Luonto elää 30-vuotiaassa nuorten työpajassa

Oululaisnuorten käsissä syntyy vaikkapa persoonallisia linnunpönttöjä. Kuvat: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ensimmäisinä kehitettiin puutyöpajat. Toki jo aiemmin, vuonna -86, Oulun aikuiskoulutuskeskuksen metalli- ja yrittäjälinja oli tarjonnut nuorille työpajatyyppisiä palveluja.

90-luvun alussa keskityttiin työllistämiseen ja työttömyyden hoitoon. Vuonna 2003 työpajatoiminta vakinaistettiin osaksi Oulun kaupungin nuorisopalveluita. Aiemmin oli toimittu ESR-rahoituksella.

Metsähallitukselta tuli kummimetsä

Vuonna 2013 koottiin toiminta pajakeskukseen Intiöön.

Nuorten pajakeskus toimii Kasarmin alueella.

”Se oli iso investointi, ja meidän toiveitamme kuunneltiin, kun tila remontoitiin”, sanoo työpaja-asiantuntija Anu Puhakka.

Anu Puhakka on ollut mukana työpajatoiminnassa 20 vuotta.

Luonto kuuluu nykyisin olennaisesti työpajatekemiseen. Nuoret kunnostavat kaupungin retkeilykohteita ja puistoja kuten esimerkiksi puhdistavat retkeilypolkujen nuotiopaikat.

Metsähallitus on myös osoittanut työpajoille kummimetsän Muhokselta Jättiläissaaresta.

Nuorten pajakeskuksessa korjataan myös autoja.

 

Puutyöpajan työvalmentaja Tuomo Miettunen esittelee nuorten tekemää puutarhatuolia.

Työpajalta löytyy yhteenkuuluvuuden tunne

Palautteen mukaan 98 prosenttia nuorista suosittelisi työpajoja työttömälle kaverilleen.

Nelli Stenvall on tehnyt viestintäpajassa esitteen pajatoiminnasta.

Tutkimuksen mukaan työpajat ovat muun muassa selkeyttäneet jatko-opintoja, innostaneet hakeutumaan koulutukseen, antaneet resursseja työelämään sekä kavereita ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Starttipajan taidonnäyte. Starttipaja on matalan kynnyksen toimintaa, jossa keskitytään muun muassa arjen hallintaan. Kädentaidotkin ovat keskeisiä.

”Meillä on positiivinen tekemisen meininki, siitä nuoret antavat hyvää palautetta. Oma itsensä saa olla, fiilis on myönteinen”, sanoo Puhakka.

Taide- ja mediapajasta voi tilata esimerkiksi mainosvideoita.

30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi nuorten työpajat järjestää puutarhajuhlat Pukkilan puutarhalla 28.8. yhteistyökumppaneille. Starttipaja on rakentanut puutarhan permakulttuurin periaatteilla: kaikki tontilta löytyvä materiaali hyödynnetään.

 

Tunnustettua työpajatyöskentelyä

Nuorten työpajoja on Intiössä ja Haukiputaalla. Yhteensä pajoja on 12, lisäksi toimii luontovalmennusryhmä.

Työpajat on tarkoitettu oululaisille 17-29-vuotiaille työttömille, joilla on ollut kitkaa sijoittua työelämään tai koulutukseen. Tavoite on elämänhallinnan vahvistaminen sekä työ- ja toimintakyvyn tukeminen.

Työpajoissa tehdään eri ammattialojen töitä ja asiakastilauksia. Aloja ovat puutyöt, kuntoutukselliset starttipajat, autopaja, kädentaidot, puutyöpaja sekä taide- ja media. Viestintäpaja valmistaa tilauksesta esimerkiksi mainosvideoita. Haukiputaan liikuntapaja voi viedä alan ammattiin.

Työpajoihin osallistui viime vuonna 285 nuorta. Pajajakso kestää muutamasta kuukaudesta puoleentoista vuoteen.

Vuonna 2009 Oulun nuorten työpajat saivat valtakunnallisen työpajatoimintatunnustuksen. Vuonna 2017 työpajojen Makoisa-ravintola sai Luomu-tunnustuksen.