Koululaisten Yrityskylässä opitaan toimimaan yhdessä

Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylässä käy vuosittain peräti 98 prosenttia alueen alakoululaisista, noin 6 500 oppilasta. Oulun keskustassa BusinessAsemalla sijaitsevassa yläkoulun Yrityskylässä käy noin 6 000 oppilasta. Kuva: Anne Peltola

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yrityskylässä oppilaat pääsevät harjoittelemaan, miten yhteiskunnassa voidaan vaikuttaa sekä toimia aktiivisesti ja vastuullisesti. Yrityskylän toiminta perustuu opetussuunnitelmaan.

Yrityskylä toimii Suomessa yhdeksällä eri alueella: Espoossa, Helsinki-Vantaan alueella, Kaakkois-Suomessa, Itä- Suomessa, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Kylissä käy vuosittain noin 90 000 oppilasta. Yrityskylä-toimintaa järjestää Talous ja nuoret TAT.

Monipuolinen kokonaisuus

Yrityskylä-päivän lisäksi oppimiskokonaisuuteen kuuluu koulutusta opettajille, oppimateriaaleja ja kouluissa pidettäviä oppitunteja.

”Yrityskylä on ihana konsepti! Opettajien kannattaa lähteä tähän mukaan avoimin mielin ja positiivisella asenteella. Näin saadaan oppilaatkin innostumaan Yrityskylästä”, kertoo opettaja Eveliina Jurvelin Jäälin koululta.

Opettajilta Yrityskylässä käynti vaatii suunnitelmallisuutta. ”Ennen kyläpäivää meidän täytyy ennättää käydä yhdessä läpi kaikki materiaalit. Jäälin koululla olemme valmistautuneet päivää varten 1,5 viikkoa”, opettaja Eveliina Jurvelin toteaa.

Päivä käsikirjoituksen mukaan

Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylässä käy vuosittain noin 98 prosenttia alueen alakoululaisista, noin 6 500 oppilasta. Oulun keskustassa BusinessAsemalla sijaitsevassa yläkoulun Yrityskylässä käy noin 6 000 oppilasta.

Oulun lisäksi molempiin kyliin saapuu oppilaita Kainuusta ja Lapista. Toiminta alkaa lokakuussa, jotta kouluille jää aikaa käydä ensin läpi oppimiskokonaisuuteen liittyvät opetusmateriaalit. Viimeiset kylävierailut tapahtuvat toukokuussa.

”Päivän aikana alakoulun Yrityskylässä on opettajien ja oppilaiden lisäksi 5-6 vastuuohjaajaa, jotka ohjaavat ja auttavat lapsia ja vetävät päivän läpi. Päivän tapahtumat etenevät käsikirjoituksen mukaan, jonka ovat tehneet aluekoordinaattoreina työskentelevät omat pedagogimme. Käsikirjoituksissa kuuntelemme myös kumppaniyrityksiämme, jotta pystymme tuomaan esille yritysten liiketoimintaa ja arvoja”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän aluepäällikkö Sanna Fingerroos.

Yrityskylässä lapset ja nuoret opettelevat yhteiskunnan normaaleja pelisääntöjä. Kuva: Sanna Fingerroos

Pienoiskaupungissa homma rullaa

Toppilassa sijaitseva Alakoulun Yrityskylä on oma pienoiskaupunkinsa, jossa oppilaat työskentelevät omissa ammateissaan ja saavat palkkaa. Oppilaat opettelevat myös toimimaan kuluttajina.

Jokainen oppilas saa Yrityskylä-päiväksi oman ammattinsa. Ammattien valinnassa opettajilla ja heidän oppilastuntemuksellaan on suuri rooli.

”Saimme Yrityskylästä listan yrityksistä ja ammateista. Kävimme listan läpi yhdessä luokassa ja tutustuimme vaihtoehtoihin”, opettaja Eveliina Jurvelin jatkaa. 

Yrityskylän ammattien jako tapahtuu hyvin oppilaslähtöisesti. Jäälin koulussa luokan seinälle laitettiin työpaikkailmoitukset, joissa kerrottiin millaista työtä on tarjolla ja millaisia työntekijöitä etsitään. Oppilaat saivat itse tai yhdessä kaverin kanssa pohtia, mikä olisi sopivin ammatti. Tämän jälkeen oppilaat täyttivät työnhakulomakkeet.

”Jos samaa paikkaa haki useampi oppilas, niin keskustelimme sitten yhdessä, että haluaisiko joku hakea jotain muuta työpaikkaa”, Eveliina täydentää.

Päivä täynnä tapahtumaa

Alakoulun oppilaat tulevat Yrityskylään kello 9.30. Alkuvalmistelujen jälkeen päivä pyörähtää käyntiin. Työantajia on 20, joista jokaisen palveluksessa työskentelee 3-5 oppilasta.

Päivän aikana on neljä työvuoroa ja kaksi vapaavuoroa. Vapaavuorolla oppilaat voivat vaikka pelata jalkapalloa tai käydä tekemässä ostoksia ansaitsemillaan palkkarahoilla.

”Yrityskylässä on käytössä oma pankkikorttijärjestelmä. Jokainen oppilas saa oman pankkikortin, johon maksetaan palkka kaksi kertaa päivässä. Palkkarahoilla voi asioida kaupoissa ja ostaa tuotteita”, Sanna Fingerroos kertoo kylän toiminnasta. Yrityskylä-päivä päättyy kello 14.

Yläkoulun Yrityskylässä sukelletaan jo syvemmälle businesskuvioihin.

”Yläkoulun Yrityskylä on kansainvälisen liiketoiminnan digitaalinen peliareena, jossa oppilaiden muodostamat johtoryhmät kilpailevat keskenään. Parhaan tuloksen niin yrityksen maineen kuin talouden kannalta saanut voittaa”, Sanna kertoo.

Kurkkaus tulevaisuuteen

Yrityskylä noudattaa toiminnassaan kuntien ja terveysviranomaisten linjauksia.

”Yhden päivän aikana alakoulun Yrityskylässä on 2-4 luokkaa. Yläkoulun Yrityskylään mennään yksi luokka kerrallaan”, Sanna jatkaa.

Jäälin koulussa kuudetta luokkaa käyvän Elielin mielestä Yrityskylä on mukava paikka.

”Koulussa me ensin tehtiin Yrityskylään liittyviä tehtäviä. Täällä kylässä olen työskennellyt tehtaanjohtajana. Olen päässyt myymään ja ostamaan tavaroita ja maksamaan työntekijöille palkkaa”, Elias selittää.

Parasta Eliaksen mielestä Yrityskylä-päivässä on ollut työelämään tutustuminen.

”Täältä saa vähän käsitystä siitä, että minkälaista työtä olisi kiva tehdä”, hän kertoo.

Yrityskylä 10 vuotta

– toiminta alkoi Helsingissä vuonna 2010
– ensimmäinen kylä rakennettiin Tekniikan museoon
– aluksi kylät olivat vain kuudesluokkalaisille
– Pohjois-Pohjanmaalla alakoulun Yrityskylä-toimintaa pilotoitiin vuonna 2013
– Yläkoulun Yrityskylä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018