Millaista on merkityksellinen elämä? – Oulun kaupunki kutsuu kuntalaisia työpajaan pohtimaan tulevaisuutta

Tulevaisuuteen on asetettu useita kestävän kehityksen rajapyykkejä. Nyt valmisteltava yleiskaava ottaa huomioon eri väestöennusteet nimenomaan maankäytön osalta. Oululaisilla on mahdollisuus osallistua tähän prosessiin. Kuvassa Hiukkavaaraa toukokuussa 2023.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pia Kaitasuo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Miten kykenemme täyttämään kestävän kehityksen meille asettamat haasteet, jos väki Oulussa vähenee tai jos se kasvaa? Ilmoittaudu mukaan torstaina 31.10. järjestettävään tilaisuuteen, joka on oleellinen osa Oulun keskeisen kaupunkialueen yleiskaavan valmistelua.

Oulun keskeiselle kaupunkialueelle, jossa asuu noin 80 prosenttia kaupungin asukkaista, ollaan laatimassa uutta yleiskaavaa. Tämä tehdään siksi, jotta yleiskaava vastaisi paremmin tulevaisuuden haasteisiin.

Valmisteluvaiheeseen halutaan laaja yhteistyö. Niinpä Oulu on kutsunut asukkaitaan ja yhteisöjään mukaan keskeisen kaupunkialueen yleiskaavaa pohjustavaan kehittelytyöhön. Se toteutetaan kolmen tulevaisuustyöpajan avulla, joista ensimmäinen oli syyskuussa ja siinä keskityttiin pohtimaan kestävän kehityksen reunaehtoja.

Tuon työpajan tulokset ovat apuna, kun toisessa työpajassa torstaina 31. lokakuuta kello 18.00–20.00 tutkitaan tulevaisuusskenaarioita eli hahmotellaan tulevaisuutta suunnitelmin.

Nämä skenaariot pohjautuvat kolmeen erilaiseen oletukseen siitä, millainen Oulun väestön kasvu on vuoteen 2040 mennessä. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan yhdessä oletuksessa väestö kasvaa edelleen hieman, yhdessä väestön määrä vähenee ja yhdessä väestönkasvu pysähtyy.

Siksi eivät työpajat kuin yleiskaavakaan voi olla yksityiskohtien ja tilojen kuten puistojen, parkkipaikkojen ja rakennusten suunnittelua. Niiden sijaan tarvitaan laajempaa: verkostojen ja alueiden ja niiden välisten yhteyksien suunnittelua.

Fakta

Keskeinen uudisrakentamisen kohde

Suunnittelualue käsittää Oulun kaupungin keskusta-alueet ympäristöineen, suurimmat palvelu-, työpaikka- ja teollisuusalueet, keskeiset virkistysalueet sekä merkittävimmät liikenneyhteydet lentokenttää lukuun ottamatta.

Suunnittelualueella asui vuoden 2024 alussa 169 303 asukasta eli noin 80 prosenttia Oulu kaupungin asukkaista, noin 65 prosenttia Oulun seutukunnan asukkaista ja yli 40 prosenttia koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan asukkaista.

Erittäin suuri osa Oulussa ja koko seudulla rakennettavista uusista kerrosneliöistä on viime vuosina rakennettu suunnittelualueelle.

Yleiskaavan tavoitevuosi on 2040. Nyt on käynnissä kaavan valmisteluvaihe, jota seuraa vuoden 2025 alkupuolelle ajoittuva esittelyvaihe.

Asukkaille ja yleisölle suunnattu toinen työpaja järjestetään torstaina 31.10. kello 18–20 Ympäristötalolla (Solistinkatu 2) 1.krs kahviossa. Siihen voi ilmoittautua jutun lopussa olevan linkin kautta.

Kolmas työpaja, jonka aiheena on kehityskuva, järjestetään torstaina 16.1.2025 kello 18–20 samassa paikassa.

Sataman kanava, jonka molemmilla puolilla on kerrostaloja.

Toppilansalmi on yksi voimakkaan kehityksen kohteena olleista kaupunginosista, jossa kestävä kehitys on jo ollut ohjaamassa suunnittelua.

Tässä kaikessa keskitytään siihen, miten kehittäminen takaisi kestävyyden eli sen, että suunnitelmat toteutuessaan kohtelisivat yhdenvertaisesti niin ihmisiä, ympäristöä kuin talouttakin.

Työpajoissa tarkasteluun otetaan maankäytön, kaupunginosien ja asumismuotojen kestävä kehittäminen ja luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden parantaminen, kaavoitusarkkitehti, projektipäällikkö Mika Uolamo kertoo.

”Moni teema koskettaa jokaisen arkea, mutta mittakaava ei ole arkinen”, Uolamo luonnehtii johtamaansa projektia.

”Aivan keskeistä on, miten kussakin tulevaisuudessa maankäytön osalta varmistetaan ilmastoneutraalius 2035 mennessä eli nopeasti. Miten luontokato pysäytetään vuoteen 2030  mennessä eli erittäin nopeasti ja käännetään luontopositiivisuudeksi eli miten otamme kaikkien lajien elinehdot nykyistä paljon paremmin huomioon, miten lisätään elämän merkityksellisyyttä ja paljon muuta.”

Kesäinen kaupunkiaukio, jolla on istutuksia ja vesiallas ja penkkejä, jolla istuu kaksi henkilöä.

Etu-Lyötyllä aluetta läpäisevästä tilasta on tehty asukkaiden kesäinen olohuone.

Uolamo tähdentää työpajojen olevan avoimia kaikille asukkaille ja yhteisöille.

”Osallistujien ei tarvitse ymmärtää kaavoituksen periaatteita tai lainsäädäntöä, koska työpajassa käsitellään tulevaisuuksia eri näkökulmista ja teemoista.”

Mukaan tarvitaan Uolamon mukaan rohkeutta, reiluutta ja vastuullisuutta, jotka ovat Oulun kaupungin arvot, sekä ratkaisuhakuisuutta.

Torstain 31. lokakuuta työpajassa kuullaan lyhyesti hankkeesta itsestään ja niistä tulevaisuuksista, joihin tehtävät suunnitelmat antavat ratkaisumalleja. Tyhjältä pöydältä ei lähdetä, koska konsultti on hahmotellut alustavia skenaarioita laaja-alaisen työryhmänsä ja kaupungin edustajien kanssa, Uolamo selittää.

”Lisäksi koko työ pohjautuu kaikkeen siihen valtavaan määrään tietoa, jota yliopistot ja muut tahot ovat tuottaneet viime vuosina.”

Käytännössä työpajoissa työskennellään siten, että eri teemoista keskustellaan ja kirjataan muistilapuille niiden herättämiä ajatuksia ja ideoita. Laput kiinnitetään sitten eri tulevaisuusskenaarioita esitteleviin plansseihin eli julistepohjiin.

”Pohdimme, millaista erilaisissa tulevaisuuksissa on kestävä ja merkityksellinen elämä ja kaupungin kehittäminen sekä mitä sinne pääseminen edellyttää. Eli mitä kestävyystavoitteiden toteutuminen edellyttää erilaisissa tulevaisuuksissa ja nimenomaan maankäytön osalta.”