Mirja Vehkaperä: Uskaltaahan Oulu olla Suomen viidenneksi suurin kaupunki?
Mirja Vehkaperä tuo syyskuussa Ouluun Euroopan alueiden komitean hämmästelemään ja ihastelemaan pohjoisen ruskaa. Kuva: Sanna Krook / arkisto
Vuoden aluksi kaksi oululaista kärkipoliitikkoa pohtii muun muassa oululaista päätöksentekoa ja omaa osaansa siinä. Tällä kertaa vuorossa on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä. Aiemmin on julkaistu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husson haastattelu.
Haastatteluaamuna kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä on jo ennättänyt keskustella kauppahallin toriparlamentin kanssa.
Tavallista on sekin, että ajankohtaisuuksista pääsee juttelemaan myös uimahallin saunassa, samoin kauppareissulla.
”Ne ovat normaaleja, välittömiä arjen asioita kuten että lähimpään terveyskeskukseen tarvitaan palveluita lisää”, Vehkaperä sanoo.
Suora yhteys kaupunkilaisiin
Vehkaperä on toiminut ammattipoliitikkona nyt 17 vuotta. Jo nuorena opiskelijapolitiikka tempaisi hänet mukaansa ja 18-vuotiaana sitten mentiinkin kuntapolitiikkaan. Sittemmin hän on vaikuttanut sekä EU-parlamentaarikkona että kansanedustajana.
”Kuntapolitiikka on lähimpänä ihmisten päivittäistä arkea, koska saan suoran yhteyden kuntalaisiin”, Vehkaperä huomauttaa.
”Tällä kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikallani haluan tehdä mahdolliseksi Oulun kehittymisen, vaikka kyllähän hankkeet herättävät ristiriitoja. Koska investointien prosessit ovat demokraattiset eli menevät poliittisen päätöksenteon kautta, niiden edistäminen vie aikaa, pitää järjestää kuulemiset ja kysellä asukkailta sekä edetä faktojen pohjalta. Pitkäjänteisyyttä vaaditaan sekä päättäjiltä että asukkailta”, Vehkaperä miettii.
Hän toivoo, että kritisoitujakin hankkeita ja kehittämistä katsottaisiin suhteessa Oulun kokoluokkaan.
”Olemme Suomen viidenneksi suurin kaupunki, meidän pitää myös uskaltaa olla sitä, ja kokoluokan pitää näkyä myös meidän investoinneissamme. Seuraavan kolmen vuoden aikana rakennetaan yli 600 miljoonalla eurolla, niistä uimahalli ja monitoimikeskukset ovat näkyvimpiä asioita. Kulttuuripääkaupunkihanke varmasti kehittää kaupunkia myönteisessä valossa ja myös kansainvälistymme rajusti seuraavien vuosien aikana. Pohjoinen kasvu tapahtuu tällä Oulun alueella. Hyvin huomionarvoista on sekin, että täällä on ihmisillä voimakas pohjoinen identiteetti”, Vehkaperä huomioi.
EU-ehdokkuus jää
Vehkaperä ei aio lähteä ehdokkaaksi EU-vaaleihin ensi keväänä.
”Olen realisti”, hän toteaa.
”Siinä olisi koko Suomi vaalipiirinä ja valitaan vain muutama. Läpipääsyyn tarvittaisiin todella iso organisaatio ja julkista näkyvyyttä. Tiedän tämän, sillä olen käynyt läpi kahdet EU-vaalit, kampanjoinut Kemijärveltä Hankoon, idästä länteen, ja on kova homma saada ihmiset kiinnostumaan Euroopan asioista. Totta on, että julkisuuskynnys pitäisi ylittää. Jotta nykyisin pääsisi läpi, pitäisi olla julkkis. Haluan myös keskittyä koko tarmollani oman maakuntani, pohjoisen ja Oulun kaupungin asioiden edistämiseen.”
Vehkaperä on Euroopan alueiden komitean jäsen. Suomesta komiteassa on mukana yhdeksän edustajaa eri puolilta Suomea ja Vehkaperä on pohjoisin. Ryhmän tarkoitus on tuoda Europan parlamentin ja komission välissä kuntien sekä alueiden näkemys asioihin.