KunnonLähde näyttää mallia koko Suomelle – lisää ohjaajia mahtuu mukaan

KunnonLähde tarjoaa monipuolista toimintaa 65 vuotta täyttäneille. Kuva: Oulun kaupungin kuva-arkisto.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

KunnonLähde on jo vuodesta 2004 nykyisessä muodossaan toiminut, joten mistään hetken huumasta ei ole kyse. Oulun kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilyksen mukaan häneltä on muutamaan otteeseen muiden kuntien ja kaupunkien taholta kysytty, miten Oulussa on saatu vertaistoiminta menestymään tällaisessa mittakaavassa.

”Menestyksen salaisuus on ennen kaikkea ohjaajien innostuneisuus ja heidän motivaatio on koko homman perusta. Siitä iso kiitos isolle joukolle vertaisohjaajia. Ilman heitä ja heidän panostaan tämä ei onnistuisi”.

Vertaisohjaajat ovat toiminnan sydän

Toiminnan kokonaiskoordinaatiosta ja esimerkiksi tilavarauksista huolehtii kaupungin liikuntapalvelut. Toiminnan varsinainen sydän on aktiivinen vertaisohjaajien joukko.

”Kaupunki pyrkii myös tukemaan vertaisohjaajia ja huolehtimaan siitä, että informaatio eri tahojen välillä liikkuu”, Epäilys sanoo.

Vertaisohjaajat ovat vapaaehtoisia ja nimensä mukaisesti ryhmissä kävijöiden vertaisia, jotka voivat omien kokemustensa kautta ohjata ja auttaa muita ryhmäläisiä. Ohjaajat ovat vuosien varrella saaneet tunnustusta työstään. Vuonna 2009 VARES palkitsi toiminnan ansioituneesta vapaaehtoistoiminnasta, ja Pohjois-Pohjanmaan liikunta on palkinnut vertaisohjaajat vuonna 2011 liikunnan tasa-arvotyöstä sekä vuonna 2012 vuoden liikuttajina.

Hyvinvointia yhdessä tehden

Yhteistä KunnonLähde-toiminnan ryhmille on hyvä henki ja yhdessä tekemisen meininki. Toiminnassa on tällä hetkellä liikuntaryhmiä lajeinaan muun muassa sählyä, senioritanssia, kuntosalia, lentopalloa, sauvakävelyä, sulkapalloa ja luistelua. Muitakin aktiviteetteja löytyy, kuten esimerkiksi videokerho ja yhteislaulutilaisuudet, joten pelkistä liikuntaryhmistä ei ole kyse. Ja uusia ryhmiä pyritään muodostamaan toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Sosiaalisuuden merkitys näkyy niin vertaisohjaajien tapaamisessa kuin ryhmissäkin. Ryhmiin saatetaan tulla paikalle jo hyvissä ajoin, ihan vain juttelemaan, ja toiminta ryhmissä voi myös tahdiltaan olla sellaista, että sen lomassa ehtii jutella ja naureskella.

Kunnon Lähde -toiminnan koordinaattori Arja Männikön mukaan usein uudet ohjaajat tulevat ryhmien sisältä, eli joku aiemmin harrastaneista siirtyy ohjaamaan.

”Tähän asti on ohjaajia löytynyt, jos joku on joutunut esimerkiksi terveyssyyn takia jäämään pois.”

Mutta uusia vertaisohjaajia kaivataan aina mukaan. Ammattilainen ei tarvitse olla: yhdessä tekeminen on tärkeintä.

”Erityisesti haluttuja ovat kuntosali-isännät ja -emännät, sekä jumppaohjaajat.”

Ja ovat uudet ryhmäläisetkin totta kai tervetulleita. Senioritanssiryhmissä etenkin miehet saisivat lämpimän vastaanoton.

Mikä on KunnonLähde?

  • Vertaisohjaajien ohjaamia, maksuttomia liikunta- ja toimintaryhmiä yli 65-vuotiaille oululaisille
  • Ryhmiä kokoontuu ympäri Oulua ja ympäri vuoden
  • Toimintaa tukee Oulun kaupunki
  • Lisätietoa kaupungin verkkosivuilta.