Kristillisen koulun uusi kiinteistö Toppilansaaressa ylittää käyttäjiensä odotukset

Opettaja Tapio Pokka ja rehtori Mikko Saukkonen ovat olleet tyytyväisiä Kristillisen koulun uuteen hirsirakennukseen, jossa tunnelma on nykyaikaisuudestaan huolimatta kyläkoulumainen. Kuvat: Maiju Pohjanheimo

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kristillinen koulu on toiminut Oulussa vuodesta 2009 alkaen. Ennen uuden rakennuksen valmistumista koulu oli vuokralla Välivainion koulukiinteistössä. Rehtori Mikko Saukkonen on erittäin tyytyväinen uuteen kouluun.

”Nykyaikaisiin tiloihin on saatu hieman kyläkoulumaista tunnelmaa. Hirsi on materiaalina perinteinen, mutta tyyli on moderni ja raikas.”

Tilasuunnittelun lähtökohtana oli muunneltavuus. Se on toteutettu avattavilla väliseinillä, joilla tiloja voidaan yhdistää ja erottaa. Luokkatiloihin liittyy aina pienryhmätila ja lisäksi käytävissä on levennettyjä osia, jotka on suunniteltu toimimaan opetustilan monikäyttöisenä jatkeena.

Hirsimateriaalia on käytetty sekä sisä- että ulkopinnoissa, luokkahuoneiden viihtyvyyteen ollaan tyytyväisiä.

Opetusryhmiä koulussa on tällä hetkellä kymmenen, mutta todennäköisesti tulevaisuudessa enemmän. Suunnitelmissa on jo laajennus, jonka mahdollistaa viereinen tyhjä tontti. Luokkatilat ovat yhteisessä käytössä ja soveltuvat monenlaiseen toimintaan. Koulussa toimii useita harrastuskerhoja ja lisäksi on mahdollisuus käydä maksullisilla soittotunneilla koulun tiloissa.

”Piha-alue on tarkoitettu yleiseen käyttöön. Alueen lapset ja perheet ovat tervetulleita käyttämään leikkialueita ja kenttää silloin kun ne eivät ole koululaisten käytössä.”

Hirrestä toteutettu ratkaisu todettiin parhaaksi

Koulurakennuksen ulkoseinät on tehty hirrestä. Sisäseinistä osa on verhottu hirsipaneelilla niin, että kaikissa luokkatiloissa ainakin yksi seinä on hirsipintainen. Puurakentaminen on alueella suosituksena, muttei kuitenkaan ehdoton vaatimus.

”Puurakentaminen oli meillekin etusijalla ja sen huomioimme myös suunnitelmien kilpailutuksessa. Kilpailu oli tiukka ja ehkä hieman yllättäen sen voitti hirsirakennus, jossa hinta–laatusuhde todettiin parhaaksi, kertoo hankkeessa alusta asti mukana ollut opettaja Tapio Pokka.

Hankekilpailutus järjestettiin vuonna 2019, ja sen tuloksena arkkitehtisuunnitelmat laati arkkitehtitoimisto Ark’Aboan Pia Helin. Kokonaisvastuu-urakoitsijaksi valikoitui Mediset Hoivarakentajat Oy. Rakentaminen käynnistyi 2020.

Pokan mielestä itse rakennustyö sujui ongelmitta ja aikataulussa.

”On ilo huomata, että pienenä yhdistyspohjaisena toimijana saimme näin hyvää palvelua kaikilta hankkeen osapuolilta. Voin sanoa, että saimme jopa enemmän kuin osasimme toivoakaan.”

Kaupunki apuna suunnitteluprosessissa

Välivainion aluekehittämishankkeen myötä oli pitkään tiedossa, että kristillisen koulun aikaisemman toimipaikan vuokrasopimus päättyy. Uutta tilaa etsittiin ahkerasti.

”Kävimme katsomassa lukuisia erilaisia tiloja vuosien varrella. Vuonna 2015 saimme tietää vapaasta koulutoiminnalle kaavoitetusta tontista Toppilansaaressa, kertoo Pokka.

Koulun hankesuunnittelutyö alkoi vuonna 2016. Parin vuoden prosessin aikana yhteistyö kaupungin kanssa oli säännöllistä.

”Kaupungin teknisen keskuksen kanssa on kaiken aikaa yhteys toiminut todella hyvin. Saimme neuvontaa paitsi rakennusluvan hakemiseen, myös suunnitteluohjeistusta kaupunkikuvan näkökulmasta.”

Kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen tehtävänä on muun muassa tarjota sopivia tontteja erilaisille käyttäjille tarpeen mukaan, yleensä vuokraamalla.

”Tilanne oli melko mutkaton, sillä kyseinen tontti oli koulukäyttöön kaavoitettu, eikä kaupungin koulutoimella ollut omia tarpeita. Suunnittelua edistettiin riittävän pitkällä tonttivarausajalla”, kertoo yritystonteista vastaava Jukka Kangas.