Mieli virkistyy Rajakylän hyvinvointipisteessä

Mielenvireys ry:n henkilökuntaa voi tavata Rajakylän hyvinvointipisteellä tiistaisin. Kuvassa vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Hanna Kosonen ja Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Aija Syväkangas. Kuva: Henri Salmi

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen Mielenterveysyhdistys ry täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Toiminnanjohtaja Aija Syväkangas tietää mikä on tällä hetkellä mielenterveyden riipivä ongelma. Se on yksinäisyys. 
 
”Meille soitetaan paljon siitä, että olisiko olemassa joku ihminen, jonka kanssa voisi lähteä johonkin tapahtumaan.”  

Huolia ja kysymyksiä mielenterveydestä  

Yhdistyksen työntekijöitä ja kokemustoimijoita voi tavata Rajakylän hyvinvointipisteellä kerran kuukaudessa tiistaipäivisin.   

”Asiakkaamme ovat yleensä heitä, joilla on joitain mielenterveyden kysymyksiä ja huolia, mutta ei varsinaisia mielenterveyden sairauksia”, Syväkangas kertoo. 

Keskiviikkoisin Rajakylässä myös kokoontuu Vireyttä mielelle -ryhmä, joka on avoin kaikille kiinnostuneille. Siellä on vedetty mindfulnessiä, käsitelty tunnetaitoja, rentoutumisen merkitystä ja pohdittu itsetunnon kysymyksiä.  

Mielenvireyden Tolppa-hanke on kohentanut mielenterveyttä luonnon menetelmillä: on tehty maatilan töitä, liikuttu luonnossa ja ratsastettu. 

Sairaanhoitajalle ajanvarauksella 

Rajakylän hyvinvointipiste on palvellut syyskuun 2019 alusta alkaen Rajakylän Hoivan alakerrassa.  
 
Kaikkia hyvinvointipisteen neljäätoista toimijaa voi tavata maanantaista perjantaihin. Mielenterveysyhdistyksen lisäksi hyvinvointipisteellä voi kohdata Kelan asiantuntijoita, työntekijöitä Hyvän mielen talolta ja järjestöneuvojan. Muistiyhdistykseltä työskentelee hyvinvointipisteellä muistiasiantuntija.  

Kaupungin muistihoitajalla on vastaanotto torstaisin.  

Sairaanhoitajalle pääsee ajanvarauksella. 

”Kieltämättä kritiikkiä on tullut siitä, että lääkäriä ja laboratoriopalveluita ei hyvinvointipisteellä ole. Ja sen kritiikin ymmärrän hyvin”, myöntää hyvinvointipistettä koordinoiva toimintaterapeutti Kaisa Nurmi. ”Rokotuksia ei voi järjestää, koska niihin tarvittavaa jääkaappia ei ole.” 

Nurmi on joka tapauksessa hyvillään erityisen mallikelpoisesta yhteistyöstä. Lisäksi hän vinkkaa, että hyvinvointipisteellä voivat järjestöt pitää pop-up-toimintoja.