Meppiehdokkailla Oulun EU-tavoitteet hyvin hallussa

Eurooppa on kotisi -EU-vaalikiertueen yksi päätapahtumista järjestettiin maanantaina Oulun teatterilla. Paneelin järjestivät Eurooppalainen Suomi ry, Energiakaupungit ry, Bioenergia ry ja Paikallisvoima ry yhteistyössä Oulun kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Yle Oulun kanssa. Kuvat: Anne Laurila

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterilla maanantaina järjestetyssä vaalitentissä meppiehdokkaat vakuuttivat Pohjois-Suomen ja Oulun merkitystä Euroopan Unionille turvallisuusteemoissa, kilpailukyvyn edistäjänä ja Euroopan vihreän siirtymän ajurina. Euroopan energiapolitiikkaan keskittyvä vaalipaneeli oli viikonlopun valmistujaisjuhlista toipuville nuorille kiinnostava, mutta oman ehdokkaan löytyminen vaatii vielä vaalikoneen tutkimista. EU-vaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina, varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Oulun teatterilla maanantaina pidetyn EU-vaalipaneelin teemana oli Euroopan energia-asiat, joita teatterin pienelle näyttämölle oli kerääntynyt kuuntelemaan helteisestä säästä huolimatta mukava määrä oululaisia, myös viikonlopun ylioppilasjuhlistaan toipuneet Hilda Malm ja Neea Niskala. Malmia ja Niskalaa kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat, mutta vaalipaneeliin he olivat tulleet ensimmäistä kertaa.

”Me molemmat kirjoitimme yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksissa ja ehdottomasti aiomme äänestää myös EU-vaaleissa, joten yhteiskunnalliset asiat kyllä kiinnostavat. Omaa ehdokasta en ole vielä löytänyt ja siksi halusin tulla paikan päälle kuuntelemaan”, Niskala totesi.

Kaksi nuorta naista messutapahtumassa.

Neea Niskalaa (vas.) ja Hilda Malmia kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat. Tulevaisuuden ura voisi hyvinkin olla EU:ssa, sillä molemmat haaveilevat kansainvälisestä työstä.

Eurooppa on kotisi -EU-vaalikiertueen paneeliin osallistui kahdeksan eri puolueen meppiehdokaat: Aura Salla (kok.), Emmi Lintonen (sd.), Sara Seppänen (ps.), Elsi Katainen (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Atte Harjanne (vihr.), Eva Biaudet (rkp.) sekä Matti Heikkinen (kd.). Vaalipaneelistien tenttaamisen hoitivat Yle Oulun toimittajat Päivi Köngäs ja Juha Virranniemi.

Kaikki katseet pohjoiseen

Meppiehdokkaista Pohjois-Suomea paneelissa edustivat rovaniemeläinen Sara Seppänen, suomussalmelainen Merja Kyllönen ja oulaistelainen Matti Heikkinen, mutta näytti siltä, että pohjoisen teemat olivat hyvin hallussa myös muilla ehdokkailla.

”Vetyvallankumous alkaa Pohjois-Pohjanmaalta”, tiesi Emmi Lintonen.

”Kaikki katseet todellakin pohjoiseen. Meidän pitää huolehtia EU-tasolla pohjoisen kriittisestä infrastruktuurista”, Aura Salla totesi.

”Vihreän siirtymän aikana on käynyt ilmi, että Pohjois-Suomi on oikea kriittisten raaka-aineiden aarreaitta”, Elsi Katainen sanoi.

”Tämä meidän pohjoinen on Euroopan tulevaisuuden tähtiratsu, jonka pitää itse ymmärtää arvonsa, jotta myös koko Eurooppa sen ymmärtää”, Merja Kyllönen vakuutti.

Nainen ja mies teatterin katsomossa.

Anne Rännäli-Kontturi ja Juuso Rönnholm olivat Oulun kaupungin edustajina kuulolla, kuinka hyvin meppiehdokkailla olivat Oulun ja Pohjois-Suomen asiat hallussa.

Pohjoisen ohjelmaa ja Oulun kaupungin EU-tavoitteita valmistelleet Oulun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Anne Rännäli-Kontturilla ja yhteyspäällikkö Juuso Rönnholmilla oli hymy herkässä panelistien vastauksia kuunnellessa. Kaupungin edunvalvonnan viestit ovat menneet hyvin perille EU-vaaliehdokkaille.

Taide, festarit ja torvimusiikki vetävät

Vaikka paneelissa puitiin EU:n energiapolitiikkaa ja siihen liittyvää sääntelyä, vedyn tuomia mahdollisuuksia Pohjois-Pohjanmaalle, energiariippuvuuden purkamista fossiilisista polttoaineista ja Venäjästä, löytyi ehdokkailta myös hyviä syitä tulla Ouluun kulttuuripääkaupunkivuonna.

”Minua on kosittu Pikisaaren rannassa ja tuota romanttista hetkeä on käytävä muistelemassa paikan päällä säännöllisesti”, Sara Seppänen kertoi.

”Ehdottomasti tiede ja taide ja olen ennenkin tullut Helsingistä Ouluun katsomaan erinomaista teatteria ja odotankin innolla kulttuurivuoden repertoaaria näiden osalta”, Eva Biaudet vakuutti.

”Hyvät festarit, joita täällä onkin, tuovat minut Ouluun. Olen myös suuri scifin ystävä, joten jos täällä sen ympärille jotain kulttuuririentoa löytyy, niin minut täältä löytää”, Atte Harjanne sanoi.

”Olen 40 vuotta soittanut vetopasuunaa, joten jos kulttuuripääkaupunkivuonna Oulussa tarjotaan hyvää puhallinmusiikkia, niin ehdottomasti olen tulossa – vielä suuremmalla syyllä, jos tarjolla on sotilasmusiikkia”, Matti Heikkinen totesi.

Panelisteilta kehuja Ouluun

Vaalipaneelin jälkeen Neea Niskala ja Hilda Malm tutkivat vielä Oulun teatterin aulaan pystytettyä vaalitorin pöytien tarjontaa. Ensimmäinen kokemus vaalipaneelista ei ollut ollenkaan hukkaan heitettyä aikaa.

Panelistit kyllä kehuivat vuolaasti Oulua, mutta varmaan siksi, kun paneeli järjestettiin täällä. Että oli siinä vähän sellaista yleisön kosiskeluakin ilmassa ja huomasi, että jotkut oli tosi tarkkaan miettineet sanottavansa.
Neea Niskala

”Oli mielenkiintoinen kokemus, vaikka ihan kaikkea sisältöä ei keskustelusta kyllä ymmärtänytkään. Itselle on merkityksellistä, mitä edustaja ajattelee vaikkapa nuorista tai ilmastonmuutoksesta”, Malm mietti.

”Panelistit kyllä kehuivat vuolaasti Oulua, mutta varmaan siksi, kun paneeli järjestettiin täällä. Että oli siinä vähän sellaista yleisön kosiskeluakin ilmassa ja huomasi, että jotkut oli tosi tarkkaan miettineet sanottavansa. Mutta oli myös aika aidon oloisia kommentteja”, Niskala analysoi.

”Huomasi myös, että osa panelisteista oli selkeämmin perillä EU:sta ja sen toiminnasta, heidän vastaukset olivat aika hyviä. Uusilla ehdokkailla ainakin osa vastauksista oli aika lyhyitä, että eivät ehkä tiedä sitten riittävästi vielä”, Malm pohti.

Niskala ja Malm suuntasivat paneelin jälkeen tutkimaan vaalikoneita, jotta saavat apua päätöksenteon tueksi ennen vaaliuurnalle suuntaamista.

EU-vaalien ennakkoäänestyksen viimeinen päivä on tiistaina 4. kesäkuuta, varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Mirjan ja Arin virtuaalikahveilla teemana EU-vaalit

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja kaupunginjohtaja Ari Alatossava kutsuvat oululaiset virtuaalikahveille keskustelemaan torstaina 6. kesäkuuta kello 18 alkaen.

Virtuaalikahvien teemana on EU-vaalit ja Oulun kaupungin EU-tavoitteet. Mirja ja Ari keskustelevat siitä, miksi EU-vaalit ovat tärkeät Oululle ja miksi juuri nyt on tärkeää vaikuttaa äänestämällä.

Tilaisuus on vuorovaikutteinen ja oululaiset voivat esittää aiheesta kysymyksiä.

Keskustelu käydään Facebook-livenä Oulun kaupungin Facebook-sivulla.

 

 

 

 

 

Toivotamme kaikki tervetulleiksi linjoille Mirjan ja Arin virtuaalikahveille!