Löytävä vanhustyö auttaa ikäihmisiä mielekkään tekemisen ja uusien yhteisöjen pariin
Minna Lassila, Matleena Keränen ja Riitta Vesala auttavat oululaisia, kotona asuvia yli 65-vuotiaita mukaan erityisesti järjestöjen, seurakuntien ja kaupungin toimintaan. Kuva: Minna Lassila
Reilun vuoden ajan Oulussa toiminut Löydetään yhdessä! -hanke auttaa oululaisia kotona asuvia yli 65-vuotiaita löytämään osallistumisen mahdollisuuksia, mielekästä tekemistä ja yhteisöjä, joihin kuulua.
”Olin tilanteessa, jossa pelkäsin ovesta ulos menoa ja ihmisten kohtaamista. Olin jumittunut kotiin. Minulla ei ole yhtään sukulaista Suomessa, eikä lapsia tai ystäviä. Kun sain löytävän vanhustyön tuekseni, niin pikkuhiljaa uskaltauduin lähtemään tapaamisiin, joita työntekijä ehdotti. Alussa lähteminen oli tosi haastavaa, mutta sitten aloin odottaa niitä päiviä, jolloin oli sovittua menoa ja nauttimaan niistä.”
Näin 72-vuotias Ritva kuvailee mukana oloaan Löydetään yhdessä! -hankkeessa. Ritvan kokemus kuvaa juuri sitä, mitä löytävällä vanhustyöllä halutaan mahdollistaa.
Löydetään yhdessä! on toiminut reilun vuoden Oulun alueella tavoitteenaan auttaa oululaisia, kotona asuvia yli 65-vuotiaita löytämään osallistumisen mahdollisuuksia, mielekästä tekemistä ja yhteisöjä, joihin kuulua.
Tänä aikana löytävät vanhustyöntekijät ovat olleet ohjaamassa ja tutustumassa ikäihmisten kanssa monenlaisissa toiminnoissa ja palveluissa, esimerkiksi Onni-linjan käytössä, avoimissa ryhmissä, puhelinkaveri-toiminnassa, taide- ja kulttuuritoiminnassa sekä liikuntaryhmissä.
Löytävän vanhustyön työntekijät Minna Lassila, Matleena Keränen ja Riitta Vesala voivat tukea muutoksessa monella tavalla.
”Kevyimmillään voimme antaa pienempiin asioihin puhelinohjausta. Mikäli tiedon ja tuen tarve on suurempi, tulemme mielellämme kotikäynnille. Kotikäynnin tarkoitus on tutustua ja sopia yhdessä, mitä kukanenkin tavoittelee ja millä keinoin sinne päästään”, he kuvailevat.
Yksilöllistä apua
Löytävä vanhustyö tarjoaa yksilöllistä ohjausta maksimissaan puolen vuoden ajan, jolloin tavataan ja soitellaan useasti. Apuna on Oulun löytävän vanhustyön verkoston toimijoita ja VARES-verkoston vapaaehtoisia. Tarpeen mukaan hyödynnetään myös etätoimintaa.
Lassila, Keränen ja Vesala ohjaavat ja tukevat asiakkaita löytämään mukaan erityisesti järjestöjen, seurakuntien ja kaupungin toimintaan.
”Voimme esimerkiksi lähteä yhdessä kahville toisten kanssa, mieluisaan harrastukseen tai vaikkapa kirjaston lukupiiriin. Näin lähteminen helpottuu ja mukavaan toimintaan tulee osallistuttua jatkossa itsenäisesti.”
Yksi osallistuja kuvailee kokemusta oman polun löytymisestä.
“Ajattelin, että tulette tänne ja sanotte, että sinun pitää alkaa käydä tässä ja tässä ryhmässä. Eihän se mennytkään niin vaan te oikeasti kuuntelitte ja löysitte minulle mieluisia vaihtoehtoja. Näin minusta tuli kulttuurin harrastaja.”
Mukaan toimintaan voi tulla, jos kokee omassa arjessaan haasteita tai yksinäisyyttä, kukin itse ne määrittäen. Valmiita vastauksia ei ole, mutta niitä etsitään yhdessä.
”Paras tapa ottaa meihin yhteyttä on soittaa. Voit jättää yhteydenottopyynnön myös nettisivujemme kautta ja sähköpostilla.”
Löydetään yhdessä! -hankkeen päätoteuttajana toimii Caritas-Säätiö ja osatoteuttajina Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sekä Vuolle Setlementti. Hankkeen aikana (1.3.2023–28.2.2026) kehitetään Oulun alueelle järjestölähtöinen, julkisen sektorin kumppanuuteen perustuva löytävän vanhustyön toimintamalli.