Koiralatuja on nyt Oulussa tuplasti!
Koirahiihdon harrastajille on nyt avattu kaksi koiralatua Ouluun. Tavallisille laduille koiran kanssa ei turvallisuussyistä kannata mennä. Kuva: kaupungin kuva-arkisto
Koiraladun latuetiketti on hyvä huomioida ennen kuin suihkii suin päin sivakoimaan. Koiran pitää olla aina kytkettynä hiihtäjään asianmukaisella ja lajiin tarkoitetulla hihnalla. Mahdolliset koiran jätökset tulee kerätä pois latupohjalta. Lisäksi koiran tulee olla jokaisessa tilanteessa ohjaajansa hallinnassa. Muiden hiihtäjien huomioiminen lisää turvallisuutta. Ohitustilanteissa on hyvä esimerkiksi kertoa ohitettavalle, kummalta puolelta on aikeissa tulla ohitse.
Koirahiihto vaatii turvataitoja
Koira on monelle perheenjäsen tai vähintäänkin hyvä ystävä, jonka kanssa olisi kiva kulkea kaikkialle. Miksi kaikki ladut eivät voi olla koiralatuja?
”Se on ensisijaisesti turvallisuuskysymys, sillä pitkä hihna on aina riski ruuhkaisilla laduilla. Lisäksi osa ladun käyttäjistä pelkää koiria”, kertoo Oulun kaupungin ulkoliikuntapäällikkö Mika Puolitaival.
”Hiihto on olosuhdelaji, jossa koirakoiden jälkien syntyminen latureiteille ei ole aina toivottavaa tai turvallista”, isännöitsijä Petri Yli-Pyky jatkaa.
On siis hyvin perusteltua, että pitkän talutushihnan ja koiran kanssa hiihtäville on järjestetty omat latuosuudet.
Lisää latua!
Harrastajien määrä on jatkuvassa kasvussa ja pelkkä Auranmajan koiralatu ei enää riittänyt. Ruuhkat lisääntyivät. Oulun ensimmäinen koiralatu perustettiin aikoinaan kaupungin pohjoispuolelle, sillä siellä oli kaupungin omistuksessa olevaa, koiraladulle sopivaa, maastoa.
”Kaakkurin liikuntamaan uusi koiralatu tuntuu vähentäneen painetta perustaa latuja muualle”, kommentoi Puolitaival havaintojaan.
Kaakkurissa harrastajille on tarjolla kaikkiaan viisi kilometriä koiralatua, josta voi valita joko kolmen kilometrin tai täyden viiden kilometrin mittaisen lenkin. Hyvää lienee sekin, että tämä latu sijaitsee kaupungin eteläisellä puolella, ja helpottaa monen kulkemista harrastukseen.
Ulkoilua ympäri vuoden
Koiralatu ei poikkea normaalista ladusta teknisesti mitenkään, joten sitä tuskin erottaa muusta kuin kyltistä. Se kuuluu samaan kunnossapidon piiriin kuin päälatuverkostokin. Tästä syystä voisi olettaa, että mikäli koiralatujen kysyntä kasvaa entisestään niitä voisi olla tulossa lisää.
”Liikuntapalvelut yrittää parhaansa mukaan vastata eri lajien tuomaan kysyntään. Suunnittelussa pyritään myös ennakoimaan tulevia tarpeita”, kertoo Puolitaival.
Koiralatua suunniteltaessa on huomioitava kuitenkin myös kesäkauden käyttö ja se, että kuntoradan olisi tuotava jotain lisäarvoa hiihtokauden ulkopuolellakin. Kytketyn koiran kanssa liikkuminen kaikilla kaupungin reiteillä on sallittua kesäkaudella. Oulun kuntorataverkosto on kaikkiaan varsin laaja jo nykyisellään.