Merikosken rannoilla kalastetaan yhdessä

Kauniit säät houkuttelevat kalaharrastajia Oulun jokien rannoille. Kuvat: Martta Häyrynen

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Merikosken rannalle on kerääntynyt yleisöä. Joesta on selvästi nousemassa iso vonkale, jonka pyydystämistä ovat pysähtyneet seuraamaan ohi kulkevat ihmiset.

Kun lohi vihdoin nousee joesta kahden kalastajan voimin, kiirehtivät ihmiset lähemmäs.

”Pakko olla yli kymmenkiloinen”, huikkaa joku katsojista.

”Seuraavan kerran, kun tullaan tänne kalaan, niin kalastetaan tuossa kohdassa”, ilmoittaa nuori poika isälleen, osoittaen kohtaa, jossa lohen napannut kalastaja seisoi vain hetkiä aikaisemmin.

Kalastus on seuralaji

Merikosken rannoilla kalastus on hyvin yhteisöllistä, kuten osaa kertoa kalastusta harrastava Heikki Sutinen.

Hän on juuri auttanut ystäväänsä nostamaan joesta lohen. Tämä sama ystävä on tutustuttanut lähinnä järvikalastusta harrastaneen Sutisen jokikalastuksen maailmaan. Tänä kesänä Sutinen on nostanut itse kolme kalaa.

”Meillä on tässä tällainen paikka, johon pystyy tulla töiden välillä kalastamaan”, Sutinen kehuu.

Jo pienestä asti kalastanut ja metsästänyt Sutinen kertoo, että Oulujoen rannalla hän on kalastanut vasta viime kesästä lähtien.

”Se alkoi niin, että tulin tähän pyörätien reunaan, istuin alas ja aloin katselemaan, että mitä täällä puuhataan”, Sutinen muistelee. ”Tässä rannalla on aina joku laittamassa välineitä, niin kyselin paljon.”

Rannalta löytyy Sutisen mukaan aina joku, joka osaa neuvoa. Kyselemällä aloitteleva kalastaja saa selville esimerkiksi sen, minkälaisilla välineillä kannattaa aloittaa.

Heikki Sutinen rentoutuu kalastamalla työpäivien jälkeen.

Oppeja jaetaan avoimesti

Vielä tänäkin päivänä Sutinen kertoo kyselevänsä kokeneemmilta kalastajilta vinkkejä vaikkapa siihen, minkälainen paino sinä päivänä toimii. Se on hänen mukaansa paras tapa oppia.

”Kokeneemmat opettavat toimintatapoja ja pelisääntöjä, että miten tässä saadaan iso lauma ukkoja rivissä onkimaan sillä tavalla, ettei tule konflikteja eivätkä siimat mene ihan solmuun”, Sutinen naurahtaa.

Kalastajien yhteisö on Sutisen mukaan sopivan humoristinen ja juttukavereita löytyy aina. Hän kertoo, että rannasta on löytynyt jo useampia ystäviä, joiden kanssa he ovat käyneet Oulujärvellä uistelemassa.

”Se on ihan sama, kuka sattuu viereen, niin siinä menee ilta jutellessa”, Sutinen kertoo.

Kalastajien huumorintajusta kertoo Sutisen mukaan paljon neuvo, jonka hän sai kalastaessaan ensi kertaa Merikosken rannalla.

”Vehkeet oli hommattu ja kysyin muilta, että mille aletaan”, Sutinen sanoo. ”Minulle sanottiin, että nakkaa se karvasuttura tuonne märkään ja toivo parasta.”

Oulussa keskitytään kalakantojen istutuksiin

Merikosken alueella kalastetaan erityisesti lohta, meritaimenta ja siikaa. Lisäksi joesta nousee myös ahventa, kuhaa ja haukea. Luken tutkija Panu Orell kertoo, että kalastajat tavoittelevat kuitenkin pääsääntöisesti vaelluskaloja.

”Merilohikanta ja meritaimenkanta pohjautuvat Oulujoessa täysin istutuksiin”, Orell kertoo. 

Merikosken kalatie antaa kalakannoille mahdollisuuden nousta Muhoksen Monttaan asti, eli noin neljänkymmenen kilometrin päähän. Voimalaitostoiminnan takia kalojen lisääntymisalueita ei kuitenkaan Oulujoessa enää juurikaan ole.

Orellin mukaan kalatie takaa kalasaaliin Oulujoessa. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että ellei voimalaitostoiminnassa tapahdu isoja muutoksia, ei kalateilläkään pystytä saavuttamaan suuria, koska vain pieni määrä nousevista kaloista onnistuu lisääntymään.  

Luke keskittyykin Oulussa Orellin mukaan erityisesti istutushankkeisiin. Tutkimuksia tehdään esimerkiksi siitä, mikä lohikanta sopisi Oulujokeen istutettavaksi.

Lue myös