Metsistä löytyy peräkärryllisiä roskaa – huolena pohjaveden laadun heikentyminen

Piano on jätetty metsään Oulun eteläpuolelle. Sen oikea paikka olisi ollut Ruskon jätekeskus. Kuva Oulun Vesi.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa on löydetty useilta eri luontoalueilta isoja määriä roskaa. Roskaamista tapahtuu katseen ulottumattomissa metsässä sekä julkisilla. Peräkärrykuormia tuodaan metsiin toisten siivottavaksi.

”Viime vuosina saldona on ollut autonraatoja, sänkyjä, jääkaappeja, pakastimia, rakennusjätettä ja öljyastioita”, kertoo käyttömestari Ville Komulainen Oulun Vedeltä.

Roskaamisesta aiheutuu paljon haittaa, ja suurin huoli on veden laadun heikkeneminen ja pahimmillaan pilaantuminen. Tästä kärsisivät kaikki pohjavettä käyttävät kuntalaiset.

”Lisäksi Oulun Vedelle aiheutuu roskaamisesta paljon ylimääräistä haittaa ja vaivaa. Siivous aiheuttaa myös kustannuksia”, Komulainen painottaa.

Useimmat luontoon jätetyistä roskista voi toimittaa Kiertokaareen tai kuntien jäteasemille maksutta. Ilmaiseksi voi palauttaa mm. pakastimet ja muut sähkölaitteet.

”Erityisen huolissani olen vaarallisista jätteistä kuten maaleista ja liuottimista, jotka voisi palauttaa ilman maksua”, huomauttaa Komulainen.

Siivous jää maanomistajalle

Oulun kaupungin ympäristötoimeen ilmoitetaan roskaamistapauksia vuosittain. Toistuvia roskausongelmia esiintyy tietyillä alueilla, ja ne ovat ikäviä maanomistajille.

Tilanne ei ole muuttunut vuosien varrella, vaikka vuosivaihtelua onkin. Eniten ilmoituksia tulee kevätaikaan, kun roskat paljastuvat lumen sulaessa.

”Roskaaminen on rikos ja aiheuttaa epäsiisteyttä ja heikentää viihtyvyyttä. Pahimmillaan jätteistä voi aiheutua maaperän, vesistön ja pohjaveden pilaantumista. Usein maastoon jätetty roska valitettavasti houkuttelee myös muita jättämään roskia samaan paikkaan ja tilanne voi pahentua, vaikka ensimmäinen roskaaminen olisi pieni”, huomautetaan ympäristötoimesta.

Jokainen vastaa omista jätteistään

Ensisijaisesti siivousvastuu kuuluu aina roskaajalle, mutta tekijä saadaan valitettavan harvoin selville. Ympäristötoimi ei pysty selvittelemään roskaajien henkilöllisyyttä, joten pääasiassa siivouskehotukset päätyvät maanomistajalle.

”Siivousvastuu jää toistuvasti heille, ja näillä alueilla tilanne koetaan ongelmalliseksi”, kerrotaan ympäristötoimesta.

Mitä asialle sitten voisi tehdä?

Kaikkien tulisi tietysti ottaa vastuu omista jätteistään ja niiden toimittamisesta oikeaan paikkaan. Vastuu on jokaisella itsellään, vaikka jätteen oikeista vastaanottopaikoista kuinka tiedotettaisiin.

”Luontoon tai metsäteiden varsille ei voida roskavahteja laittaa. Puuttuminen meneillään olevaan roskaamiseen on vaikeaa, koska harvemmin jätekuormaa kipataan metsään muiden läsnä ollessa. Ehkä roskaamisesta voitaisiin puhua enemmän rikoksena, se saattaisi toimia varoituksena”, kerrotaan ympäristötoimesta.

Lisätietoja roskaamisesta Kuntaliiton sivuilta