Linnanmaan uimahalli käy läpi viikkojen toimintakokeet ennen käyttöönottoa

Juha Melamies ja Esa Jussinniemi Linnanmaan uimahallin ilmanvaihtokonehuoneessa, missä ovat rakennuksen "keuhkot". Kuvat: Pirkko Vääräniemi

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pirkko Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Helmikuussa Ouluun avautuu uusi uimahalli. Linnanmaan uimahallin käyttöönottoa edeltävät valmistelut ovat monivaiheisia ja tarkasti suunniteltuja. Ennen kuin rakennus luovutetaan urakoitsijalta Oulun kaupungille, varmistetaan muun muassa, että talotekniikan ja vedenkäsittelyn laitteet toimivat moitteettomasti.

Kaikille käyttöönotettaville rakennuksille tehdään ennen niiden vastaanottoa talotekniikan toimintakokeet. Uimahallin erityisyys liittyy luonnollisesti veteen. Koekäyttö voidaan aloittaa, kun kaikki pölyävät rakennustyöt on saatu valmiiksi rakennuksen sisältä ja se on siivottu. Linnanmaan uimahallin toimintakokeet kestävät yhteensä 10 viikkoa.

”Kymmenen viikkoa voi tuntua pitkälle ajalle, mutta jos vastaanottoaikana särkyy joku moottori tai puhallin tai joudutaan jotain korjaamaan, se on lyhyt aika. Niitä ei yleensä voida hyllystä ostaa, vaan ne tehdään tilauksesta, ja sitten aika onkin lyhyt”, hankepäällikkö Esa Jussinniemi Oulun Tilapalveluista toteaa.

Kun toimintakokeet tehdään huolella ja ajallaan, rakennuksista tulee paljon vähemmän reklamaatioita käyttäjiltä.
Hankepäällikkö Esa Jussinniemi, Oulun Tilapalvelut

Toimintakokeiden aikana mitataan ilmamääriä ja vesimääriä. Kaikki laitteet, kuten pumput ja ilmanvaihtokoneet, otetaan käyttöön. Rakennusautomaatiourakoitsijat virittävät omia säätöpiirejään, ja uimahallin erityispiirteenä on vedenkäsittelyn testaaminen.

”Jokainen rakennus on erilainen, eikä samaa kaavaa pystytä toistamaan joka talossa. Kun toimintakokeet tehdään huolella ja ajallaan, rakennuksista tulee paljon vähemmän reklamaatioita käyttäjiltä. Useimmiten lämpöjä joudutaan kuitenkin myöhemmin vielä säätämään kovien pakkasten myötä”, Jussinniemi kertoo.

Painehiekkasuodatin.

Vedenpuhdistusjärjestelmän toiminta on uimahallin toiminnan kannalta kriittistä. Kuvassa painehiekkasuodatin.

”Ilmanhallinta ja kosteudenhallinta ovat haasteita uimahallissa, kun eri allasosastoissa on eri lämpötilat. Altaissa taloteknisistä järjestelmistä kriittisin on vedenkäsittelyjärjestelmän toiminta”, uimahallihankkeen projektipäällikkö Juha Melamies Oulun Tilapalveluista kertoo.

Uimahallissa tehdään muun muassa väriaineella koe, jossa nähdään, että puhdas vesi huuhtelee altaan jokaisen kulman. Terveystarkastaja ottaa vesinäytteet altaista. Ennen työmaan luovutusta uimahallissa käy myös koekäyttäjiä, joilta kerätään palautetta uimahallin toiminnasta.

Tyhjä uima-allas.

Lastenaltaassa on menossa hätätyhjennyksen testaaminen. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi ulostevahingon sattuessa.

Uimahallin turvallisuus testataan myös ennen käyttöönottoa. Esimerkiksi sähkökatkon vaikutusta järjestelmiin kokeillaan ja varmistetaan, että kaikki järjestelmät toimivat sen jälkeen normaalisti. Paloilmoitukset ja savunpoistot testataan myös. Kun kaikki toimintakokeet on suoritettu ja järjestelmät toimivat moitteettomasti, rakennus voidaan ottaa urakoitsijalta vastaan.

Takuuaika viisi vuotta

Uimahalli on tehty tilaajan laadituttamien suunnitelmien mukaan paitsi jaloteräsaltaat, joiden toteutus on tapahtunut tuoteosakauppana siten, että NCC Suomi Oy on vastannut jaloteräsaltaiden suunnittelusta ja toteuttamisesta.  Uimahalliolosuhteet ovat raakoja materiaaleille. Tämä pitää ottaa huomioon materiaalivalinnoissa. Linnanmaan uimahallilla on viiden vuoden takuuaika.

”Käyttäjät ja ylläpitäjät tulee myös kouluttaa hallin käyttöön. Talotekniikkaa ja vedenkäsittelyä huoltavat Linnanmaalla kaupungin omat työntekijät. Heillä on kokemusta Raksilan uimahallista vastaavista toiminnoista”, Jussinniemi kertoo.

Linnanmaan uimahalli ja peruskorjattu Linnanmaan liikuntahalli avautuvat oululaisille 3. helmikuuta 2025.