Koulutuskeskusteluun osallistuva some-asiantuntija Harto Pönkä: Informaatiolukutaito on yhä tärkeämpää
Sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä osallistuu Oulun pääkirjaston Pakkalan salissa tiistaina järjestettävään suureen koulutuskeskusteluun. Kuva: Harto Pönkä
Oulussa asuva Harto Pönkä on koulutusteknologian, sosiaalisen median ja tietosuojan asiantuntija. Hän on ohjelmistoalan yrittäjä yrityksessään Innowise. Pönkä ylläpitää myös blogia nimeltä Lehmätkin lentäis, jossa hän kirjoittaa muun muassa sosiaalisesta mediasta sekä julkaisee pitämiensä koulutusten esityksiä.
Pönkä osallistuu tiistaina Oulun pääkirjaston Pakkalan salissa järjestettävään paneelikeskusteluun, joka liittyy sivistysohjelman päivittämiseen. Hän arvioi voivansa tuoda keskusteluun asioita tulevaisuudessa tarvittavista taidoista, joita ovat digitaalinen osaaminen, moniluku- ja informaatiolukutaito ja myös asioita disinformaation ja salaliittoteorioiden leviämisestä internetissä.
Virheellisiä väitteitä paljon
Sosiaalisessa mediassa leviää paljon virheellisiä väitteitä. Harto Pönkä arvioi, että ne voivat olla salaliittoteorioita, vääristeltyjä väittämiä, valeprofiileja, huijauksia, tietojenkalasteluja ja kaupallisessa tarkoituksessa tehtyjä erehdyttäviä sisältöjä.
”Kaupallisuus on niin läpilyövä asia somessa, että tulemme jo pelkästään sen vuoksi helposti ikään kuin sokeaksi sille, kuinka usein ja monella tavalla meihin yritetään vaikuttaa”, hän kertoo.
Pönkä kirjoitti äskettäin siitä, kuinka Facebookin oman tutkimuksen mukaan nykyisin eniten uudelleenjaetut sisällöt ovat sitä todennäköisemmin virheellisiä, mitä useamman käyttäjän kautta sisältöä on jaettu eteenpäin. Hän itse kertoo tutkineensa eniten Twitter-käyttäjien verkostoja ja palvelussa esiintyviä botti- ja trollitunnuksia.
”Kokonaiskuvassa Twitteristä on helppo erottaa tiettyjä disinformaatiota tuottavia ja jakavia ryhmittymiä. Esimerkiksi koronaan liittyviä virheellisiä väittämiä levitetään jatkuvalla syötöllä. Myös Ukrainan sotaan liittyvissä somejulkaisuissa on syytä olla tarkkana sen suhteen, mitä itse julkaisee, klikkaa ja välittää eteenpäin”, hän kertoo.
Vaalivaikuttaminen havahdutti
Harto Pönkä on syntynyt Helsingissä, kasvanut Vantaalla ja muuttanut opiskelemaan Ouluun vuonna 2002. Hän perusti Lehmätkin lentäis -blogin opiskellessaan koulutusteknologiaa Oulun yliopistossa vuonna 2006.
”En silloin ajatellut, että blogi voisi olla olemassa vielä 16 vuotta myöhemmin”, hän toteaa.
Pönkä on ollut kiinnostunut toiminnasta media- ja informaatiolukutaidon lisäämiseksi kauan. Valmistuttuaan kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2008 hän jäi pariksi vuodeksi yliopistolle opettamaan tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä.
Pönkä alkoi tutkia sosiaalista mediaa, koska sillä näytti olevan monien hyötyjen lisäksi myös varjopuolia, kuten jäsenilleen vahingolliset verkkoyhteisöt ja nettikiusaaminen. Hänelle vuosi 2018 oli käänteentekevä ajankohta. Silloin paljastui kaikessa laajuudessaan, miten sosiaalisella medialla oli pyritty vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.
”Tänä päivänä informaatiolukutaito on yhä tärkeämpää kaikenikäisille”, hän toteaa.
Pönkä on mukana Julkisen sanan neuvostossa yleisön edustajana ja faktantarkastusyhteisö Faktabaaria ylläpitävän Avoin yhteiskunta ry:n hallituksessa. Hän on kirjoittanut kirjat Sosiaalisen median käsikirja ja Open somekirja.
Sivistysohjelmaan ehdotuksia
Suuri koulutuskeskustelu käydään Oulun pääkirjaston Pakkalan salissa tiistaina kello 18.30 alkaen. Keskustelu liittyy sivistysohjelman päivitystyöhön ja siinä on monia teemoja, jotka liittyvät esimerkiksi tulevaisuuden koulutukseen ja digitalisaatioon. Oululaisia kutsutaan mukaan sivistysohjelman päivitystyöhön. Kuulijat voivat paneelikeskustelun jälkeen esittää kysymyksiä ja kertoa omia ideoitaan.
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja Suvi Helanen lausuu paneelikeskustelussa avaussanat. Siihen osallistuvat Harto Pöngän lisäksi puheenjohtajana toimiva sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä, Oulun kulttuurisäätiön johtaja Piia Rantala-Korhonen, Oulun yliopiston koulutusdekaani Sari Harmoinen, Oulun nuorisovaltuuston puheenjohtaja Siiri Ruokola, Metsokankaan koulun rehtori Otto Leskinen, Madetojan musiikkikoulun rehtori Jani Syrjälä, Oulun konservatorion rehtori Noora Tuominen ja Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Vesa Ilola.
Paneelikeskustelu päättyy 20.30. Se lähetetään suorana Mun Oulussa.