Koulut aukeavat torstaina – tärkeintä on, että lapsilla on turvallinen olo
Kajaanintullin koululla alkaa jälleen vilinää, kun koulut aukeavat torstaina. Kuva kaupungin kuva-arkisto.
Moni kaipaa jo kavereita, yhdessä oloa ja normaalia arkea. Monia lähiopetukseen palaaminen myös mietityttää, onko kouluun palaaminen turvallista.
Vanhemman mielen voi vallata huoli. Silloin voi helposti käydä niin, että kertoo omia pelkojaan vaikkapa puhelimessa ystävälleen lapsen kuullen.
”Tämä tilanne, jossa nyt elämme, on hyvin poikkeuksellinen ja se aiheuttaa varmasti hämmennystä meissä kaikissa. Vallitseva tilanne voi aiheuttaa erilaisia tunteita kuten pelkoa, ahdistusta, jännitystä ja epävarmaa oloa. Mahdollisesti mietityttää koronaan sairastuminen, mutta ihan jo perusasiat kuten vaikkapa se, että miten kavereiden kanssa tulee sujumaan etäopiskelun jälkeen ja olenko opiskellut riittävästi, voivat pohdituttaa”, muistuttaa koulukuraattori Tiia Maikkula-Moilanen.
Aikuisten tulee myös pohtia, miten ja missä seurassa asioita ruotii.
”Jokaisella on oikeus omiin kokemuksiinsa ja kaikkiin tunteisiin. Aikuisten on kuitenkin hyvä miettiä, missä tilanteessa ja kenen seurassa purkaa omia huoliaan ja pelkojaan, jotta ei kuormita lasta tai nuorta liikaa. Erityisesti lapsia ja nuoria on syytä suojella aikuisten peloilta ja katastrofiajatuksilta sekä liiallisilta koronauutisilta”, kertoo koulupsykologi Liisa Kontio.
Turvavälit kunnossa, käsiä pestään usein
Hallituksen päätöksen mukaisesti varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen liittyvät rajoitukset poistuvat torstaista alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki esi- ja perusopetuksen oppilaat palaavat takaisin lähiopetukseen, ja etäopetusta ei enää järjestetä.
Koulutyö kaikilla Oulun kouluilla suunnitellaan niin, että kouluun on turvallista tulla. Erilaisilla tilajärjestelyillä vältetään eri oppilasryhmien lähikontakteja. Koulupäivän alkamista ja välitunteja voidaan porrastaa. Myös syömään mennään porrastetusti ja riittävistä turvaväleistä huolehtien.
Turvallisuutta lisää myös hyvä hygienia. Koulujen siivousta tehostetaan. Käsiä pestään usein. Kouluruokailu järjestetään porrastetusti ruokasalissa riittävistä turvaväleistä huolehtien, ja henkilökunta jakaa ruoan oppilaille.
Erilaista yhdessä oloa
Koulunkäynti tulee olemaan erilaista kuin ennen etäkoulun alkamista. Tähän on lapsia ja nuoria hyvä valmistaa jo kotona. Koulussa ollaan nyt lähinnä oman ryhmän kanssa ja turvaväleistä pitää huolehtia.
Kontion ja Maikkula-Moilasen mielestä lapsille on tärkeä kertoa, että aikuiset miettivät sellaiset ratkaisut, että kouluun on mahdollisimman turvallista tulla.
”Turvallinen olo on nyt tärkeintä. Emme voi juurikaan vaikuttaa siihen, miten koronavirustilanne kehittyy ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Siihen voimme suuresti vaikuttaa, että meidän lapsilla ja nuorilla on läsnäolevia ja turvaa tuovia aikuisia, jotka pitävät yllä toivoa, että tästäkin selvitään.”
Kouluissa noudatetaan mahdollisimman pitkälle normaalia lukujärjestystä. Kevään kahdella viimeisellä kouluviikolla panostetaan erityisesti oppilaiden hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen.
”Kouluissa työskentelee aikuisia, jotka ovat niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin tukena. Opettajat, kouluterveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit sekä nuorisopalveluiden työntekijät ovat valmiina auttamaan erilaisissa kysymyksissä ja tilanteissa, Kontio ja Maikkula-Moilanen muistuttavat.
Koulut jatkavat lähiopetusta torstaina
Hallitus päätti 29.4. purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet terveysviranomaisten arvion pohjalta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki esi- ja perusopetuksen oppilaat palaavat takaisin lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen, ja etäopetusta ei enää järjestetä.