mielestäni hoitaneet hommansa hyvin, vaikka aina rivikansalaisen on helppo kritisoida päätösten nopeutta. Viesti on siis: jatkakaa vain!”

Kulttuurialan kuulumisia koronan keskeltä -sarja jatkuu keskiviikkona kirjailija Jarmo Stoorin ja Liikkuvan Laulurepun Mari ja Timo Raution kuulumisilla. Seuraavaksi ovat vuorossa muun muassa Joni Pakanen, Roope Sulkala ja monet muut kulttuurialan yrittäjät ja taiteilijat.

 

Lue myös