Kisat siirtyivät virtuaaliseksi, mutta se ei ole Pohjois-Suomen joukkueillekaan huono juttu
Haukiputaan Jatulissa joukkuevoimistelun virtuaalikisoihin osallistutaan hymyssä suin, vaikka paikalla ei ole kuin oma joukkue ja valmentajat. Kuvat: Anne Laurila
Jatulin kisakatsomot ovat tyhjät, mutta voimistelumatolla kahdeksan Vivellan tyttöä keskittyy herpaantumatta kohta alkavaan urheilusuoritukseen. Oulun naisvoimistelijoiden Vive-teamin kaksi joukkuetta, Vivella ja Vivelia, suorittavat kauden ensimmäiset kisat virtuaalisesti, eikä vielä ole tietoa, pääseekö joukkueet kisoihin paikan päälle koko keväänä.
Tilanne on silti parempi vuoden takaiseen, sillä kevätkauden 2020 kaikki kisat peruttiin koronarajoitusten vuoksi.
“Virtuaalikilpailuissa joukkueet ja voimistelijat videoivat oman kilpailusuorituksensa etukäteen ja lähettävät sen kilpailun järjestäjälle Vikis-virtuaalikilpailujärjestelmän kautta. Kilpasuorituksen voi kuvata vain kerran ja tallenne lähetetään kilpailun järjestäjälle kilpailun aikarajan puitteissa”, kertoo Vive-teamin valmentajana ja kansallisella tasolla voimistelukisoja tuomaroiva Minna Keskitalo.
”Varsinaisena kilpailupäivänä tuomarit arvostelevat kaikki kilpailusuoritukset striimin välityksellä, myös yleisö pääsee osallistumaan virtuaalitapahtumaan striimin kautta”, hän lisää.
“Korona pakotti meidät miettimään koko valmennuksen ja kisaamisen uusiksi. Viime keväänä jouduttiin siirtymään kokonaan etätreenaamiseen ja vaikka meillä on urheilijoille ollut kotitreeniohjelmat käytössä ennen koronaa, oli pakko ottaa käyttöömme välineet, jolla myös valmentajat pääsevät seuraamaan harjoittelua ja tuloksia kotona”, Keskitalo kertoo.
Virtuaalisuus tuo säästöjä
Voimisteluliitto otti virtuaalisen kisajärjestelmän käyttöön viime syksynä, jotta akrobatiavoimistelun, joukkuevoimistelun, kilpa-aerobicin ja rytmisen voimistelun kilpailuita pystyttiin järjestämään poikkeusoloista huolimatta.
“Tuomari katsoo virtuaalisena kisapäivänä kaikki tallenteet kerran ja annamme pisteet ja palautteet videon perusteella. Kuvan huono laatu tai heikosti kuuluva musiikki hankaloittavat tuomarityöskentelyä, mutta muutoin tuomarointi vastaa aitoa kisatilannetta”, toteaa Keskitalo.
”Virtuaalikisojen avulla päästään kisaamaan kansallisella tasolla ja meille täältä pohjoisesta liikkuminen on aina myös kustannuskysymys. Nyt säästämme aikaa ja joukkueiden rahaa, kun matka- ja majoituskulut jäävät pois”, hän lisää.
Etänä harjoittelu haasteellista
Kisasuorituksen jälkeen Vive-teamin tytöt huokaisevat helpotuksesta – ja ihmettelevät, kuinka hyvin pääsi kisatunnelmaan, vaikka yleisöä tai tuomareita ei ollut paikalla.
“Itseänikin ihan ihmetytti, että sama kisajännitys oli päällä, vaikka kisat olivat virtuaalisesti. Ehkä oli niin helpottunut, että pääsi vihdoinkin kisaamaan”, toteaa Vivellan Isabella Busk.
Vieressä nyökyttelee Vivelian Anna Palokangas.
“Virtuaalikisoissa on oikeastaan haasteellisempaa kisata, kun kehon liikkeet ja vartalon asennot pitää olla näyttävämpiä, kuin livekisoissa. Mutta mukavaa oli, sitä on vain niin onnellinen, että pääsee matolle”, Palokangas kertoo.
“On selkeä etu, että olemme päässeet porukalla treenaamaan. Oli aika vaikeaa harjoitella ohjelmaa kotona zoomissa, kun kaikki oli ymmärtäneet liikkeet ja suunnat ihan eri tavoin. Kun päästiin salille, voitiin ohjelma korjata nopeasti. Joukkueella on nyt hyvät mahdollisuudet päästä tämän kauden tavoitteisiin ja saada onnistumisia kisoissa”, hän jatkaa.
Livekisoista irtiottoa arkeen
Vive-team on harjoitellut ja kisannut yhdessä vuodesta 2010. Joukkuetovereista on kasvanut tärkeä yhteisö, jonka kanssa on jaettu niin menestys kuin kriisitkin. Ilman kavereiden läsnäoloa ja kisaamisen tuomaa kipinää, motivaatio treeniin pitää löytyä liikunnan ilosta ja siitä, että paluu normaaliin on joskus edessä.
“Kisareissut on niin mahtavia! On mukava matkata kavereiden kanssa, käydä hotellin aamupalalla ja valmistautua yhdessä suoritusta varten. Niiden vuoksi tätä tehdään. Vaikka kisareissut etelään ovat monesti raskaita, on ne myös hyvä irtiotto arjesta. Kisamatkoilla ei pysty miettimään kokeita tai koulua, on vain keskityttävä suoritukseen”, miettii lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Palokangas.
SM-tasolla kisaavat urheilijat ovat saaneet harjoitella rajoituksista huolimatta, mutta kilpa- ja harrastesarjan tasossa koronarajoitukset ovat tuoneet notkahduksen kansalliseen tasoon. Paljon hyviä joukkueita on myös lopettanut, kun motivaatiota harjoitella ei ole ollut ilman kavereita ja kisoja. Myös Vive-teamista lopetti urheilijoita viime kauden jälkeen, mutta suurin osa joukkueesta on päättänyt jatkaa harjoittelua.
Isabella ja Anna toivovat valmentajansa tavoin, että virtuaalikisaaminen jäisi osaksi lajia myös korona-ajan jälkeen.
“Varsinkin alkukaudesta olisi hyvä saada ohjelmasta tuomaripalautetta mahdollisimman pian, että ehditään vielä tehdä muutoksia. Tuplakisojen viikonloput ovat raskaita, joten olisi hienoa, jos edes toiseen kisaan voisi osallistua virtuaalisesti”, Isabella toteaa.
Oulu antaa etumatkaa Etelä-Suomen joukkueille menestyksessä SM-tasolla
Oulun seudun maltillinen koronatilanne on mahdollistanut lasten ja nuorten harrastetoiminnan, minkä vuoksi Oulun joukkueet saavat kerrankin pientä etumatkaa Etelä-Suomen joukkueisiin nähden. Kisakauden ohjelmia on Oulussa päästy harjoittelemaan yhdessä joukkueena, mikä parantaa myös mahdollisuuksia kisamenestyksessä.
“Etelässä seuroilla on harjoitusmahdollisuus matolla joka treeneissä. Oulussa pääsemme joukkueen kanssa matolle kerran viikossa, vaikka treenejä joukkueilla on 5-6 kertaa viikossa. Mattoaikaa on yksinkertaisesti liian vähän, jotta voisimme nousta SM-sarjaan, vaikka joukkueella siihen olisi muutoin edellytykset. Oulussa kisaavia voimistelijoita on pelkästään meidän seurassa yli 160 ja muissa seuroissa vähintään saman verran, joten mattoja tarvitaan lisää, jotta voimistelijat eivät loukkaannu treeneissä”, harmittelee Keskitalo.
“Nyt, kun olemme päässeet joukkueiden kanssa treenaamaan salilla ja etelän kovat joukkueet joutuvat edelleen harjoittelemaan osittain etänä, on meillä tietysti hieman paremmat lähtökohdat tulevaan kauteen”, hän toteaa.
Vivellan kisakauden tavoite on olla kansallisessa kilpasarjassa 5 parhaan joukossa ja Vivelialla kauden tavoite on olla harrastesarjassa mitaleilla. Voimisteluliiton yli 14-vuotiaiden kilpasarjan mestaruuskilpailut siirtyivät lokakuulle, siihen asti Vive-team kisaa virtuaalisesti.
Harjoitusoloihin Vive-team ja Oulun muut voimistelujoukkueet saavat ehkä parannusta, mikäli joukkueen esitys uudesta voimistelumatosta Oulun kaupungin osallistavassa budjetoinnissa saa kannatusta.
Attitude cupin virtuaalistream esitetään yleisölle 2.5. klo 16 alkaen. Lisätietoja ja linkki striimiin löytyvät täältä.