Lastentarhasta varhaiskasvatukseen -näyttely pääkirjastolla osa 120-vuotisjuhlavuotta
Poikia leikkimässä Oulu Oy:n lastentarhassa vuonna 1948. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon Uuno Laukan kuvakokoelma
Näyttely on osa Oulun varhaiskasvatuksen juhlavuotta. Vuosikymmenet ovat vierineet, lastentarhasta ja päivähoidosta on tullut päiväkoti ja varhaiskasvatus. Mustekynät ovat vaihtuneet tietokoneisiin ja Fröbelin palikoilla rakentelu BeeBotin ohjelmointiin.
Tiistaina aamulla pääkirjaston aulassa käy kuhina, kun näyttelyn koonti on käynnissä. Vitriineihin kootaan tekstejä, asiakirjoja, valokuvia ja leikkikaluja eri vuosikymmeniltä 1900-luvun alusta tähän päivään. Materiaalin koonnissa on ollut melkoinen työ.
”Edellinen Oulun varhaiskasvatusta esittelevä näyttely oli 20 vuotta sitten, kun vietimme 100-vuotisjuhlavuotta. Tämän näyttelyn materiaalit on kerätty ympäri kaupunkia, Nuorten Ystäviltä ja Oulun vanhimmista päiväkodeista. Myös omat varastot on pengottu ja historiakirjoihin tutustuttu, Oulun entinen varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen kertoo.
Tuttuja asioita löydettävänä
Elise Lujala kokosi 100-vuotisjuhlavuotta varten Oulun päivähoidon historian kirjaksi.
”Elise Lujalan kirjasta on ollut meille näyttelyn suunnittelijoille iso apu. Viimeisen 20 vuoden ajalta apua on tarjonnut myös netti, samoin Kalevan artikkelit”, varhaiskasvatuksen Alaköökissä pitkään työskennellyt ja nyt jo eläkkeellä oleva Raija Salovaara lisää.
Historiaan perehtyneiltä on hyvä tilaisuus kysyä, miten nykyinen varhaiskasvatus sitten eroaa aikaisemmasta päivähoidosta ja sitäkin aikaisemmasta lastentarhasta?
”Iso muutos työssä on näkökulman siirtyminen ison ryhmän hallinnasta lapsen yksilöllisyyteen. Voi myös sanoa, että aluksi lähtökohtana olivat aikuiset ja aikuisten mahdollisuus käydä töissä. Lapsilähtöisyys alkoi voimistua 1970-80-luvuilla. Nyt tärkeää on lapsen vahvuudet, lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja varhaiskasvatus kiinteänä osana koulutusjärjestelmää”, varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikkö Alaköökin varhaiskasvatusopettaja Tarja Mankinen kuvailee.
Näyttely on suunniteltu niin, että moni meistä voi löytää kiinnostavaa. Ehkäpä löydät entisen päiväkotisi tai työpaikkasi. Vanhat leikkikalut kiinnostanevat niin vanhoja kuin nuoria leikkijöitä. Historiasta kiinnostunut voi tutustua eri vuosikymmenten tapahtumiin.
Näyttelyyn voi tutustua pääkirjaston aukioloaikoina 12. syyskuuta asti.
Löydät myös muita Oulun varhaiskasvatuksen juhlavuoteen liittyviä juttuja helposti Mun Oulusta.