Lähes virheettömäksi kehuttu Loggia voitti museo- ja tiedekeskuksen arkkitehtuurikilpailun

Tältä näyttää Myllytulliin, nykyisen Tietomaan tontille tuleva uusi museo- ja tiedekeskus. Kuvat: Arkkitehtitoimisto OPUS Oy & Simon Mahringer

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Peräti 95 hyväksyttyä ehdotusta saaneen ja korkeatasoiseksi osoittautuneen Oulun uuden museo- ja tiedekeskuksen arkkitehtuurikilpailun voitti ehdotus nimeltä Loggia, jonka ovat suunnitelleet Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Simon Mahringer. Voittajatyötä kehuttiin hillityn tyylikkääksi ja poikkeuksellisen huolellisesti suunnitelluksi kokonaisuudeksi, jonka toiminnallisuus on ”käytännössä virheetöntä”.

Jos museo- ja tiedekeskus Luupin uudisrakennuksen suunnittelukilpailusta odotti niin sanottua wow-arkkitehtuuria, sitä ei ehkä voittajatyössä saatu, mutta korkeatasoinen ja huolellisesti historialliseen ympäristöön sopivaksi suunniteltu työ saatiin.

Matias Kotilaisen, Simon Mahringerin, Tuomas Martinsaaren ja Paul Thynellin sekä avustaja Jere Pääkkösen tekemää suunnitelmaa kehuivat kaupunkiympäristöön istuvaksi ja toiminnallisuudeltaan miltei virheettömäksi niin tilaajan edustaja, rakennuttamispäällikkö Ville Laitinen Oulun Tilapalveluista, kuin tuomaristossa istuneet arkkitehdit Marko Kivistö ja Hannele Cederström.

Kovatasoinen kilpailu

Kivistö kuvasi palkintojenjakotilaisuudessa kilpailun kokonaistasoa erittäin hyväksi, ottaen huomioon sekä tontin vaatimukset suojeltavine rakennuksineen että tilaajan monipuoliset tarpeet. Kisaan saatiin töitä kansainvälisiltä huipputoimistoilta, ja monissa kilpailutöissä oli Kivistön mukaan ”poikkeuksellista huolellisuutta ja vaivannäköä”.

Loggian sisänäkymää.

Siitä kehuttiin myös voittajatyö Loggiaa, jonka italialainen nimi tarkoittaa suomeksi pylväskäytävää.

”Sommittelu on tarkkaan harkittua, ja syntyvä kokonaisuus on vähäeleinen ja rauhallinen, aikaa kestävä”

”Nimensä mukainen vaikuttava pylväskäyttävä liittää voima-aseman ja uudisrakennuksen osia toisiinsa. Sommittelu on tarkkaan harkittua, ja syntyvä kokonaisuus on vähäeleinen ja rauhallinen, aikaa kestävä”, kuvasi Cederström voittajatyötä.

”Ehdotuksen voima on erityisen taitavassa kaupunkikuvallisen tilanteen tulkinnassa. Massoittelu luo poikkeuksellisen hienon kaupunkitilojen sarjan, ja sitä kautta lisäarvoa ympäristöön. Museoaukio sijoittuu kokoamaan tärkeimpiä yhteyksiä, ja ravintola ja aula on oikein sopivasti tuotu hyvälle paikalle aukion laidalle”, Cederström jatkoi ja kehui tilallista ja toiminnallista kokonaisuutta ”hyvin selkeäksi ja loogiseksi”, jopa ”käytännössä virheettömäksi”.

Osiin jaoteltu uudisrakennusmassa ulottuu Makasiinikadulle asti.

Cederströmin mukaan Loggia istuu harmonisesti vanhan voima-aseman mittakaavaan. Loggiassa on suojeltavan, vanhan Åströmin tornin lisäksi uusi, hieman matalampi torniosuus, johon sijoittuu porraskäytävä ja observatorio. Osiin jaettu rakennuskokonaisuus ulottuu aina Makasiinikadulle saakka.

”Alusta loppuun saakka on perehdytty kaikkiin haasteisiin, rakennusteknisistä haasteista kaupunkikuvallisiin haasteisiin ja syviin arkkitehtonisiin merkityksiin”, kehui myös arkkitehti Marko Kivistö voittajatyön huolellisuutta.

”Syntyvää kokonaisuutta leimaa vähäeleisyys ja rauhallisuus, tyyneys”, Kivistö tiivisti.

Loggia asemapiirroksessa.

Suunnitelman tekijät allekirjoittivat näkemyksen: haussa oli tyyni ja rauhallinen kokonaisuus, joka tukee kaupunkikulttuuria.

”Se ei tuntunut enää yksittäiseltä talolta, vaan oikeastaan enemmän kaupunginosalta.”

”Nopeasti tunnistimme, että tässä tehdään aika isoa kulttuurirakennusta. Se ei tuntunut enää yksittäiseltä talolta, vaan oikeastaan enemmän kaupunginosalta. Tämähän on melkein kokonaisen korttelin kokoinen rakennuskokonaisuus”, arkkitehti Tuomas Martinsaari totesi.

Valmista vuonna 2026

Uuden museo- ja tiedekeskuksen odotetaan olevan valmis kulttuuripääkaupunkivuonna 2026. Tietomaan käytössä olevaan suojeltuun päärakennukseen tehdään peruskorjaus ja tilamuutoksia. Peruskorjattavaan osaan liittyvä uudempi Tiedeteatteriosa suljetaan ensi heinäkuussa ja se puretaan. Laajempi uudisosa rakennetaan suojellun rakennuksen yhteyteen.

Uuteen rakennuskokonaisuuteen tulee sijoittumaan pääosa museo- ja tiedekeskusorganisaation henkilöstöstä sekä käyntikohteisiin kuuluvat Tietomaa ja Pohjois-Pohjanmaan museo.

Tuleva näyttely- ja tapahtumakeskus yhdistää museon ja tiedekeskuksen sisällöt monipuoliseen eri taiteenalojen tapahtumatarjontaan. Tavoitteena on yli 200 000 vierailijaa vuodessa, avajaisvuonna jopa 500 000. Museo- ja tiedekeskuksen johtaja Jonna Tamminen lupasi, että aukioloaikoja laajennetaan, ja keskuksessa tulee olemaan toimintaa aamusta pitkälle iltaan ja joskus jopa yöhön.

Tamminen sanoi kiinnittäneensä tuomaristossa huomiota erityisesti ravintolan sijaintiin ja toteutukseen, jotta kokonaisuudesta tulee viihtyisä yleisölle. Hän lupasi myös, että yleisö saa huippusisältöä, joka yllättää.

”Yksi muutos on myös se, että avaamme keskustelua yleisön suuntaan ja rakennamme kokonaisuutta yhdessä. Sitä kautta saamme kohteen, joka varmasti houkuttelee käymään yhä uudelleen”, Tamminen sanoi.

Palkitut ehdotukset:

1. palkinto: Loggia, tekijät Matias Kotilainen, Simon Mahringer, Tuomas Martinsaari ja Paul Thynell, avustaja Jere Pääkkönen; Arkkitehtitoimisto OPUS Oy & Simon Mahringer Dipl. Arch. ETH

2. palkinto: Noste, tekijät Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen; avustajat Tommi Junnola, Otto Autio, Juho Manka ja Kirsi Taiviola, lasi ja valo; Verstas Arkkitehdit Oy

3. palkinto: Hohde, tekijät William Matthews sekä työryhmä Giuseppe Tonelli, Elle Thompson, Lilian Wichmann, Adam Klestil ja Edward Kilkenny-Brown; visualisointi Kin Studio; William Matthews Associates

Oulun kaupungin lunastamat työt:

  • Rysä, tekijät suunnittelutiimi JKMM: Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Asmo Jaaksi, Juha Mäki-Jyllilä, Gregor Turnsek, Marko Pulli, Salla Oikkonen, Katriina Kakko; suunnittelutiimi Andrea Tabocchini Architecture: Andrea Tabocchini ja Francesca Vittorini; erikoissuunnittelu: Ilkka Mikkola, Ramboll Finland Oy, rakennesuunnittelu, Soila Lokasaari, VSU maisema-arkkitehdit Oy, pihasuunnittelu, Päivi Meuronen, JKMM Arkkitehdit, näyttelysuunnittelu; JKMM Arkkitehdit Oy ja Andrea Tabocchini Architecture
  • Sardiini, tekijät Mara Partida ja Héctor Mendoza; avustajat Damian Plouganou, Oscar Espinosa, Alejandro Alvarez, Pablo Muñoz, Germán Bosch ja Liina Kiviö; Mendoza Partida Architecture Studio

Kunniamaininnat:

  • Nuotta, tekijät Juho Koistinen ja avustajat Talvi Kugge ja Henri Puolanne; Arkkitehdit Kontukoski Oy
  • Kumiki, tekijät Tuomas Silvennoinen ja Pekka Mäkelä; työryhmä Emanuel Lopes ja Oskar Suomalainen; avustaja Margarita Vodneva; mallinnukset Hansinok ja PES-arkkitehdit; PES-Arkkitehdit Oy
  • Kvartetti, tekijät Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen; avustajat Matti Wäre, Sebastian Zuleger, Linda Valkama, Ella Nikulainen, Sofia Jokhadze ja Yusuke Kawashima; Arkkitehtitoimisto K2S O

 

Lue myös