Korjaa se itse – Haukipudas mukana EU:n korjauspaja-kokeilussa
Omat kollarit on helppo paikata, sen sijaan, että ne heittäisi roskiin. Haukiputaalla kokeillaan korjauspajoja, joihin ovat kaikki tervetulleita.
Folkverkstan on EU-rahoitteinen hanke, josta vastaa Föreningen Norden Norrbotten yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa. Oulun kaupunki on osarahoittaja.
”Folkverkstan-hanke päättyy syksyllä 2022, mutta tällaisen työpajatoiminnan on tarkoitus jatkua sen jälkeenkin. Pilotit tehdään yhteistyössä esimerkiksi Oulu-opiston kanssa, jonka kautta saadaan teorialuennoitsijoita sekä käsityöammattilaisia”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Henrik Skarevik.
Aina ei tarvitse heittää roskiin
Ensimmäinen työpaja järjestettiin Kellossa ja sen jälkeen Martinniemen koululla, jossa pidettiin 10. lokakuuta non-stop-tekstiilityöpaja.
”Siellä oli käsityöammattilaisen avulla mahdollista korjata vaikka pehmoleluja ja parsia vaatteita tai villasukkia. Käsityöammattilaisena paikalla oli Päivi Kuoppala Oulu-opistolta. Kahvittelut järjesti kotikoulutoimikunta.”
”Mikä lie syynä, koronako, koska paikalle saapui vain kaksi osallistujaa, molemmat koulun oppilaita. Yleisöryntäyksestä ei ihan voida puhua. Pajat ovat kuitenkin suunnattu ihan kaikille”, Skarevik pohtii.
Tavoitteena muuttaa kulutustottumuksia
Hankkeella on kolme osatavoitetta: kansansivistys, työpajat ja konseptointi.
”Kansansivistyksen tarkoitus on saada ihmiset miettimään kulutustottumuksiaan: Miten pääsemme pois käytä-ja-heitä-pois- kulttuurista, mitä voisi korjata itse, ettei tarvitse ostaa uutta tai mitä kannattaa itse korjata”, esittelee Skarevik.
Työpajat pyörivät matalan kynnyksen periaatteella.
”Kaikki voivat tulla sinne korjaamaan omia arjen tavaroita. Kyse voi olla vaikkapa vaatteista, pyöristä, urheiluvälineistä, tai puutarhakoneista. Toiminnasta olisi tavoitteena tehdä malli, jota voisi toteuttaa jatkossa.”
Nyt on siis meneillään ensimmäinen työpajakierros. Hankkeen aikana työpajakierroksia on yhteensä seitsemän, mikä tarkoittaa yhteensä 21:tä työpajaa Oulun pohjoispuolella.
”Puolivuosittain meillä tulee olemaan tapaamisia, joissa pilottitoimittajilla on mahdollista jakaa kokemuksiaan työpajojen järjestämisestä sekä saada kehitysideoita siihen, miten niitä voisi toteuttaa paremmin. Hankkeen lopuksi kaikki kokemukset ja ideat kootaan ”yksiin kansiin”, jonka pohjalta vastaavanlaista matalan kynnyksen korjaa-se-itse- toimintaa voi toteuttaa muillakin paikkakunnilla Suomessa ja Ruotsissa ja miksi ei muissakin maissa”, projektikoordinaattori kiteyttää.
Seuraava Haukiputaan työpaja ”Fillarit talavikuntoon” toteutetaan Haukiputaan koululla teknisen työn luokassa 7.11. Kaikki ovat tervetulleita!