Kulttuurijohtaja Samu Forsblom: Oulu2026 tuo pitkäkestoista nostetta koko Pohjois-Suomeen

"Pohjoisen ihmisiä yhdistää ennen muuta arktinen luonto, ja haluamme kulttuurin keinoin kiinnittää huomion ilmastonmuutoksen hillitsemiseen", kulttuurijohtaja toteaa. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Oulu olisi yksi historian pohjoisimpia kulttuuripääkaupunkeja. Lähtökohtana on Oulun historia ja vahvuudet, kuten vaikkapa terva, teknologia ja pohjoinen luonto. Emme halua mitään päälle liimattua kulttuuria, vaan kulttuuripääkaupunkivuoden teemat nousevat aidosti pohjoissuomalaisista juurista”, Oulu2026-hankkeen ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo.  

Oulun hakemuksessa korostetaan koko Pohjois-Euroopan elinvoiman vahvistamista. 

”Pääteemamme mukaisesti lämmitämme kulttuuri-ilmastoa luomalla kulttuurin keinoin virikkeellistä ja yhteisöllistä elämää tänne pohjoisimman Euroopan keskukseen. Pohjoisen ihmisiä yhdistää ennen muuta arktinen luonto, ja haluamme kulttuurin keinoin kiinnittää huomion ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Tapahtumat myös järjestettäisiin ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Rohkeasti reunalla -teeman mukaisesti luomme keskustelua Euroopan reuna-alueiden välille.”  

Oulun hakemuksen teemoja ovat myös vastakohtien voima ja villisti kaupunki. Teknologian ja taiteen yhdistäminen on viimeisen vuoden ajan ollut entistäkin ajankohtaisempaa, kun virtuaalinen kulttuuri on vastannut taide-elämysten nälkään. 

”Mitä saadaan aikaan, kun oululainen taiteilija ja insinööri alkavat yhdessä kehittää tulevaisuuden kulttuurin ilmenemismuotoja esimerkiksi virtuaalitodellisuutta hyödyntämällä? Järjestämme erilaisia työpajoja, jotka tuovat eri alojen osaajat yhteen. Kaupungin pitää myös panostaa kulttuuri-infran uusimiseen esimerkiksi kirjastoissa ja museoissa. Oulu on pragmaattinen ja hyvin toimiva kaupunki, mutta kulttuurin avulla tänne saadaan kipinää ja sopivan hullua luovuutta. Omaleimainen pohjoinen kulttuuri tekee kaupungista kiinnostavamman myös matkailijoille”, Forsblom toteaa.  

Oulusta oon ja kehtaan sanua 

Hakuprosessi on ollut tutkimusmatka Oulun imagoon ja identiteettiin.  

”On hienoa, että kaupungissamme on niin paljon idearikkaita kulttuurialan ammattilaisia. Yhdessä meidän pitää nostattaa paikallista henkeä ja olla ylpeitä siitä, mitä Oululla on tarjota. Kaupunkilaiset halutaan mukaan tekemään ja kokemaan juhlavuotta. Samalla paikalliset toimijat hakevat uusia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita”, Forsblom kertoo.   

Hankkeeseen sijoitettu raha tuo pitkäkestoisia taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia vaikutuksia kaupunkiin. 

”Kaupunki sijoittaa kulttuuripääkaupunkiin yhden kolmasosan hankkeen menoista, valtio toisen kolmasosan ja yritykset ja säätiöt loput. EU antaa käyttöön kulttuuripääkaupunkivuoden tittelin. Kulttuuripääkaupunkivuodet ovat tutkitusti lisänneet matkailua ja kasvattaneet kulttuurialan työpaikkoja. Esimerkiksi Turku panosti kulttuuripääkaupunkivuoteensa 18 miljoonaa euroa, ja vuosi jätti aluetaloudellisia vaikutuksia noin 260 miljoonaa euroa. Tärkeintä on, että kaupunkiin syntyy uudenlaista pehmeää vetovoimaa ja luovuutta”, Forsblom sanoo. 

Kulttuuripääkaupungit 2026 valitaan kesäkuussa 

– Suomi ja Slovakia on valittu Euroopan kulttuuripääkaupunkien isäntämaiksi vuodelle 2026

– Suomessa tittelistä kisaavat Oulu, Savonlinna ja Tampere 

– kansainvälinen asiantuntijaraati valitsee näistä kolmesta yhden kaupungin kesäkuussa. Raati vierailee Suomessa toukokuussa tutustumassa ehdokkaisiin

– jos Oulu valitaan kulttuuripääkaupungiksi, kaupunki aloittaa uuden hakukierroksen juhlavuoden tapahtumista

– lisätietoja:  www.oulu2026.eu