Kotihoidon asiakkaat virkistyvät retkeillen Oulussa
Potnapekalla ajelu valaisi kotihoidon asiakkaiden päivän ja toi mieleen muistoja Oulusta. Kuva: Minna Alahuhtala
Elokuussa on jo käyty ajelemassa Potnapekalla pari tuntia.
”Kaikki olivat niin tyytyväisiä”, kertoo keskustan kotihoidon palveluesimies Riikka Lampinen. ”Vaikka mukana oli muistisairaita ihmisiä, he tunnistivat, että nyt me tulemme Tuiraan ja että tuolla on vanha synnytyssairaala. Teimme parin tunnin ajelun, mikä on aika pitkä aika, mutta eräs asiakkaistamme huudahti, että hän voisi istua vaikka Pariisiin saakka!”
Lampinen huomioi, että erityisesti pienistä lapsista Ainolan puistossa ilahduttiin paljon.
Maisemat vaihtuvat ja se tuntuu mukavalta. Kuva: Riikka Lampinen
Potnapekalla ajeli 24 kotihoidon asiakasta ja heidän omaistaan, mukana oli myös hoitohenkilökuntaa. Nuorin asiakas oli 58-vuotias ja vanhin 94-vuotias. He kaikki ovat monisairaita ja muistisairaita.
”Retkeily ja sen tapahtumat puhuttavat meidän asiakkaitamme aina sen seuraavan vuoden. Se on iso ponnistus kotihoidolle järjestää, mutta anti on valtava”, tietää Lampinen.
Monesti on hyvin iso kynnys lähteä pois kodista ilman kaveria tai saattajaa.
Retkikohteissa pitää huomioida tasapuolisuus, jotta erikuntoiset asiakkaat pääsisivät kukin jollekin retkelle. Tänä perjantaina mennään Suvelan leirikeskukseen Kiiminkiin. Retkipäivän mahdollistaa Tuomiokirkkoseurakunnan Yhteisvastuu-keräyksen varat. Mukaan pääsevät myös omaishoitajat.
”Todella harvinaista on, että omaishoitajat ja omainen pääsevät yhdessä jonnekin”, huomauttaa Lampinen.
Omaishoitajat saavat valita hieronnan, jalkahoidon tai kampaamon Suvelassa. Diakoniatyöntekijät ja hoitohenkilökunta huolehtivat sillä aikaa asiakkaista.
Syyskuussa lähdetään Turkansaareen. Sinne vie matalalattiabussi, jotta mukaan pääsevät myös pyörätuoliasiakkaat.
Pari tuntia Potnapekan kyydissä sujahti nopeasti. Kuva: Riikka Lampinen
Oulun kaupungin kotihoidon retkipäivät järjestetään Oulun kaupungin lahjoituskassan varoilla. Retket on suunnattu niille kotihoidon asiakkaille, joiden elämänpiiri on monesti kotiin tiukasti sidottu.
Aina retkipäivälle ei kuitenkaan haluta lähteä.
”Monesti on hyvin iso kynnys lähteä pois kodista ilman kaveria tai saattajaa. Kun ihmiselle tulee sairaus, se kynnys poistua kotoa kasvaa mitä pidempään olet vain siellä”, tietää Lampinen.
Kotihoidon asiakkaat kuitenkin periaatteessa odottavat kesää ja sitä että pääsisi ulos.
”Meillä on keskustan kotihoidon piirissä noin 190 asiakasta, mutta ulkoilla haluaa heistä vain muutama kymmenen. Ulkomaailma on monelle asiakkaallemme tullut niin vieraaksi. Jännitetään, että osaako siellä muiden ihmisten joukossa toimia oikein.”
Nykyaikaisen kotihoidon järjestämisen haasteissa Lampinen arvostaa kolmannen sektorin apua sekä teknologiaa kuten lääkkeiden ottamisesta muistuttavaa laitetta, etäkotihoitoa, ja ruoka-automaattia. Tekoäly muistuttaa hoitajia asiakkaan muuttuvasta voinnista asiakaskirjausten perusteella.
”Teknologian avulla asiakkaamme saa myös onnistumisen kokemuksia, kun hän osaa käyttää sitä ja hallitsee omaa arkeaan. Lisäksi hän saa rauhan, jos ei halua, että kotona käy hoitaja jopa neljä kertaa päivässä”, huomauttaa Lampinen.
Näin Oulun kaupungin kotihoito toimii
Kotihoidon palveluja voi saada, jos kotona selviytyminen on vaikeutunut ja tarvitaan säännöllistä henkilökohtaista apua päivittäisiin toimintoihin. Syynä voi olla esimerkiksi sairaus tai vammaisuus.
Kotihoidon palveluita myönnetään yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella.
Kotihoito tarkoittaa kotipalvelua ja kotisairaanhoitoa sekä muita kotona selviytymisen tueksi tarjottavia tukipalveluja, esimerkiksi ateria-, turva- ja kuljetuspalvelua sekä kuntouttavaa päivätoimintaa.
Kotihoitoa voidaan toteuttaa myös osin tai kokonaan etäkotihoitona.
Kotihoidon palveluja voi saada ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa.
Kotihoidon maksut määräytyvät palveluiden määrän, asiakkaiden tulojen ja perhekoon mukaan. Kotihoidon palveluja voidaan järjestää myös palvelusetelillä.