Latuhaukka tuntee Oulun parhaimmat baanat
Hiihtoniilot ja -hilkat pysyvät hiihtokelien ajantasaisen tiedon äärellä uuden Latuhaukka.fi-sivuston kautta.
Laskuri kertoo, että palveluun on kirjattu 240 raporttia viimeisen 48 tunnin aikana. Innostus näkyy suoraan numeroissa. Talvisäiden epävakaisuus on synnyttänyt uudenlaisen tarpeen hiihtäjille.
”Viime talvi oli säiden suhteen kamala ja silloin tällaisen tiedon tarve tuli ilmi. Moni ajoi autolla turhaan etsiessään hiihtokuntoisia latuja”, kertoo palvelua ideoinut Jarmo Lumpus.
Ajatus jäi kytemään ja sai taas uutta pontta joulukuussa 2020 kun hiihtokelit antoivat odottaa. Aika oli kypsä.
Yhteisöllisyys on parasta polttoainetta
Raportointi palvelussa on helppoa ja sivusto toimii sujuvasti myös mobiilissa – siinä ehkä syyt, miksi ihmiset ovat ottaneet tämän omakseen. Osuutensa palvelun nopeaan suosioon on myös aktiivisella Oulun seudun hiihtoryhmällä, joka on toiminut Facebookissa marraskuusta 2019 lähtien.
”Ryhmä on todella kannustava ja siellä on positiivinen pöhinä. Ilman ryhmää ei olisi Latuhaukkaakaan syntynyt ja sieltä löytyivät myös ensimmäiset palvelun testaajat”, kiittelee Lumpus.
Ryhmässä on innokkaita hiihtäjiä reilu 5000. Keskustelua käydään aktiivisesti kaikesta mahdollisesta lajiin liittyvästä.
Klikkaamalla voit vaikuttaa
Palvelun on tarkoitus olla nopea ja informatiivinen. Laturaportin jättäminen onnistuu helpoimmillaan neljällä klikkauksella. Halutessaan tietoa voi antaa myös sanallisesti ja liittää mukaan kuvan reitin varrelta.
”Palveluun on ehdotettu latukartan lisäämistä, mutta sitä pitää miettiä harkiten käytettävyyden kannalta”, kommentoi Lumpus yhtä kehitysideoista.
Käyttö onnistuu näppärästi vaikka heti lenkin jälkeen puhelimen selaimessa – näin toimii hiihtäjien oma demokratia.
Palvelulla on positiivisia vaikutuksia
Mitä enemmän palveluun syötetään arvioita laduista, sitä luotettavammaksi se muuttuu. Latuhaukassa arvioidaan erikseen perinteisen ja luisteluhiihdon baanoja. Palvelu listaa raporttien pohjalta parhaat ladut niin perinteisen tyylin hiihtäjille kuin luistelutyylillä sivakoiville.
Latuhaukkaa voidaan pitää ilmastotekona ja liikuntaan motivoivana palveluna. Kynnys lähteä hiihtämään laskee kun tietää, missä latu on kunnossa.
”Lumitilanne on tällä hetkellä sen verran haastava, että luistelutyylin hiihtäjiä on enemmän liikkeellä. Perinteisen latu vaatii paksumman lumipeitteen ollakseen hyvä”, huomauttaa Lumpus.
Latuhaukka täydentää kaupungin järjestelmää
Oulun kaupunki pitää yllä latujen kunnossapidon seurantajärjestelmää verkossa. Reitti kuittaantuu kunnostetuksi kun latukoneen GPS-paikannin liikkuu merkittyjen pisteiden läpi. Pidempien reittien kuittaantumisessa saattaa kestää pidempään, sillä niiden ajoon kuluu jopa yhdeksän tuntia.
MunOulu tavoitti liikuntapaikan hoitaja Jouko Koskisen Virpinimestä latukoneen puikoista. Latuhaukka-palvelu oli hänelle ennestään tuntematon, mutta onneksi sen esittely käy yhtä sujuvastj kuin käyttökin.
”Kuulostaa hyvältä! Pitääpä tutustua lähemmin”, Koskinen kommentoi.
Latuhaukka-palvelu on kiistatta hyvä lisä kaupungin seurantajärjestelmän kartan rinnalle. Ladut ajetaan aina kun mahdollista, mutta varsinainen kunto on jäänyt aiemmin jokaisen käyttäjän erikseen havainnoitavaksi.
Lisälumen perään kyseleville Koskinen kertoo, että Virpinimessä saadaan käyttöön lumitykki kunhan pakkanen laskee riittävästi.
Näiden linkkien kautta pääset ajantasaisen latutiedon äärelle: https://latuhaukka.fi/ sekä https://oulu.fluentprogress.fi/outdoors